Hoppa till huvudinnehållet

Litet barn nära träffas av kastad sten – träffade vindruta på bil på E18

Publicerad:
Reporter Simon Strinnholm
Simon Strinnholm
simon.strinnholm@vf.se
En sten träffade vindrutan – alldeles ovanför där ett barn satt i sin bilbarnsstol. Bild från polisens instagram.
En sten träffade vindrutan – alldeles ovanför där ett barn satt i sin bilbarnsstol. Bild från polisens instagram.

Någon, eller några, har under helgen roat sig med att kasta sten mot bilar på E18 i Kristinehamn. I ett fall kunde det ha gått riktigt, riktigt illa.

STENKASTNING PÅ E18! På bild ser ni en krossad vindruta med en BILBARNSTOL under. I den bilbarnstolen satt ett litet BARN. Vad hade hänt om stenen gått igenom vindrutan och träffat det lilla barnet?

Så inleder polisen i Kristinehamn ett instagraminlägg som gick ut på måndagen. Helgen har kantats av en hel del stenkastning mot fordon på E18 och i ett fall träffade stenen rakt ovanför en bilbarnstol i passagerarsätet fram. Rutan höll – den här gången.

– Inledningsvis var det här ärendet rubricerat som framkallande av fara för annan och skadegörelse, men efter att förundersökningsledaren tittat närmare på det är det nu omrubricerat till försök till synnerligen grov misshandel. Det finns ett likgiltighetsuppsåt. Kastar man en stor sten, på en bil som kör i 100 kilometer i timmen, då borde var och en förstå vilka fruktansvärda skador som kan uppstå. Nu var det bara ren tur att ingen person kom till fysisk allvarlig skada, säger polisens presstalesperson Sophia Jiglind på måndagen.

Vem som tyckte det hela verkade festligt är i nuläget oklart och polisen jobbar nu på att få in information.

– Nu kommer vi att jobba vidare med informationsinhämtning. I nuläget har vi ingen misstänkt, men vår förhoppning är att reda ut vem eller vilka det är som ligger bakom detta.

Företeelsen är tyvärr inte den första av sitt slag – polisen i Kristinehamn har tidigare haft problem med stenar som kastats mot bilister.

– Det är inte första gången som den här typen av brott sker och tittar vi på tidigare händelser har vi kunnat koppla det till ungdomligt oförstånd och just därför tittar vi extra noggrant på den gruppen i nuläget, säger Sophia Jiglind.

Även Bergslagens räddningstjänst har varit inblandade och har bland annat ryckt ut för att sanera vägbanan efter att bilister kört på större stenar på vägbanan.

– Under helgen fick vi även in larm och rapporterar om att det hade placerats ut stora stenar på E18. Några bilister hade dessvärre även fått skador och punka på sina fordon. Så då var det nytt modus och ny plats, men självklart tittar vi på om det kan finnas samband mellan dessa händelser, säger Sophia Jiglind.

Tips om händelsen kan med fördel lämnas till polisen via deras telefonnummer 114 14.

– Vi är väldigt intresserade av att komma i kontakt med personer som kan ha sett eller hört någonting som kan sättas i samband med händelserna. Antingen om man läst om en viss ”challenge” på sociala medier, eller annat. Kontakta oss på 114 14 och uppge ”tips” för snabbare framkoppling.


Se hela inlägget här:

Artikeltaggar

BrottBrott, lag och rättE18FordonKristinehamnMisshandelSkadegörelseSophia Jiglind

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.