Hoppa till huvudinnehållet

De vill öka tryggheten – gör osynliga larm: ”Tråkigt att det ska behövas”

Publicerad:
Linnea, Rebecca och Ella gömmer överfallslarm i sina hårsnoddar.
Linnea, Rebecca och Ella gömmer överfallslarm i sina hårsnoddar. Foto: Tommy Andersson

Karlstadtrion har tröttnat på otryggheten många upplever i samhället. Nu gör de överfallslarm som inte syns, som både är stilfulla och praktiska.

– Vi vill kunna göra skillnad, säger Ella Hastor Gunic som är en av de som står bakom produkten.

Vänder du dig också om och kikar över axeln när du går hem ensam en mörk kväll? Då är du inte ensam. Den upplevda otryggheten ökar i samhället, något som Safestyle UF vill råda bot på.

– Man läser konstant att det händer saker. Statistiken höjs och folk upplever ett obehag, de är rädda för att gå ut på kvällen, säger Ella Hastor Gunic.

I ett gäng scrunchies, en typ av hårsnodd, har hon tillsammans med klasskompisarna Rebecca Karlsson och Linnea Hörbäck Ränk därför gömt tysta överfallslarm.

”Vi lägger ner oss väldigt mycket i det här och engagerar oss mycket, det blir som vår bebis det här”, säger Rebecca.
”Vi lägger ner oss väldigt mycket i det här och engagerar oss mycket, det blir som vår bebis det här”, säger Rebecca. Foto: Tommy Andersson

”Billig livförsäkring”

Allting började på en UF-kickoff. Det var då trion, som läser andra året på ekonomiprogrammet på Tingvallagymnasiet, kom upp med idén. De visste att det fanns ett annat företag som gör liknande produkter, men som tar ett väldigt högt pris för sin vara.

Tack vare samarbeten och smarta lösningar är deras fem gånger så billig, och att hålla ner priset har varit viktigt.

– Vi ville skapa en bredare kundgrupp. Vi ser hur det ser ut i samhället nu, det är en nödvändig produkt och det är tråkigt att priset ska kunna påverka ens trygghet. Vår produkt är en billig livförsäkring, säger Rebecca.

Linnea fyller i:

– Jag tror många känner att det behöver hända något för att man ska känna att något så dyrt behövs. Vi vill att man ska kunna köpa vår produkt innan det händer något hemskt, så att det förebyggs. Alla ska ha möjligheten att köpa vår produkt.

När produkten togs fram kollade tjejerna på vilka de är som känner sig som mest otrygga, och det stod tidigt klart att de skulle designa den för tjejer och kvinnor.

Skickar koordinater

Under utvecklingen av produkten har de utgått mycket från sig själva och sina preferenser, men också från en marknadsundersökning för att ta reda på vad kunden vill ha.

Larmet trycks igång med två knappar. Då sänds personens koordinater till fem förvalda personer.

– Man vill ju inte va en tråkig förälder och inte låta sina barn gå ut och ha kul. Man vill känna sig trygg samtidigt som man inte vill inkräkta i sina barns privatliv. I fall nöden kräver kan du få möjlighet att se vart barnet eller ungdomen befinner sig, utan att kunna se det hela tiden, säger Linnea.

Scrunchien kan fungera både som tofs och armband.
Scrunchien kan fungera både som tofs och armband. Foto: Tommy Andersson

Tofsen kommer i fem olika färger.

– Det ska vara något diskret men estetiskt. Du kan ha den till vardags men också när du ska ut, säger Rebecca.

Tofsarna är multifunktionella och kan has i håret eller på armen. Har du den på armen är det enkelt att komma åt om du skulle behöva larma.

”En magkänsla”

Fördelen med att larmet är tyst och inte syns är att en eventuell gärningsperson inte vet att den utsatta faktiskt slår larm.

– Hamnar man i en bil med någon vill man helst ha någonting som inte märks. Då kan det inte slängas bort, vilket man kan göra med en mobil, säger Linnea.

– Det är så tråkigt att det ser ut som det gör i samhället. Vi hoppas att det är på bättringsväg, men det verkar inte som det just nu. I den här tiden är vår produkt passande, det är tråkigt att det ska behövas men roligt om vi kan vara med och reducera antalet brott. Vi vill kunna göra skillnad, säger Ella.

Trion är nöjda med sin produkt, men skulle gärna vilja ha någonting mer könsneutralt i sitt utbud.

Om Safestyle UF kommer få gå vidare och bli aktiebolag återstår att se. Tjejerna är sugna på det, och hoppas att de känner att möjligheten finns när de är klara med UF-företagandet.

– Det är den magkänslan vi har nu i alla fall. Vi har valt att göra något vi är stolta över och det vore kul att fortsätta utvecklingen, säger Ella.

Tjejerna berättar att de har haft svårt att få den tilltänkta tiden att räcka till för företagandet. Det är lätt att det spiller över på fritiden – men det gör ingenting.
Tjejerna berättar att de har haft svårt att få den tilltänkta tiden att räcka till för företagandet. Det är lätt att det spiller över på fritiden – men det gör ingenting. Foto: Tommy Andersson

Artikeltaggar

AktiebolagBrottDesignEkonomiTingvallagymnasiet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.