Hoppa till huvudinnehållet

Så kan framtidens Molkom se ut: ”Framför allt en potential för villor eller radhus”

Publicerad:
Reporter Joakim Strand
Joakim Strand
joakim.strand@vf.se
Karlstads kommun är släppt en remissutgåva av byggvisionen för Molkom. Kommunen ser bland annat en stor utvecklingspotential för Graningebadet och strandpromenaden.
Karlstads kommun är släppt en remissutgåva av byggvisionen för Molkom. Kommunen ser bland annat en stor utvecklingspotential för Graningebadet och strandpromenaden. Foto: HP Skoglund

Flerbostadshus i centrum, villor i attraktiva lägen nära vatten och kanske en ekoby. En satsning på Graningebadet och strandpromenaden, inklusive säkra passager över riksväg 63.

Det är några framtidsförslag som lyfts fram i byggvisionen för Molkom.

Karlstads kommun har de senaste åren satsat på att inventera småorternas förtjänster och utmaningar i byggvisioner. Väse var först ut 2019. Den har betalat sig i form av flera bostadsplaner som följer på Trafikverkets investeringar runt stationsområdet.

– Det händer även saker i Vålberg och det görs kommunala investeringar, som ny skola, i Vallargärdet som förhoppningsvis genererar byggnation. Vi hoppas på samma utveckling i Molkom, säger Anders Tallgren (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, som ansvarar för byggvisionerna.

Molkom är den fjärde visionen ordningen efter Väse, Norsbygden och Vallargärdet/Ulvsby.

– En byggvision är inte juridiskt bindande men ett gediget arbete som sker i dialog med medborgare, företagare och organisationer och som ska leda fram till något konkret, säger Anders Tallgren och berättar att Skåre och Skattkärr står på tur.

Byggvisionen om Molkom, som är på 44 sidor, är ute på en remissrunda. Allmänheten uppmanas att tycka till om förslagen och det senast den 8 december.

– Molkom är den av orterna som ligger längst ifrån Karlstad och står mest på egna ben. Där går det att förstärka med villor, men också flerbostadshus som inte är lika flitigt förekommande, säger Anders Tallgren.

Förra året färdigställde Peab två flerbostadshus med tolv lägenheter längs Storgatan. Det var en uppgörelse med kommunen för att fastighetsbolaget därefter skulle få sätta spaden i marken för ett storbygge vid Tullholmsviken.

– Lägenheterna är uthyrda och det visar att det finns en marknad i Molkom.

Enligt byggvisionen finns det flera ytor i centrumområdet som lämpar sig för flerbostadshus på upp till fyra våningar. Tomten med den gamla Ica-butiken norr om järnvägen nämns också för bostadsändamål.

– Framför allt ser vi en potential i Molkom, och Vallargärdet, för villor eller radhus. Det är svårt att hitta ytor för villor i centrala Karlstad, säger Anders Tallgren.

Flerbostadshus, villor i attraktiva lägen och kanske en ekoby är några saker som tas upp i byggvisionen för Molkom.
Flerbostadshus, villor i attraktiva lägen och kanske en ekoby är några saker som tas upp i byggvisionen för Molkom. Foto: HP Skoglund

På Österängarna finns idag både fritidshus och permanentboenden. I visionen skulle området kunna omvandlas till året runt-boende med 20 till 30 nya småhus. Gällande detaljplan tillåter dessutom en utbyggnad.

En handfull villor med vattenläge skulle rymmas intill Borrsjön vid Sjövik. Området är utpekat för bostäder i kommunens LIS-plan, vilket innebär att det går att få dispens från strandskyddet.

Bostäder nära vatten

Visionen tar även fasta på bruksområdet med verksamheter söder om riksväg 63. Det är en tänkbar plats för bostäder i attraktivt läge. Dagens företagare skulle erbjudas plats på industriområdet nordost om Molkom.

Anders Tallgren betonar att ambitionen i första hand är att förstärka verksamhetsområdet i korsningen mellan väg 63 och Hagforsvägen.

– Kan man dessutom omvandla mark på bruksområdet och de som idag är där kan fortsätta verksamheten på en annan plats är det på lång sikt en önskvärd utveckling. Men vi vill inte flytta någon befintlig verksamhet, säger han.

Kan en ekoby vara något för Molkom?

Ja, och byggvisionen pekar ut två platser i de västra delarna av Molkom som tänkbara för ändamålet.

– Det är spännande. Vår strävan är att kunna erbjuda olika boendeformer i kommunen, säger Tallgren.

I visionen klargörs det att de utpekade platserna är privat mark och att markägarna inte har några planer för en ekoby.

Det finns flera förslag på hur Graningebadet kan utvecklas. Hopptorn, bryggor, uthyrning av kanoter eller trampbåtar och en uppställningsplats för husbilar är några exempel.

Kommunen ser också positivt på om strandpromenaden förlängs. I en framtid kanske med en broförbindelse ända ut till Storön.

En av utmaningarna i byggvisionen är att få till säkra passager över riksväg 63. Visionen sätter fingret på fyra platser där det behövs trafiksäkra övergångar. På någon plats kan det bli en gång- och cykelbro alternativt en tunnel.

– Vi måste hitta rätt lösningar. Enligt Trafikverket kan ett vanligt övergångsställe öka risken för olyckor då folk tror att det är en säker plats, säger Anders Tallgren.

Artikeltaggar

Anders TallgrenBostad och byggenBostäderLägenheterMolkomVallargärdetVillorVäse

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.