Hoppa till huvudinnehållet

Skobidrag till all vård- och omsorgspersonal: ”Går så otroligt mycket i jobbet”

Publicerad:
1 200 kronor per anställd. Så mycket satsar Hammarö kommun på arbetsskor till personalen inom vård och omsorg.
1 200 kronor per anställd. Så mycket satsar Hammarö kommun på arbetsskor till personalen inom vård och omsorg. Foto: Per Claesson

All vård- och omsorgspersonal inom Hammarö kommun kommer att få ett bidrag att köpa arbetsskor för.

Det står klart efter att ett politiskt initiativ från den rödgröna majoriteten klubbats igenom

Frågan om betalda arbetsskor har diskuterats tidigare på Hammarö, men nu har alltså politikerna gjort slag i saken – genom ett ganska rejält tilltaget skobidrag. Det politiska initiativet antogs i full enighet på socialnämndens senaste möte.

Enligt ordföranden Marianne Ohlsson (C) handlar det om att ge personalen en bättre arbetsmiljö:

– Ja, oavsett om man jobbar inom hemtjänsten eller på boenden går man otroligt mycket varje dag. Det är rimligt att arbetsgivaren bidrar till kostnaden för skorna.

I det politiska initiativet som S, C, V och MP låg bakom anges även att arbetsskor kan förebygga kroppsförslitningar. Det leder bland annat till minskade kostnader för sjukskrivningar, och bidrar i förlängningen till större trygghet för brukarna då det blir bättre kontinuitet bland personalen.

Rent praktiskt innebär beslutet att den berörda personalgruppen får 1 200 kronor extra utbetalda på decemberlönen, som alltså ska läggas på arbetsskor. Den totala kostnaden beräknas till runt 500 000 kronor.

– Vi kommer att se över möjligheterna att göra en större upphandling på skor, vilket kan göra att vi får mer får pengarna. Men det får bli en framtida fråga, vi får se när det kan vara dags igen, säger Marianne Ohlsson.

Kan det här bli aktuellt även för andra personalgrupper?

– De är inget vi tagit ställning till, det är den här gruppen vi bedömt har det största behovet.

Artikeltaggar

CenterpartietHammaröHammarö kommunHemtjänstMiljöpartietPolitikSocialdemokraternaSocialnämnderVänsterpartietVårdVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.