Hoppa till huvudinnehållet

Klart: Stora matkedjan kommer till Karlstad – investering på 200 miljoner kronor

Publicerad:
Under måndagen offentliggjordes att City gross ska öppna på Zakrisdal. På pressträffen deltog, från vänster: Per-Erik Edhlund, koncernchef Svea H, Niklas Wikström (L), Erik Nilsson (KD), John Kärrberg, mäklarbyrån Real Advice, Peter Ekström, etableringschef City gross, Alexander Torin (M), Anders Tallgren (S), Frida Nilsson (C) och Monika Bubholz (MP)
Under måndagen offentliggjordes att City gross ska öppna på Zakrisdal. På pressträffen deltog, från vänster: Per-Erik Edhlund, koncernchef Svea H, Niklas Wikström (L), Erik Nilsson (KD), John Kärrberg, mäklarbyrån Real Advice, Peter Ekström, etableringschef City gross, Alexander Torin (M), Anders Tallgren (S), Frida Nilsson (C) och Monika Bubholz (MP) Foto: Peter Bäcker

Det har varit en illa dold hemlighet länge – men nu är det officiellt. Under måndagen blev det klart att livsmedelskedjan City gross öppnar i Karlstad.

– Vi har letat ett bra läge under två och ett halvt år. Nu hittade vi det, säger City gross etableringschef Peter Ekström.

Matjätten City gross har i nuläget 43 butiker i Sverige. I slutet av 2025 eller i början av 2026 öppnar ännu en. Stadsdelen blir Zakrisdal och marken som ligger vid korsningen Ullebergsleden - Zakrisdalsvägen.

– På sikt är det en attraktiv plats där ett nytt bostadsområde är på gång. Vi bygger inte den här butiken för att den ska gå som bäst det första året utan snarare det tionde, säger Peter Ekström i samband med en pressträff med främst lokala politiker.

Enligt Peter Ekström kan kunderna se fram mot Vänerfångad fisk i den nya butiken.
Enligt Peter Ekström kan kunderna se fram mot Vänerfångad fisk i den nya butiken. Foto: Peter Bäcker

Cirka åttio anställda

Affären planeras att bli cirka 6 000 kvadratmeter, varav 4 500 är ren säljyta.

– Vi behöver en stor butiksyta eftersom vi bakar mycket av brödet från grunden och styckar köttet själva. Fördelen med Karlstad är att vi kan ha en fiskeavdelning med fångster från Vänern, säger Peter Ekström.

Fördelen med Karlstad är att vi kan ha en fiskeavdelning med fångster från Vänern.
Peter Ekström

Cirka åttio medarbetare ska anställas.

Orsaken till att det dröjer drygt två år till butiksöppning beror på att detaljplanearbetet just har påbörjats och detaljplanen väntas vara klar 2024. Sedan behövs bygglov.

– Men nu är processen i alla fall i gång, säger Peter Ekström.

Investeringen kostar 200 miljoner kronor för City gross.

Positiva politiker

Kommunpolitikerna på plats rosade etableringen.

– Vi har haft diskussioner med City gross i tio års tid. Det är skönt att vi äntligen har fått företaget till Karlstad, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Anders Tallgren (S).

– Den här satsningen blir en del av ett nytt stadsdelscentrum med nya bostäder, en ny skola och en förskola, säger Monika Bubholz (MP), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.

– Den här etableringen visar att Karlstad är en stad med framtidstro som kan locka till sig stora företag, säger oppositionsråd Alexander Torin (M).

Livsmedelsjätten hoppas på Karlstad: ”Vill komma i gång så snart som möjligt”

Artikeltaggar

Alexander TorinAnders TallgrenButikerCenterpartietFrida NilssonHandelKarlstadMiljöpartietModeraternaPeter EkströmSocialdemokraternaUllebergsledenZakrisdal

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.