Hoppa till huvudinnehållet

Ingrid, 96, satte avtryck på mångmiljonbygget: ”Jag har jobbat här i 30 år”

Publicerad:
96-åriga Ingrid Mellqvist satte avtryck på det nya särskilda boendet som nu ska byggas i Kil. Här tillsammans med dottern Rita Gunnarsson (till höger), kommunalrådet Anders Johansson (S) och projektledaren Björn Ahlstedt.
96-åriga Ingrid Mellqvist satte avtryck på det nya särskilda boendet som nu ska byggas i Kil. Här tillsammans med dottern Rita Gunnarsson (till höger), kommunalrådet Anders Johansson (S) och projektledaren Björn Ahlstedt. Foto: Peter Bäcker

Nu är det i gång – mångmiljonbygget som ska bli ett nytt framtida hem för de äldre i Kil.

Första handen är nu bokstavligen lagd vid kommunens största investering någonsin.

– Det ska bli ett värdigt sista boende, säger Kenneth Bengtsson (C), kommunstyrelsen vice ordförande.

Det nya särskilda boendet som ska ersätta Sannerudshemmet är den största investeringen i Kils kommuns historia. 80 lägenheter ska stå klara för inflyttning under våren 2026 och kostnaden har budgeterats till 309 miljoner kronor.

På torsdagen var kommunalråd, projektledare, representanter från byggbolaget, vårdpersonal – och de det verkligen handlar om – de äldre som ska bo i det nya boende på plats.

Men i stället för ett traditionellt spadtag fick de närvarande föreviga sina handavtryck i betong. Avtrycken ska senare användas som del av den konstnärliga utsmyckningen i det nya boendet.

Satte avtryck

– Det här betyder jättemycket för Kils kommun. Det är en del i att skapa ett värdigt boende, som blir det sista i de äldres liv, säger Kenneth Bengtsson (C), kommunstyrelsen vice ordförande.

En av dem som fick stoppa händerna i betongen var 96-åriga Ingrid Mellqvist. Hon har bott på Sannerudshemmet i endast ett år, men har satt mer avtryck än så i de gamla lokalerna.

– Jag har jobbade här i 30 år. Nu jobbar min ena dotter här. Det låter bra att bli förevigad, säger hon efter att ha gjort sitt med betongen.

Kommunalråden Kenneth Bengtsson (C) och Anders Johansson (S) vid handavtrycken som ska pryda det särskilda boendet som ska ersätta Sannerudshemmet i Kil.
Kommunalråden Kenneth Bengtsson (C) och Anders Johansson (S) vid handavtrycken som ska pryda det särskilda boendet som ska ersätta Sannerudshemmet i Kil. Foto: Peter Bäcker

Diskussioner om ett nybygge har pågått i flera år då den gamla byggnaden som stod klar i slutet av 1950-talet nu är för sliten och inte anpassad för dagens krav och behov.

– Några ledord vi jobbat med trygghet och självständighet, de äldre ska få god och näringsrik mat och vi ska motverka ensamhet som är en stor utmaning för de äldre. Ett boende helt anpassat för de som ska bo här, säger Kenneth Bengtsson.

Ljusterapi med solgaranti

Det särskilda boende som får en L-form ska bestå av åtta avdelningar med tio lägenheter på varje. Alla avdelningar får varsin balkong eller uteplats och i byggnaden ska även storkök, rehabiliteringsrum med anpassat gym samt bokningsbara samlingssalar få plats.

Guldkanten blir det ljusterapirum med solgaranti och Västkusttema samt Sinnenas ateljé där de äldre får möjlighet till hår- och hudvård.

Ett skyddsrum som rymmer 240 personer finns också med.

Läs mer:

Artikeltaggar

ÄldreomsorgAnders JohanssonBostad och byggenEkonomiInvesteringarKenneth BengtssonKils kommunLägenheterVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.