Hoppa till huvudinnehållet

Kanadensiskt bolag flyttar till Värmland

Publicerad:
Reporter Jonas Klint
Jonas Klint
jonas.klint@nwt.se
Victor Isaksen, vd Sting bioeconomy, är glad över att kunna välkomna det kanadensiska företaget till den värmländska acceleratorn.
Victor Isaksen, vd Sting bioeconomy, är glad över att kunna välkomna det kanadensiska företaget till den värmländska acceleratorn. Foto: Jonny Ohlsson

Det kanadensiska bolaget Hejmas agrifibre technologies etablerar sig i Karlstad.

– Huvudkontoret hamnar i Karlstad. Det finns goda förutsättningar för att även deras pilotanläggning hamnar i Värmland.

Det säger Victor Isaksen. Han är vd på Sting bioeconomy i Karlstad, som är anledningen till det kanadensiska bolagets flytt till Värmland.

Sting bioeconomy är en värmländsk accelerator inriktad på innovativa startupbolag med stor tillväxtpotential inom bioekonomi.

Nu meddelar Sting bioeconomy att det kanadensiska företaget Hejmas agrifibre technologies har gått med i Sting bioeconomys tillväxtprogram.

– Det betyder att vi under 18 månader hjälper dem med affärsutveckling och hur de ska bete sig på den skandinaviska marknaden. Vi hjälper dem att hitta en lämplig plats för att etablera en pilotanläggning. I Värmland kommer de att få goda förutsättningar att verifiera tekniken och vi ska också hjälpa dem att hitta det första kapitalet, säger Victor Isaksen.

Avfall från jordbruk

Hejmas har en patenterad, klimatmässigt hållbar metod för att framställa massa från avfall i jordbrukssektorn.

Fibrerna som används kommer från växtdelar av exempelvis hampa och lin som betraktas som avfall. Med Hejmas teknologi kan materialet i stället bli högvärdig massa.

De framtida kunderna är tillverkare av bland annat medicinska produkter, till exempel förband och sårvård.

Företaget självt gör i en informationsvideo en stor poäng av den rena, kemikaliefria processen för att framställa massa för tillverkning av hygienartiklar för kvinnor, som bindor och tamponger. Företagets forskningschef doktor Anna Fiselier säger i videon att företagets teknologi inte bara ger ett lägre klimatavtryck, utan också ett betydligt lägre kemikalieutsläpp både i naturen och i kvinnokroppen, än om massan kommer från de traditionella råvarorna bomull och bambu.

Letar hus i Värmland

Företagsledningens flytt från Calgary i Kanada till Karlstad har redan inletts.

– Till att börja med flyttar de över tre-fyra personer hit. De är redan ute och letar hus i Värmland, säger Victor Isaksen.

Företaget kommer att ha verksamhet i både Värmland och Kanada.

– De kommer att ha kvar en försäljningsorganisation i Nordamerika.

Störst chans här

Victor Isaksen säger att Hejmas har kommit så långt att de får tekniken att fungera i labbmiljö. När de ska skala upp och komma ut på marknaden ser de störst möjlighet att göra det i Skandinavien, med Karlstad och Värmland som bas.

– Sting bioeconomy är välpositionerade och har alla verktyg för att vara en idealisk partner, säger Marek Hejduk, vd för Hejmas, i ett pressmeddelande.

– Vi är duktiga på att hjälpa bolag att hitta industriella partners, investerare och spännande nya kunder till dem, säger Victor Isaksen.

Jakten på investerare är redan i gång. Hejmas kommer tack vare Sting bioeconomy att vara ett av företagen som pitchar inför en stor samling drakar på nästa upplaga av investerarforumet A-match. Det äger rum på Nöjesfabriken i Karlstad i november.

Ligger långt framme

Värmland är enligt Victor Isaksen en av regionerna som ligger längst framme när det gäller innovation inom bioekonomi.

– I andra länder kan det vara svårt att få någon att tänka grönt i hela kedjan. Här är det ”top of mind”. I Värmland är vi öppna för miljövänlig teknik och tidiga med att testa nya saker innan det är superkommersiellt.

– Vi har också kunskap inom processindustri. Vi vet hur man hanterar biomassa och skapar nya produkter. Från att kanske inte ha varit så hett är nu skoglig bioekonomi en av de hetaste industrierna man kan jobba inom.

När har Hejmas en produktionsanläggning i gång i Värmland tror du?

– Sådant här tar tid men sannolikt i slutet av 2024.

Vad tror du om bolagets möjligheter att lyckas?

– Jättegoda. Den här typen av produkter som de kommer med är eftertraktade på världsmarknaden.

Artikeltaggar

AvfallFöretagandeInnovationKarlstadMarknaderNäringslivTeknikTillväxtVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.