Hoppa till huvudinnehållet

HETA PLANEN: Skolan kan bli hotell med restaurang, bar – och spa: ”Vi är helt lyriska”

Publicerad:
Den gamla Centralskolan i Arvika kan bli ett destinationshotell som ska locka fler turister till staden.
Den gamla Centralskolan i Arvika kan bli ett destinationshotell som ska locka fler turister till staden. Foto: Kerstin Herö

Centralskolan i Arvika står sedan hösten 2021 öde och oanvänd. Men det kan bli ändring på den saken.

Arvika Fastighets AB har nyligen skrivit under en avsiktsförklaring med ett konsortium som vill förvandla skolan till ett destinationshotell med restaurang, bar och cirka 75 rum.

– Vi är helt lyriska över detta! säger fastighetsutvecklaren Mattias Bäckman.

Det har länge spekulerats i Arvika om vad den gamla anrika skolan ska användas till efter att eleverna för ett par år sedan flyttade till Minnebergsskolan. Nu står det klart att det finns en plan som förvisso är i ett tidigt skede, men där det finns en part som är intresserad av att förvandla skolan till ett hotell.

– Det är inte någon av de nationella kedjorna, utan ett enskilt företag som vill bygga det som de själva kallar för ett destinationshotell. Det är alltså ett hotell som ska vara tillräckligt intressant för att vara ett besöksmål i sig, vilket naturligtvis låter väldigt intressant och som styrelsen har ställt sig bakom, säger Mikael Engstig.

Tidigt skede

Mikael Engstig poängterar dock att ingenting är klart än, förutom att båda parterna har skrivit under en avsiktsförklaring. I enlighet med den så får bolaget bakom hotellplanerna fram till halvårsskiftet 2024 på sig att lägga fram en mer detaljerad plan för hotellprojektet.

Hur intresserade är ni av att sälja skolan?

– Styrelsen tycker att det här låter intressant eftersom det är en etablering som kan bidra med dragningskraft till Arvika. Så det är klart intressant.

Hur mycket kommer ni att ta för skolan?

– Det har vi inte pratat om, men det är inte så mycket pengar i sammanhanget, utan den stora kostnaden för dem är naturligtvis investeringen i det nya hotellet.

Fastighetsutvecklaren Mattias Bäckman är styrelseordförande i det nybildade bolaget Vika Real Estate som nu ska driva projektet framåt.

– Vi är helt lyriska över detta! Vi har under ett antal månader undersökt marknaden i Arvika och ser ett stort behov av ännu fler bäddar från framför allt näringslivet. Det behövs fler hotell i stan för just nu räcker inte antalet bäddar till. Centralskolan är en arkitektonisk pärla och det kan bli ett fantastiskt hotell, säger han.

”Attrahera barnfamiljer”

I planerna finns förutom restaurang och bar även en uteservering och en skulpturpark i naturnära miljö. 75 standardrum och 3 sviter ska rymmas i destinationshotellet. Möjligheter för att kunna hålla större konferenser, bröllop och fester samt kunna ta emot bussturister från till exempel Norge är målet.

– Vi vill också att turister ska komma enbart för hotellet. Steam hotel i Västerås är ett fantastiskt exempel på ett lyckat destinationshotell, men vi ska inte kopiera det rakt av, säger Mattias Bäckman.

Hotellet är också tänkt att ha en relaxavdelning, men någon större behövs inte enligt Bäckman eftersom Arvika simhall ligger tvärs över vägen.

– Det kan till exempel attrahera många barnfamiljer för weekend-resor. Det finns ett brett spektrum av gäster vi kan locka till Arvika.

När skulle destinationshotellet kunna bli verklighet?

– Det är mycket jobb kvar, men om vi har rackarns flyt så hoppas vi kunna ha ett bygglov under tredje kvartalet nästa år och sedan behöver vi 18 månader för att renovera invändigt. Fördelen här är att byggnaden redan står klar, så vi hoppas kunna öppna under våren 2026.

Artikeltaggar

ArvikaArvika Fastighets ABCentralskolanFinansieringHotellInvesteringarMikael EngstigMinnebergsskolanSteam HotelTurism

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.