Hoppa till huvudinnehållet

Bästa säljåret någonsin för Karlstad CCC: ”Otroligt kul”

Publicerad:
Karlstad CCC kan snart summera ett rekordår enligt vd:n Mattias Nord.
Karlstad CCC kan snart summera ett rekordår enligt vd:n Mattias Nord. Foto: Lisa Olaison

Trots tuffa tider så har 2023 blivit ett kanonår för Karlstad CCC. Nyligen sattes ett nytt omsättningsrekord för en enskild månad och innan året är slut räknar men med att kunna summera det bästa säljåret sedan starten 2011.

– Vi räknar också med att kunna visa ett positivt resultat när vi stänger böckerna så småningom, säger Mattias Nord, vd på Karlstad CCC.

Konferensanläggningen Karlstad CCC går från klarhet till klarhet efter ett gäng tuffa år. Som bekant slog den globala pandemin fullständigt sönder förutsättningarna för branschen under 2020 och stora delar av 2021, men under de senaste åren har återhämtningen varit stark.

Inte minst för Karlstad CCC som under året har lyckats locka till sig en rad lukrativa arrangemang.

– Sälj och affärssidan taktar på otroligt bra just nu och vi har nyligen tagit hem det största affärsavtalet någonsin på nästan 7,2 miljoner gällande en kongress i Karlstad tre år i rad, vilket är otroligt kul säger Mattias Nord.

Omsättningsrekord i september

Vad just det avtalet rör för kund kan inte Karlstad CCC gå ut med i nuläget, men det är inte heller bara ett enskilt avtal som ligger bakom de goda resultaten. I september sattes ett nytt omsättningsrekord för Karlstad CCC, då man passerade 10 miljoner kronor i omsättning under en enskild månad, och sett till hela året så rör det sig också om rekordnoteringar.

– Vi är inte riktigt där än, men under de kommande veckorna kommer vi att passera 40 miljoner i försäljning under året, vilket vi aldrig kommit upp i tidigare. Det innebär att vi kommer att gå i mål med en omsättningsökning på ungefär två miljoner, säger Mattias Nord.

Karlstad CCC:s vd Mattias Nord har goda förhoppningar inför framtiden, även om 2024 ser ut att bli ett tufft år.
Karlstad CCC:s vd Mattias Nord har goda förhoppningar inför framtiden, även om 2024 ser ut att bli ett tufft år. Foto: Lisa Olaison

Vad som ligger bakom framgången är enligt Mattias Nord flera saker. Inte minst en jämn och hög kvalitet.

– Ligger man utanför storstäderna så måste man vara bättre på kvalitet och vi har aldrig under de här 13 åren tummat på kvaliteten, utan jobbat väldigt mycket med värdskap och service och vi jobbar med egenlagad mat och går inte mot halvfabrikat för att spara pengar.

Ny säljmodell

En annan viktig del är att man nyligen gjort om hur man jobbar med säljsidan.

– Vi har gjort om så att projektledarna som jobbar med de här stora kongresserna har ett eget kundansvar, vilket innebär att när de levererar kvalitet så är det de som står för förtroendekapitalet. Då finns redan en positiv etablerad relation som gör att säljprocessen vilar på helt andra grunder. De blir mer rådgivare än säljare och det har visat sig vara väldigt lyckat.

2023 kan med andra ord summeras som ett ovanligt lyckat år, men det saknas inte utmaningar inför framtiden. 2024 ser till exempel ut att bli ett betydligt tuffare år för Karlstad CCC.

Kongress- och konferensanläggningen i Karlstad stod färdig 2011.
Kongress- och konferensanläggningen i Karlstad stod färdig 2011. Foto: Viktor Sunnemark

Inte minst för att kostnaderna hela tiden ökar, medan det är svårare att få med intäktsökningar i samma takt.

– Vi jobbar med lång framförhållning och de priser som sattes innan inflationen slog till kan vi inte korrigera, eftersom det redan är avtalade affärer. Sedan ser vi att vi minskar på till exempel konsertsidan när folk får mindre i plånboken och vi ser också att många offentliga lokala aktörer drar in på sina arrangemang. Det är inte de största områdena för oss, men det är pengar in och det påverkar resultatet, säger Mattias Nord.

Jack i kurvan

Efter ett par goda år och med färska säljrekord i ryggen är det dock ingen stundande kris som väntar för Karlstad CCC, enligt Mattias Nord.

– De goda resultaten gör att vi klarar ett jack i kurvan. Vi har byggt upp ett eget kapital och vi klarar ett dåligt år, så det gör att vi ändå kan sitta lite lugna i båten och vara trygga i att vi gör rätt saker.

Dessutom ser förutsättningarna enligt Mattias Nord ovanligt bra ut inför åren som kommer efter det där jacket i kurvan.

– Inför 2025 så har vi det bästa utgångsläget vi någonsin har haft, då vi ligger ungefär 20 procent högre än det bästa året tidigare. Så det har förutsättningar att bli vårt starkaste år någonsin. Både 25, 26 och 27 har bokningsvolymer i dag som ser bättre ut än tidigare, så den långsiktiga kurvan pekar åt rätt håll.

Karlstad CCC satsar på ny trädgårdsmässa: ”En trädgård ska vara både skön och grön”

Artikeltaggar

AvtalEkonomiFörsäljningKarlstadKarlstad CCCMattias NordOmsättning

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.