Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Prioritera miljön för barnens skull

Publicerad:
Miljöfrågor och mångfald bör prioriteras vid utvecklingen av Karlstads kommun, anser diskussionsgruppen Dispyterna.
Miljöfrågor och mångfald bör prioriteras vid utvecklingen av Karlstads kommun, anser diskussionsgruppen Dispyterna. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Svar till kommunalråd Anders Tallgren (S) i VF den 12 november.

Tack, Anders Tallgren, för ditt svar. Vi glädjer oss över att du välkomnar en ytterligare diskussion kring översiktsplanen och vi hoppas att det nu blir en väl tilltagen remisstid så att alla partier, föreningar och enskilda får en faktiskt möjlighet att sätta sig in i och ha synpunkter på planen.

För att detta skall kunna ske bör planen bli betydligt mer tillgänglig än som var fallet vid sommarens remissomgång. Vg se till att den blir tillgänglig på alla bibliotek och att samtliga förtroendevalda kan ta del av den i tryckt skick. Det räcker inte med att den finns på nätet – det är den alldeles för omfattande och viktig för.

Kommunen har ju som bekant planmonopol – det är ni politiker som har monopol på att planera – ni som har möjlighet att påverka hur vår stad kommer att utvecklas. Det är med andra ord viktigt att planen blir väl förankrad hos Karlstadsborna.

Vad är det då som skall prioriteras de närmaste 20-30 åren? Som vi förstår det av den föreliggande planen är det en så snabb tillväxt som möjligt som står i centrum. Same business as usual. Samma tillväxt som de flesta jämförbara städer strävar efter. Så har det varit och beräknas alltså fortsätta att vara. Vi anser att detta är tvivelaktigt. Det som var sanning och klokt igår – är det kanske inte idag och framförallt inte imorgon. Idag 2023 befinner vi oss i ett nytt utvecklingsskede, ett skede som fordrar nytänkande.

För att kunna utveckla Karlstad till en för Karlstadsborna trivsam, spännande och välmående stad fordras satsningar på framförallt, sol, vind och vatten. Lägg därtill grönområden, blandad bebyggelse såväl i tätorten som i ytterområden (ex. inte bara villor i ett område) skog och våtmarker.

Miljöfrågor, miljöhänsyn och mångfald skall inte bara balanseras – de skall prioriteras och detta för att kunna ge våra barn en mysig och hälsosam miljö att växa upp i. Det är vi 40-, 50, -60 och -70-talister skyldiga dom. Alltför länge har vi blundat för den ohejdade tillväxtvurmen.

Så fler grönområden (ex. ingen förtätning på Bryggudden) mer solceller, vindkraftverk, fler träd, fler cyklar, färre bilar, mer centrumaffärer, färre köpcentrum (ex. bygg inte på Månsberget). Det är inom dessa områden som tillväxten bör ske och det skall synas tydligt i den reviderade översiktsplanen.

Dispyterna Yrjö Airiman, Thomas Gustafsson, Bengt Holm. Carlgöran Holm, Torsten Jarnstam, Rolf Jernstedt, Bob Magnusson, Lennart Myhlback, Sven-Erik Olsson och Agne Sandberg

Artikeltaggar

Agne SandbergAnders TallgrenBibliotekBrygguddenDetaljhandelEkonomiHandelHolmKarlstadLennart MyhlbackSocialdemokraternaSolcellerThomas G:sonTillväxt