Hoppa till huvudinnehållet

De vill också slopa minutstyrningen i hemtjänsten: ”Inspirerade av Karlstad”

Publicerad:
Hammarö kommun vill följa i Karlstads fotspår och slopa minutstyrningen inom hemtjänsten.
Hammarö kommun vill följa i Karlstads fotspår och slopa minutstyrningen inom hemtjänsten. Foto: Tommy Andersson

Nyligen tog Karlstads kommun beslut om att slopa minutstyrningen inom hemtjänsten. Nu vill Hammarö kommun följa efter.

– Om det kan minska stressen och göra oss mer attraktiva som arbetsgivare är det jättebra, säger Peter Berglund (S).

Han är vice ordförande i socialnämnden, som häromdagen hade ett politiskt initiativ från den rödgröna majoriteten (S, C, MP, V) på sitt bord. Tanken är att förvaltningen ska få ta fram ett konkret förslag som några arbetslag får testa under 2024.

– Vi har ju inte någon strikt minutstyrning i Hammarö, men det är ändå i grunden utformat utifrån hur lång tid hemtjänstinsatserna ska ta. Och det kan upplevas som stressigt av både brukare och anställda, om de hamnar efter i tidsschemat, säger Peter Berglund.

Han fortsätter:

– När vi såg att Karlstads kommun lyckats bra med modellen som testats bland annat i Molkom tänkte vi att det vore intressant att testa här.

I initiativet skriver man bland annat att personalen bör involveras i planering, anpassning och utformning av hemtjänstinsatserna och få ges större inflytande över sin arbetssituation i samverkan med chef. ”Undersköterskor ska få vara just undersköterskor och göra det de är bäst på, vilket är att ta hand om våra äldre Hammaröbor”.

I Karlstad har man skapat en serviceenhet som tar hand om städningen hos brukarna, vilket frigör tid för undersköterskorna. Kan det bli aktuellt på Hammarö?

– Det är absolut tänkbart, vi har faktiskt redan varit inne på det. Förvaltningen får titta närmare även på det, säger Peter Berglund som konstaterar att en rapport ska ligga på politikernas bord redan i februari. Till den ska också en kostnadskalkyl inkluderas.

– Vi vill gärna komma igång med ett försök så snart som möjligt. Jag tror det här kan vara bra för alla, det blir förhoppningsvis mindre stressigt och gör oss attraktivare som arbetsgivare när vi ska rekrytera.

Artikeltaggar

ArbetsgivareFörvaltningHammaröHammarö kommunHemtjänstKarlstadKarlstads kommunSocialdemokraternaStressVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.