Hoppa till huvudinnehållet

Nära köra över poliser med firmabilen under vansinnesfärd – skyller på andra

Publicerad:
I september i år körde firmabilen av vägen och ut på en åker. 200 meter längre bort hittades ägaren, sovandes på backen. Han nekar till att ha kört. Bild ur polisens förundersökning.
I september i år körde firmabilen av vägen och ut på en åker. 200 meter längre bort hittades ägaren, sovandes på backen. Han nekar till att ha kört. Bild ur polisens förundersökning.

I 100 kilometer i timmen rasade 50-åringen rakt emot polisbussen utan tecken på att stanna – poliserna tvingade kasta sig in i bussen för att undvika att bli påkörda. Nu har han åtalats för flera brott.

Den stackars vita firmabilen har fått mycket stryk på sistone. I juni rammade den ett gäng brevlådor i trakterna kring Lysvik och blev på så sätt av med en sidospegel och i september hittades den liggandes på sidan på ett fält vid Mallbacken.

Vid båda tillfällena tros en 50-årig man, boende i Norge men född i länet, ha varit föraren. Den första gången, i juni, var han också nära att köra på en polispatrull som försökte få stopp på vansinnesfärden. I ungefär 100 knyck kom han farandes på raksträckan, rätt mot polisbussen som stod snett över vägen.

Blåljusen var på och en av poliserna gjorde stopptecken – men föraren av den vita skåpbilen vägra sakta ner och brände istället rätt förbi patrullen. Den ena polisen har i förhör uppgett att hon kände igen föraren av den vita bilen och att det var 50-åringen – men själv nekar han till brott. Istället skyller han på andra.

– Det är min firmabil så det är många som använder den. Jag blir arg och besviken över att de använt min bil och att detta skett.

Den andra gången, i början av september, hittades som nämnt skåpbilen liggandes på sidan efter att ha åkt av vägen – och någon förare hittades inte i bilen. Polisen kallade till sig en hundpatrull som sprang på 50-åringen sovandes på marken bara ett par hundra meter bort. En av poliserna frågade honom hur han hade hamnat i skogen: ”Han kan däremot inte redovisa något utförligt svar mer än att han kan ha legat i den där skogen i säkert fem år”, har polisen antecknat utifrån konversationen.

I mannens ena byxficka hittades en bilnyckel som visade sig gå till den vita firmabilen. Den då kraftigt påverkade mannens respons? ”Sug min kuk”, riktat åt en av poliserna.

Även här nekar han till att ha kört. Han påstår i förhören att bilen hade blivit stulen tidigare och att han under kvällen den 8 september blivit uppringd av en person som påstod att bilen låg i ett dike. Därefter ska han ha fått skjuts till platsen av en ytligt bekant som sedan körde iväg igen. Efter att ha kontrollerat fordonet ska 50-åringen ha ringt sin mor för att få skjuts hem, och av henne då fått rådet att gå iväg en bit från bilen så att inte eventuell polis skulle tro att det var han som hade kört: ”Jag väntade lite längre bort vid en skogsdunge. Hade telefonen med mig men ingen ström, vad jag minns. Så jag såg ingenting, därför la jag mig där och somnade. Vaknade av att några poliser står där”, har han berättat i förhör.

Smartklockan larmade 112

Varför mannens smartklocka strax efter midnatt larmade SOS Alarm med anledning av en trafikolycka har mannen inget svar på.

Mannen – som i en sms-konversation med en krögare, där han försöker få sig själv oportad från etablissemanget, beskriver sig själv som en ”respektabel man” som inte använder droger – har nu åtalats för bland annat flera fall av ringa narkotikabrott, ett par rattfyllerier, grov vårdslöshet i trafik och grov olovlig körning. Han nekar till samtliga anklagelser.

Artikeltaggar

BrottBrott, lag och rättLysvikMallbackenNarkotikabrottNorgeOlovlig körningRattfylleriSOS Alarm

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.