Hoppa till huvudinnehållet

Flera värmländska topplopp i Idre – SM-brons till Oskar Brandt

Publicerad:
Reporter Bengt Sundler
Bengt Sundler
bengt.sundler@nwt.se
Viktor Brandt gjorde en överraskande stark debut efter en sjukdomsperiod och blev fyra i söndagens sprint i svenska skidskyttepremiären i Idre.
Viktor Brandt gjorde en överraskande stark debut efter en sjukdomsperiod och blev fyra i söndagens sprint i svenska skidskyttepremiären i Idre. Foto: MATHIAS BERGELD

Bröderna Brandt gjorde en stark insats i helgens skidskyttepremiär i Idre.

Oskar kom trea i lördagens lopp och Viktor blev fyra på söndagen.

Samtidigt visade Emil Nykvist att han är tillbaka efter svåra axelskadan genom dubbla femteplatser, och lär ha god chans att få åka världscupen i Östersund.

Viktor Brandt var den stora överraskningen i söndagens sprintlopp. 24-åringen från Karlstad och tävlande för I2 hade varit sjuk inför och stod över lördagens kortdistans, men gjorde en succéartad säsongsdebut och slutade fyra efter fullt skytte på de två stationerna.

– Det var grymt kul och ganska överraskande. Ovisst hur det skulle kännas, säger Viktor, som hade covid förra veckan och bara kunnat köra några lugna pass.

Det fattades 44 sekunder till vinnande stjärnan Sebastian Samuelsson, I21, och knappt sju sekunder till trean och hela helgens herrskräll, lördagssegraren Anton Ivarsson, Tullus. Emellan fanns Jesper Nelin.

Viktor Brandt är känd för snabbt och säkert skytte, men har uppenbarligen utvecklat tidigare akilleshälen åkningen. Han noterade trots sjukdomsperioden 18:e tid i hela fältet, 1.27 från överlägsne Samuelsson.

– Jag kanske tagit något steg till, kände det för två veckor sedan på lägret.

Konkurrensen hårdnar även på herrsidan.

– Jag skulle inte vilja vara den som tar ut ett världscuplag och IBU-lag. Finns många att välja på.

Han är tveksam till att insatsen räcker till världscupen.

– Jag skulle vara väldigt nöjd om jag får åka IBU, vilket jag tycker att jag borde.

Emil Nykvist tappade mycket träning på grund av axelskadan efter rullskidkraschen i slutet av sommaren, men imponerade med två femteplatser.
Emil Nykvist tappade mycket träning på grund av axelskadan efter rullskidkraschen i slutet av sommaren, men imponerade med två femteplatser. Foto: MATHIAS BERGELD

Boreåkaren Emil Nykvist, i år för första gången ordinarie i A-landslaget, var med en bom knappt tre sekunder efter Viktor Brandt i mål. På lördagen kom han också femma. 26-åringen från Sunne har därmed gjort en överraskande habil comeback från axelskadan, då han i slutet av sommaren kraschade på rullskidor. Femma respektive sjua i åktid skvallrar om att formen är på väg.

– Med tanke på vad som hänt innan måste jag vara nöjd. Åkningen var långt mycket bättre än jag förväntade mig.

Nykvist borde vara en het kandidat till världscuppremiären i Östersund den 25 november–3 december.

Åkte du in i världscuplaget?

– Jag hoppas och gissar det. Beror på om Johannes tycker att jag är redo. Jag har inte ont i axeln när jag åker, men efteråt. Det har läkarna sagt är helt okej och kan vara så under lång tid framöver.

Storebror Brandt, Oskar, 28, är till skillnad mot Viktor högklassig åkare och sämre skytt. Men trots sammanlagt fyra bom på de fyra stationerna i lördagens kortdistans över 15 kilometer blev han tack vare hög fart i spåret trea. Eftersom loppet också hade SM-status fixade han ett brons bakom Anton Ivarsson och Sebastian Samuelsson.

– Jag är jättenöjd med gårdagen (lördag). Det var sån lättnad. Var nog lite baksmälla på den i dag. Jag var nästan för nöjd och avslappnad. Det har fungerat så bra på alla testrace också, säger Oskar Brandt.

Oskar Brandt blev trea och tog SM-brons i lördagens kortdistans.
Oskar Brandt blev trea och tog SM-brons i lördagens kortdistans. Foto: MATHIAS BERGELD

Inför sista skyttet, stående, hade han bara en miss (0–0–1) och sköt till och med om seger, men tre bom förstörde den chansen.

– Det är bara kul att hamna i de positionerna och visa för en själv att det går när man haft lite halvstruligt ett par säsonger.

Under söndagen var det fortsatt bra åkspeed, tredje tid totalt, men bara fem träff av tio möjliga var för lite för toppstriden. Oskar slutade tolva, 1.42 efter ettan.

– Trots bommarna i dag är det så mycket positivt från helgen.

Har du chans att få åka världscuppremiären?

– Jag tror att jag kan vara med i diskussionerna i alla fall. Det har gått så bra på allt i höst så det vore pricken över i. Annars blir det IBU och det skulle jag också vara tillfreds med.

Placering övriga värmlänningar lördag: 24) Eric Westberg, Bore, 37) David Nykvist, Bore, 38) Fabian Hermansson, Finnskoga.

Söndag: 28) Westberg, 33) Nykvist, 41) Hermansson.

IBU-cupen startar i Kontiolahti, Finland den 28 november–3 december.

Artikeltaggar

Emil NykvistI2KarlstadOskar BrandtSebastian SamuelssonSkidskytteSportSunneViktor BrandtÖstersund

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.