Hoppa till huvudinnehållet

Poetisk krisskildrare prisas som Årets Värmlandsförfattare: ”Värmer väldigt”

Publicerad:
Eva Thorstensson utsågs till Årets Värmlandsförfattare på fredagen. Här får hon blomster och diplom av Sofia Magnusson (S), ordförande i regionens kultur- och bildningsnämnd.
Eva Thorstensson utsågs till Årets Värmlandsförfattare på fredagen. Här får hon blomster och diplom av Sofia Magnusson (S), ordförande i regionens kultur- och bildningsnämnd. Foto: HP Skoglund

Bland hennes böcker finns en poetisk skildring av Auschwitzöverlevaren Flora Gladhs liv och en tunn men vid utgivningen mycket uppmärksammad diktsamling sprungen ur ett personligt helvete.

– Stora och små kriser eller krig kan likna varandra, säger Eva Thorstensson, Arvikapoeten som nu utsetts till Årets Värmlandsförfattare.

För andra året i rad prisar Region Värmland en poet. Eva Thorstensson, född 1954 i Örebro men sedan länge bosatt i Arvika, berättar att hon är överraskad och hedrad över utmärkelsen, som delas ut årligen sedan 2003.

– Jätteroligt, naturligtvis. Jag älskar motiveringen och att man har lyft fram alla de böcker jag har skrivit, sju stycken. Det värmer väldigt.

Eva Thorstensson debuterade 1984 med diktsamlingen ”Ett år med Liv”, som bygger på den omtumlande tiden som följde efter det att hennes dotter Liv föddes sex veckor för tidigt 1982.

– Hon vägde 1 200 gram. Det var väldigt kritiskt och vi visste inte om hon skulle överleva. Det var ut och in på sjukhuset i ett och ett halvt år. Så boken beskriver utsattheten man kan känna som förälder, med förbjudna tankar som vi kanske pratar mer om i dag, det vet jag inte. Där och då uppstod frågor som, ska jag våga älska henne? Ska jag våga ta henne till mig, om hon inte överlever? Boken fick jättemycket uppmärksamhet, jag fick besök av många tidningar och det var intervjuer här och där. Det chockade mig, det var ingenting jag hade räknat med.

Hyllar ungdomarna

1998 kom Eva Thorstenssons bok ”Inte glömma, inte minnas. Från Auschwitz till chokladpudding” som handlar om den ungerska Förintelseöverlevaren Flora Gladhs liv. Gladh anlände till Sverige med de vita bussarna 1945, efter att ha förlorat hela sin familj i Förintelsen, och kom att bosätta sig i Deje. En bearbetad upplaga av boken släpptes 2015, och berättelsen har de senaste åren dramatiserats genom ett uppmärksammat demokratiprojekt.

– Vi har nu spelat föreställningen för 2 500 ungdomar i årskurs åtta, från Sysslebäck till Hammarö, och jag måste säga att vi har jättefina ungdomar i Värmland. Det har gått jättebra, så jag tycker att ni ska ge dem en applåd, säger Eva Thorstensson från scenen på Nöjesfabriken.

Eva Thorstensson var strålande glad vid fredagens tillkännagivande under Värmlands bokfestival på Nöjesfabriken i Karlstad.
Eva Thorstensson var strålande glad vid fredagens tillkännagivande under Värmlands bokfestival på Nöjesfabriken i Karlstad. Foto: HP Skoglund

Hon träffade Flora Gladh kontinuerligt under ett och ett halvt år i sitt arbete med boken. Eva Thorstensson berättar att hon vid den här tiden genomgick en besvärlig skilsmässa.

– Jag läste hela tiden högt för Flora vad jag hade skrivit, så att hon var med på noterna, och hon kunde bli så rörd. Tårarna rann. ”Men det handlar ju om mig”, sa hon. ”Ja, det var meningen det”, sa jag. ”Men jag förstår inte hur du kan skriva så att det stämmer precis med hur jag känner”, fortsatte hon. Senare sa hon något, och det var så klokt, ”du förstår, för du har ditt eget krig”. Stora och små kriser eller krig kan likna varandra.

35 000 kronor

Sedan ett par år tillbaka får Värmlandsförfattaren även en prissumma på 35 000 kronor vid sidan av äran.

Juryns motivering till valet av Eva Thorstensson lyder:

”I dikt och prosa har Eva Thorstensson ägnat sig åt utsattheten och livets kriser. Hennes engagemang är en röd tråd genom berättelserna om emigrationens, Förintelsens och den svåra kärlekens människor. Hon använder sitt språk för att väcka läsarnas lust att värna varandra i demokratins vackra, men ack så sköra värld. För ett författarskap som sträcker sig över decennier har Eva Thorstensson utnämnts till Årets Värmlandsförfattare år 2023.”

På fredagen delade regionen även ut årets litteraturstipendier, där syftet är att lyfta fram enskilda titlar av hög kvalitet ur det senaste årets utgivning av litteratur med värmländsk anknytning.

Från sektbarn till prisad journalist: ”Vi fick vara udda, det var sanktionerat”

Karlstadsbon och författardebutanten Eneida Grenegård uppmärksammas för sin bilderbok ”Kohjärta” och den Grumsbördiga journalisten och författaren Jenny Küttim stipendieras för boken ”Sanningsbärarna”. Grenegård och Küttim delar därmed på 75 000 kronor.

Eva Thorstensson flankerad av litteraturstipendiaterna Eneida Grenegård och Jenny Küttim.
Eva Thorstensson flankerad av litteraturstipendiaterna Eneida Grenegård och Jenny Küttim. Foto: HP Skoglund

Tidigare pristagare

2022: Erik Bergqvist

2021: Alex Schulman

2020: Bo Landin

2019: Elisabet Härenstam

2018: Hans Olov Boström

2017: Lena Sewall

2016: Per Gustavsson

2015: Ninni Schulman

2014: David Liljemark

2013: Hanna Jedvik

2012: Peter Olausson

2011: Sven Smedberg

2010: Torleif Styffe

2009: Helene Tursten

2008: Erik Bengtson

2007: Lars Andersson

2006: Kerstin Högstrand och Lars Lerin

2005: Maj Bylock

2004: Bengt Berg

2003: Inger och Lasse Sandberg

Artikeltaggar

BöckerLitteratur

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.