Hoppa till huvudinnehållet

Här lär sig kvinnorna om demokrati: ”Stor skillnad jämfört med i Syrien”

Publicerad:
Shere Abdullah, Rania Alkhalaf och Saira Hussainy har fått lära sig mer om den svenska demokratin och politiken.
Shere Abdullah, Rania Alkhalaf och Saira Hussainy har fått lära sig mer om den svenska demokratin och politiken. Foto: Tommy Andersson

De vet att det inte går att ta demokratin för given. Men också hur viktig den är för jämlikhet. Studiecirkeln för utrikesfödda kvinnor om demokrati och politik har fått Rania Alkhalaf att vilja bli politiker.

– I Syrien får inte kvinnor bli politiker, men här i Sverige och Värmland finns alla möjligheter, säger hon.

Studiecirkeln hade sin sista sammankomst i söndags och var ett samarbete mellan Röda Korset och ABF (Arbetarnas bildningsförbund). Syftet var att utrikesfödda kvinnor skulle lära sig mer om den svenska demokratin och politiken. Idén verkar ha fallit väl ut och deltagarna har lärt och inspirerats.

– Vi har pratat mycket om kvinnans rättigheter i en demokrati och hennes roll i politiken. Det är stor skillnad jämfört med i Syrien, säger Rania Alkhalaf som kom till Sverige 2015.

Hon pluggar för närvarande till undersköterska och fick upp intresset för politik inför förra årets val.

– Jag fick intervjua värmländska politiker i radion och det tyckte jag var spännande, säger hon.

I samband med studiecirkeln har specialintresset ökat ytterligare.

– Ett par gånger har vi fått besök av värmländska kvinnliga politiker som har berättat om deras uppdrag i Värmland. Jag lockas alltmer att gå i deras fotspår, säger Rania Alkhalaf.

Under sammankomsterna har lokala politiker kommit på besök.
Under sammankomsterna har lokala politiker kommit på besök. Foto: Privat

Röstade inte

Shere Abdullah, 33, från Irak säger att vi i Sverige ska vara tacksamma över att vi inte lever i en korrumperad stat och att det, i jämförelse med hennes hemland, är betydligt säkrare att vara politiker här.

– I Irak är det vanligt att de blir hotade och eftersom jag vet hur korrupt systemet är röstar jag aldrig i valen, säger Shere Abdullah.

Vad är det viktigaste du har lärt dig från de här studiecirklarna?

– Det är flera saker. Men jag har tagit till mig hur jämlikt det är i Sverige jämfört med Irak och hur fria medierna är här. Sedan är det häftigt att lokala politiker utan vidare kan komma och träffa oss vanliga människor. Det hade aldrig hänt i Irak, säger Shere Abdullah.

Jag har tagit till mig hur jämlikt det är i Sverige jämfört med Irak och hur fria medierna är här.
Shere Abdullah

63-åriga Saira Hussainy har bott i Sverige i nästan tjugo år, längst av de tre kvinnorna VF pratade med. Hon föddes i Afghanistan och trots att hon är van det svenska styrelseskicket hade hon nytta av studiecirkeln.

– Det var givande att prata med lokala politiker. Det påminde mig om hur jag själv kan påverka vilka som ska styra landet, säger hon.

Studiecirkeln kommer att avslutas med ett besök i riksdagshuset.

Artikeltaggar

ABFDemokratiIrakPolitikSvenska Röda KorsetSyrienValVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.