Hoppa till huvudinnehållet

Fick hem ”lermonster” från skolan – nu riktar Sanna klagomål mot kommunen

Publicerad:
Reporter Stefan Mitander
Stefan Mitander
stefan.mitander@vf.se
Sanna Elofsson tröttnade på att barnen var genomleriga när hon hämtade efter skola och fritids, och har nu riktat ett klagomål till Kils kommun.
Sanna Elofsson tröttnade på att barnen var genomleriga när hon hämtade efter skola och fritids, och har nu riktat ett klagomål till Kils kommun. Foto: PRIVAT

Flera gånger under hösten har Sanna Elofssons barn kommit hem från Fageråsskolan och sett ut som ”lermonster”. Det har inneburit bland annat förstörda skor. Nu sätter hon ner foten, och har skickat in ett klagomål till kommunen.

Ovädret häromveckan, där det först kom stora mängder snö och sedan regn på det innebar att den stor gräsplätt på Fageråsskolans skolgård förvandlades till en gigantisk lerpöl. För Sanna Elofsson innebar det att framför allt hennes sjuårige son kom hem från topp till tå täckt i lera.

– Det är ju omöjligt att tvätta till exempel skor som blivit så leriga. Jag kan ju köra dem i maskin, men skyddet de har mot vätan blir förstört då.

Varje dag skickade hon med färska, rena kläder – för att mötas av samma resultat vid hämtning.

– Det var så lerigt! Fritidspersonalen går och moppar för att det blivit så mycket indragen lera.

Riktigt genomleriga skor kan var väldigt svårt att få rena.
Riktigt genomleriga skor kan var väldigt svårt att få rena. Foto: PRIVAT

Sanna Elofsson riktar inte sin kritik mot skolan eller skolans personal, utan mot kommunen som hon menar borde kunna dränera bättre.

– Jag förstår att fritidspersonalen och skolpersonalen gör så gott de kan, utan det är kommunen som borde dränera. Någon av fritidspersonalen föreslog också att man skulle kunna skaffa fram spån och lägga på gräsmattan. Men det händer ju ingenting på den där skolgården, säger hon.

Rektorn på Fageråsskolan Lars Olsson bekräftar att det var rejält lerigt på skolgården efter snö- och regnsmockan för ett par veckor sedan.

– Vi får problem när det blir så här kraftiga väderleksförändringar, då är det en dränering som inte riktigt klarar av det. Det blir som vattensamlingar med mycket lera, och barnen dras ju dit. Vi hade stängt av och försökte hålla dem borta, men de är små och de lockas och vill leka.

Lera kan vara kul för barnen, men från föräldrahåll hörs sällan några jubel.
Lera kan vara kul för barnen, men från föräldrahåll hörs sällan några jubel. Foto: Privat

Han menar att det är svårt att skydda sig mot extrema väderleksförändringar.

– Det här är ju inte ett ständigt problem, utan det var ett extremväder i första hand. Det är klart att det kanske gått att suga upp lite av vätan, men jag tror bara det gjort marginell skillnad i det här fallet. Det är beklagligt det som hände, men jag tycker inte man kan klandra någon för det, säger Lars Olsson.

Stefan Björkman, teknisk chef i Kils kommun, menar att det inte är mycket kommunen kan göra.

– Det skulle i så fall vara att hårdgöra ytorna, lägga asfalt eller plattor istället, men då blir det inte så trevlig lekplats att vara på. Det har varit väldigt nederbördsrikt hela det här året, och grönytor har varit väldigt vattensjuka. Skulle området blir så vattensjukt att man inte kan vistas där, då får vi stänga av, för då kan finnas fara för att man fastnar istället.

Artikeltaggar

Kils kommunKlagomålLars OlssonOväderSkola och utbildningSkorSnöStefan BjörkmanVäder

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.