Hoppa till huvudinnehållet

Hon prisades som Årets Sola: ”Jag är så klart jättehedrad”

Publicerad:
Kommunalrådet Frida Nilsson (C), som är ordförande i tillväxtutskottet, delade ut pris till Sandra Boström från Rekoroben som Årets Sola 2023.
Kommunalrådet Frida Nilsson (C), som är ordförande i tillväxtutskottet, delade ut pris till Sandra Boström från Rekoroben som Årets Sola 2023. Foto: Karlstads kommun

Hon startade secondhandbutiken Rekoroben 2020.

I fredags prisades Sandra Boström som Årets Sola 2023 på den stora näringslivsgalan 100 grader Karlstad.

– Jag är så klart jättehedrad, säger hon om utmärkelsen.

Karlstads kommuns pris till minne av värdshusvärdinnan Eva Lisa Holtz har delats ut sedan 2015 då Linda Modin Klemner blev den första mottagaren. Sandra Boström är den nionde i ordningen att ta emot statyetten och prissumman på 20 000 kronor.

– De andra två som var nominerade hade varit lika värdiga vinnare. För mig är det stort att bara bli nominerad. Jag tycker att det är kul att den här verksamheten lyfts och synliggörs, säger hon.

Karlstads kommun fick in ett 50-tal förslag till priset av vilka tre blev officiellt nominerade. Förutom Sandra Boström även Patricia Edvardsson (Patricias danscenter) och Shoresh Palanijafi (Min framtid).

Sandra Boström satt som på nålar under offentliggörandet.

– Det var nervöst, och så var det första priset på galan också. Jag tycker att det är väldigt roligt att en verksamhet som jobbar för miljön och klimatet får priset. Även om det är i det lilla är det alltid något vi bidrar med.

Hon poängterar att det är fler som ska känna sig delaktiga i utmärkelsen.

– Det är jag som driver verksamheten, men det hade aldrig fungerat utan hjälp från alla volontärer som står i butiken eller bidrar på annat sätt.

Är det lite humor att du får priset bara några dagar innan Black Week startar, som räknas som startskottet inför julhandeln?

– Jo, som du förstår är jag en stor motståndare till Black Week, svarar Sandra Boström med ett skratt.

Hon lägger till att det går att fynda även i Rekoroben under den svarta köpfestveckan.

– Dissa nyproduktion och välj ett cirkulärt alternativ. Vi har många vintageplagg, som är äldre än 20 år. Då eldar man inte på nyproduktionen. Vi har dessutom en stående rabatt på 20 procent för pensionärer, gymnasieelever och studenter.

Att hyra ut kläder är en del av affärsidén.

– Det var så Rekoroben startade, och jag brinner fortfarande mycket för det. Du behöver inte äga dina plagg utan hyr dem en månad och byt ut dem mot andra.

Sista frågan, vad ska du göra med prissumman 20 000 kronor?

– Oj, så långt har jag inte tänkt. Det är alltid bra att spara till sämre tider. Ska jag investera i något är det för att locka den yngre målgruppen än mer. Köpa in sånt som de yngre gillar. Det är ungdomen som är framtiden, säger Sandra Boström.

FAKTA

Här är alla pristagare under näringslivsgalan 100 grader Karlstad.

Årets Sola: Sandra Boström

Motivering: Årets Sola har skapat ett koncept som lyssnar in framtidens konsumenter. Fokus på hållbarhet och cirkulation ligger helt rätt i tiden – och alla kan vara med och bidra. Personen har med glädje och driv skapat ett koncept för att minska konsumtion av nyproduktion i centrala Karlstad.

Swedbanks företagspris: Bulldozer

Motivering: Detta är ett lokalt företag som under flera år visat fin lönsamhet och tillväxt i en konkurrensutsatt bransch där flera likartade bolag verkar i Karlstad. Med stor ödmjukhet inför sina uppdrag ser de till att skapa upplevelser som bygger på data, strategiska inriktningar och magkänsla. De är ledande i sin bransch och syns både inom och utom Värmland, samtidigt som de uppvisar ett starkt hjärta med fokus på hållbarhet. Deras ägare finns bland personalen och är från Värmland och företaget leds med ett modernt ledarskap.

