Hoppa till huvudinnehållet

Kommunmaskoten Björn har gett sig ut i arbetslivet: ”Alla blir glada när de träffar honom”

Publicerad:
Forshaga kommuns maskot Björn har börjat Prao:s på diverese lokala företag. Här testar han på att jobba på Forshaga Rör Bröderna Frödin AB:s kontor.
Forshaga kommuns maskot Björn har börjat Prao:s på diverese lokala företag. Här testar han på att jobba på Forshaga Rör Bröderna Frödin AB:s kontor. Foto: Tommy Andersson

Forshagas kramgoa maskot Björn har gett sig ut i arbetslivet. Han besöker lokala företag, för att sedan skicka informationen vidare till första- och andraklassare.

– Alla blir glada när de träffar honom, säger Malin Andersson, studie- och yrkesvägledare på Lärcenter i Forshaga.

Björn är namnet på Forshagas maskot, och det är svårt att förneka att den nästan två meter långa ludna herren är kramgo. Barnen får stifta bekantskap med Björn redan från start, eftersom kommunen skickar ut gosedjur till alla nyfödda i Forshaga. Annars har tillvaron mest bestått av oregelbundna framträdanden på evenemang av olika slag, och i övrigt har Björn av allt att döma fått ha sin lurviga kropp i viloläge stora delar av tiden.

Men nu är det slut på de lata dagarna, och det kan Björn tacka Malin Andersson, studie- och yrkesvägledare på Lärcenter i Forshaga för. Det var nämligen hon som kom på idén för ungefär två år sedan att låta Björn få komma ut och Prao:a, för att sedan låta de allra yngsta ta del av arbetslivserfarenheten.

Det är inte svårt att förstå att barnen gillar son kommunmaskot.
Det är inte svårt att förstå att barnen gillar son kommunmaskot. Foto: Tommy Andersson

– Det var när möjligheten uppstod att få jobba med studievägledning i lägre åldrar, ända ner till förskoleklass egentligen, som jag började fundera på sätt att presentera arbetslivet till barnen på ett roligt och lekfullt sätt. Det var för ungefär ett år sedan, och när jag presenterade idén för rektorn och näringslivsutvecklare Selma Hodzic var de jättepositiva. Vi fick också dra det för kommuneldningen och det var ett rungande ja direkt, säger Malin Andersson.

Malin Andersson, studie- och yrkesvägledare på Lärcenter i Forshaga och näringslivsutvecklare Selma Hodzic tillsammans med Björn i Forshaga Lärcenter.
Malin Andersson, studie- och yrkesvägledare på Lärcenter i Forshaga och näringslivsutvecklare Selma Hodzic tillsammans med Björn i Forshaga Lärcenter. Foto: Tommy Andersson

Bland barnen har det blivit succé, och spänningen är stor inför nya rapporter från arbetslivet som Björn levererar i brevform, med bilder och ibland filmklipp.

– En grannflicka kom och frågade mig häromdagen vilket företag Björn skulle besöka härnäst. Då känner jag att vi lyckats. Det här är ett riktigt bra sätt att visa det breda näringsliv som finns i kommunen. Det här är ett sätt att långsiktigt försöka hjälpa till med kompetensförsörjning, säger Selma Hodzic, näringslivsutvecklare i Forshaga kommun.

Att maskoten är populär bland de yngsta går inte att miste på, så fort Björn ger sig ut i de offentliga utrymmena i skolan vinkas det hejvilt från lågstadieelever, medan ett gäng från högstadiet kommer fram och vill ta selfies.

Verkstadsjobb hos Forshaga Rör Bröderna Fördin AB verkar passa björn som hand i handske. kanske kan han få några lågstadieelever att bli sugna på jobbet.
Verkstadsjobb hos Forshaga Rör Bröderna Fördin AB verkar passa björn som hand i handske. kanske kan han få några lågstadieelever att bli sugna på jobbet. Foto: Tommy Andersson

Men även företagarna har tagit emot Björn med öppna armar.

– Företagare har ställt om sin arbetsdag och anpassat så att Björn ska kunna få testa så mycket som möjligt från start till slut. . Det är inte lätt att få in en sådan här maskot på Stora Enso- fabriken, till exempel, mycket säkerhetsgrejer att tänka på. Näringslivet ska verkligen ha stor kredd, säger Selma Hodzic.

Johan Frödin, ägare till Forshaga Rör Bröderna Frödin AB, ger instruktioner till en kunskapstörstig Prao-elev.
Johan Frödin, ägare till Forshaga Rör Bröderna Frödin AB, ger instruktioner till en kunskapstörstig Prao-elev. Foto: Tommy Andersson

VF tar rygg och hänger med när Björn gör ett besök hos Forshaga Rör Bröderna Frödin AB. Ett VVS-företag är kanske inte högst upp på så många första- och andraklassares listor över drömyrken, men Björn, under ledning av ägare Johan Frödin, gör sitt bästa för att ge en inblick i hur det är att jobba som rörmokare.

Sammanlagt är det 13 företag som har fått eller kommer få besök av maskoten under året, och fler är sugna inför nästa säsong.

Vad Björn själv tycker?

Det är lite oklart eftersom han inte pratar, men en rejäl luden tummen upp låter ändå antyda att även han är belåten med sakernas tillstånd.

Björn på verkstadsgolvet tillsammans med Malin Andersson, som kläckte idén om att låt a maskoten prova på olika yrken i det lokala näringslivet.
Björn på verkstadsgolvet tillsammans med Malin Andersson, som kläckte idén om att låt a maskoten prova på olika yrken i det lokala näringslivet. Foto: Tommy Andersson

Artikeltaggar

BarnEvenemangForshagaForshaga kommunNäringslivStora Enso

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.