Hoppa till huvudinnehållet

Arbetsmiljön på vårdcentral måste bli bättre – annars väntar 155 000 kronor i vite

Publicerad:
Arbetsmiljön vid vårdcentralen i Skåre måste bli bättre annars riskerar Region Värmland ett vite på upp till 155 000 kronor.
Arbetsmiljön vid vårdcentralen i Skåre måste bli bättre annars riskerar Region Värmland ett vite på upp till 155 000 kronor. Foto: Håkan Strandman

Arbetsmiljön vid vårdcentralen i Skåre håller inte måttet.

Det anser Arbetsmiljöverket som ålägger Region Värmland att åtgärda ett antal brister.

Sker inte detta riskerar regionen ett vite på upp till 155 000 kronor.

I januari 2023 skickade skyddsombudet på vårdcentralen in en begäran om arbetsmiljöåtgärder, en så kallad 6:6a, till Arbetsmiljöverket.

Myndigheten inspekterade vårdcentralen på plats i februari och april. Då konstaterades det att Region Värmland vidtagit vissa åtgärder och ”upprättat handlingsplaner för att få ytterligare lokaler tillgängliga för vårdcentralens verksamhet”. Bland annat hade barnmorskemottagningen (BMM) och barnavårdscentralen (BVC) flyttat till andra lokaler vilket resulterat i större utrymmen och en förbättrad arbetsmiljö.

Men det finns kvarstående brister som måste åtgärdas annars kommer Arbetsmiljöverket ansöka om vite i domstol.

Det gäller bland annat ventilationen i personalrummet. Enligt mätningar är ventilationen dimensionerad för sex till sju personer, men upp till 40 medarbetare kan samtidigt vistas på vårdcentralen. Om inte ventilationen är åtgärdad senast 9 maj 2024 riskerar regionen ett vite på 100 000 kronor.

Myndigheten kräver även att regionen undersöker om inomhustemperaturen, som ska ligga mellan 20 och 24 grader på vintern och mellan 20 och 26 grader sommartid, håller sig inom avsedda intervall. Finns det en varaktig avvikelse ska det göras en skriftlig riskbedömning senast 30 augusti. Om inte kan det bli vite på 25 000 kronor.

Region Värmland ska även undersöka och riskbedöma lokalernas lyhördhet. Enligt beslutet finns det problem med överhörning, vilket innebär att sekretessuppgifter kan höras mellan rummen. Där är 9 februari deadline och vitet 25 000 kronor.

Slutligen finns det ett vite på 5 000 kronor om myndigheten inte skulle få all önskad informationen.

Arbetsmiljöverkets beslut kan överklagas till förvaltningsrätten.

Artikeltaggar

ArbetsmiljöverketÅtgärderBristerÖverklagandenRegion VärmlandSkåreVård och omsorgVårdcentraler

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.