Årets butik: Binderiet

Motivering: Med ett tydligt helhetskoncept och engagemang skapar årets butik kundupplevelser som är unika i sitt slag. Förutom detta har de även en utarbetad strategi med tydliga affärsmål för tillväxt och utveckling. De har byggt en grund med flera affärsben som gör dem stabila inför framtiden och gör att de kan anpassa sig till marknadens förändringar. Genom att vara en aktiv del av det lokala näringslivet är de en förebild i Karlstad i sitt arbete som främjar den lokala handeln.

Compares Innovationspris: Visibla

Motivering: Ett entreprenörsdrivet bolag som med tech utvecklat och skapat nya möjligheter som snabbt och smidigt bidrar till ett mer hållbart samhälle. Med ett komplett team har bolaget möjliggjort för traditionella branscher att arbeta cirkulärt och gjort skrot till en handelsvara.

Löfbergs - Family Business Award: Familjen Granqvist och Granqvist Sportartiklar.

Motivering: Den här familjen har handskats med både möjligheter och utmaningar i flera decennier, och byggt upp en verksamhet som gör avtryck på många plan. Här förenas positiva resultat med ett gediget hållbarhetsarbete och socialt engagemang – långt utanför Värmlands gränser. Det – i kombination med en planerad och pågående generationsväxling – gör att man är en mycket god ambassadör för familjeföretagens betydelse.

Årets mötespris: Barnrättsdagarna

Motivering: Årets pristagare har varit en drivande kraft i att marknadsföra Karlstad som en attraktiv mötesdestination. Genom sitt mod, engagemang och sin ihärdighet har de lokala värdarna lyckats locka mötet till Karlstad inte bara en utan tre gånger. De har med sitt enastående arbete som lokala värdar satt Karlstad på kartan.

Effect Good to Great Award: Branäsgruppen

Motivering: Effect Good to Great Award går till en aktör som sätter Värmland på kartan, tar ansvar socialt och för miljön och som sticker ut på ett bra sätt i en bransch som är utmanande ur många perspektiv. En aktör som vågar tro och satsa på en hållbar morgondag där unga vuxna formas, familjer skapar minnen för livet och där förändring till det bättre är hjärtat som får bolaget att pulsera. Säsong efter säsong.

Årets Samverkanspris: Föreningen Tekla, nätverket för kvinnor och icke-binära som pluggar på Karlstads universitet.

Motivering: Det här är studenterna som skapar möten i form av föreläsningar, mingelkvällar och nätverksfrukostar med personer i ledande befattningar i näringslivet. De förbereder sig för framtida ledarskap och tar även ansvar för att väcka intresse hos barn och unga. På alla sätt är de goda förebilder och inspiratörer som gör naturvetenskap och teknik attraktivt.

Årets Spelentreprenör: Agera Games

Motivering: En entreprenörs resa är sällan helt rak, ej heller vår pristagares. Genom att visa stort prov på såväl tålamod som kreativitet har de framgångsrikt navigerat kring verklighetens förändrande förutsättningar och ekonomins realiteter. De har brutit ny mark i det lokala sammanhanget och på så vis banat väg för de värmländska spelentreprenörer som kommer efter. Deras resa tar sin början i den värmländska myllan för att så småningom lansera en färdig produkt som tar oss hela vägen ut i rymden. Med stort fokus på tillgänglighet har vår pristagare gett oss ett fysiskt utmanande VR-spel som efter releasen för ett par månader sedan mötts av mycket goda omdömen.

Årets kooperativa eldsjäl: Gunnel Kardemark

Motivering: Det startade med ett kooperativt samtal inkluderande praktiker, experter och akademin. Ett samtal, ”Sista fredagen i månaden”, som pågick i tre år. Vår eldsjäls engagemang växte med konceptet, den kooperativa idén – i syfte att bidra till ett bättre Värmland, till en bättre värld. Idag driver vår eldsjäl regionala och nationella utvecklingsfrågor baserat på människors lika värde till gagn för kooperativ utveckling.

Årets kooperativ: Nifa

Motivering: Årets kooperativ förenar affärsnytta med medlemsnytta i en kontext av det lokala. En Kombination som bidrar till måluppfyllelse av Agenda 2030. Med sina 90 medlemsföretag verkar de för en hållbar livs- och dryckesproduktion i Värmland.

Källa: Karlstads kommun

Artikeltaggar

Årets SolaButikerEva-Lisa HoltzKarlstadKarlstads kommunNäringslivOrganisationerStudenter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.