Hoppa till huvudinnehållet

Snön allt sämre – nu måste tunneln renoveras: ”Blir mer energieffektiv”

Publicerad:
Delar av skidtunneln i Torsby börjar bli slitna och kräver sina åtgärder.
Delar av skidtunneln i Torsby börjar bli slitna och kräver sina åtgärder. Foto: Daniel Olausson

Skidtunneln i Torsby är 17 år och i behov av renoveringar.

Kommande år görs investeringar på drygt sju miljoner kronor.

– Den blir också mycket mer energieffektiv, säger kommunalrådet Peter Jonsson (S).

Det har stakats ett och annat varv i skidtunneln sedan den öppnade i juni 2006 och det krävs förstås ett och annat för att hålla den igång.

Förra året byttes en station med ventilationsaggregat till en kostnad på drygt två miljoner kronor och under nästa år ser tekniska avdelningen hur andra nödvändiga åtgärder måste genomföras, särskilt eftersom man under 2023 noterat hur den gamla utrustningen inte är lika hållbar som tidigare.

– Den börjar ju bli några år nu och vi måste se till att kylanläggningen funkar. Om man ser det ekonomiskt så har skidtunneln gått väldigt bra under åren så det är ett måste för oss att ställa i ordning den, säger Peter Jonsson.

Servicearbeten i vår

Under våren 2024 planeras diverse servicearbeten i tunneln till en kostnad på sju miljoner kronor, varav två av dem ryms i budget. Därför har kommunstyrelsen nu att ta ställning till huruvida ytterligare fem miljoner tillskjuts åtgärderna.

– Vi fick en dragning av tekniska och det både måste göras och med teknik som gör att driften blir lättare och med bättre kvalitet på snön. Sedan blir den också mer energieffektiv och med en lägre driftskostnad.

Artikeltaggar

ÅtgärderBudgetarInvesteringarMotion och hälsaPeter JonssonPolitikRenoveringarTorsbyTorsby skidtunnel & sportcenter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.