Hoppa till huvudinnehållet

Julen är utraderad och musten hotad!

Publicerad:
Reporter Susanne Sjöstedt
Susanne Sjöstedt
susanne.sjostedt@vf.se
Julmusten är inte ett dugg hotad.
Julmusten är inte ett dugg hotad. Foto: Jessica Gow/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är den tiden på året när någon åker till Ikea och CHOCKERAT inser att Sveriges kanske svenskaste företag raderat ut julen! Bara så där POFF så var allt av svenska traditioner borta.

”Julen är utraderad”, skrev Ikea-kunden på en sociala medier-sajt med en mobilbild från Ikeas ständigt växande julsortiment och en stor bytta full av julmustflaskor. ”Det heter inte Julmust längre det heter Vintersaga. Varför?”

Ja, nu står det förstås på den förklarande etiketten att det är just julmust – och den julmusten har, precis som Ikeas övriga sortiment, dessutom ett produktnamn. Men varför sabba en schysst story?

Detta är kanske min ”favorit” när det gäller konspirationsteorier: Att nån är ute efter den svenska julen. Att nån specifikt är ute efter den svenska julmusten.

Alltid luras en och annan tomte att tro att nån håller på att slänga gamla fina svenska traditioner på tippen och musten med den.

Jag har minsann inte heller glömt hur svenska medier för elva år sedan låtsades som att EU förbjudit julmusten – som vi svenskar dricker över 50 miljoner liter av per år! – i ett försök att piska upp en svensk folkstorm. Ändå såg vem som helst att flaskorna stod på hyllorna precis som vanligt. Och som de redan gör i år.

Vi är inte heller ens i mitten av november och ute i butikerna har julskyltningen har på sina håll suttit uppe sen Halloween-pyntet revs ut häromveckan.

Oroa er icke, julfrenesin kommer att slå nya nivåer i år också. Även det en gammal svensk tradition.

Artikeltaggar

EUGomorronHalloweenHandelIkeaJulTraditioner