Hoppa till huvudinnehållet

Ökad smittspridning – så är läget i Värmland: ”Vissa verksamheter kan bli mer restriktiva”

Publicerad:
Maria Berglund är områdeschef för slutenvården på Region Värmland.
Maria Berglund är områdeschef för slutenvården på Region Värmland. Foto: lisa olaison nwt

På grund av ökad smittspridning, bland annat av covid-19, har Smittskydd Värmland infört restriktioner inom särskilda boenden och hemtjänsten.

På sjukhusen finns än så länge inga restriktioner, men det kan ändras.

– Jag tror att vissa verksamheter kan bli mer restriktiva med besök och personalen kanske ska använda munskydd, säger Maria Berglund, områdeschef för slutenvården i Värmland.

Runt om i landet har flera sjukhus infört munskydd och besöksrestriktioner på grund av den ökade smittspridningen.

I Värmland har liknande restriktioner införts inom kommunens särskilda boenden och hemtjänst – som att personalen återigen bör använda munskydd även om man är symtomfri – men än så länge är det inte aktuellt med några restriktioner inom hälso- och sjukvården.

Men för vissa verksamheter kan det bli aktuellt framöver.

– Mycket beror på vilken verksamhet man har och vilka förutsättningar man har avseende exempelvis lokaler. Det här kan varje verksamhet fatta ett beslut om. Man kanske har en känslig patientgrupp och behöver vara extra noga till exempel, säger områdeschefen för slutenvården Maria Berglund.

Hon beskriver ett ansträngt läge inom slutenvården. Just nu vårdas ett knappt 60-tal patienter i länet inneliggande på sjukhus och de flesta på grund av sin covid.

– Det är de gamla och sköra patienterna och de som är ovaccinerade och särskilt immunnedsatta. Vi ser i dagsläget inte behov av att gå upp i ett förhöjt beredskapsläge, men vi har en kontinuerlig uppföljning avseende smittade både patienter och medarbetare som kan påverka vår kapacitet. Vi stämmer också av med Smittskydd kring hur smittspridningen ser ut och kring vidare åtgärder.

Maria Berglund har därför bjudit in Smittskydd Värmland till ett möte under fredagen för att stämma av läget och möta upp de frågor som verksamheterna har kring införande av eventuella restriktioner.

– Det är jättebra att ha dem som bollplank. Det är svårt. Hur långt ska vi gå? Ska vi gå hela vägen med att införa source control eller ska vi mest tänka oss för än så länge?

Nyligen inleddes vaccinationsperioden mot säsongsinfluensa och en ny dos mot covid-19 i regionen. Områdeschefen uppmanar till vaccinering.

– Det är ett otroligt tryck på vaccinationen. Det tycker vi är positivt, det är jättebra och viktigt att vaccinera sig.

Artikeltaggar

CoronavirusetMaria BerglundRegion VärmlandSjukhusSmittskydd VärmlandVaccinationVårdVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.