Hoppa till huvudinnehållet

Vill göra personarkiv digitalt – söker ekonomisk stöttning från kommunen

Publicerad:
Reporter Joakim Strand
Joakim Strand
joakim.strand@vf.se
Kinship Center hoppas kunna digitalisera sitt omfattande personarkiv, men då krävs det ekonomisk stöttning.
Kinship Center hoppas kunna digitalisera sitt omfattande personarkiv, men då krävs det ekonomisk stöttning. Foto: Olov Öström

Kinship Center hoppas kunna digitalisera sitt personarkiv och ansöker om bidrag från Karlstads kommun och Region Värmland.

Det är tveksamt om det blir några slantar från kommunen.

– Jag tror inte att vi beviljar något bidrag, säger Linda Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Föreningen Kinship Center, som fram till 2020 huserade i residenset i Karlstad, har de senaste två åren arbetat med att göra sitt digitala arkiv på 80 terabyte sökbart. Nästa steg är att digitalisera föreningens omfattande personarkiv. Även det är ett projekt som löper över två år. 2025 avser föreningen att överlämna sitt bibliotek och arkiv till Föreningen Värmlands företagshistoria.

Nu arbetar föreningen med att lösa finansieringen. Enligt den projektbudget som lämnats över till kommunen handlar det om närmare 1,5 miljoner kronor. Förhoppningen är att Karlstads kommun och Region Värmland bidrar med 370 000 kronor vardera.

Kommunen stöttade verksamheten ekonomiskt fram till och med 2019. Året därefter fick Kinship Center 100 000 kronor för att lösa en ordnad avveckling.

Linda Larsson säger att hon ogärna vill föregå tisdagens beslut i kommunstyrelsen.

– Men eftersom de har jobbat med digitaliserad arkivverksamhet tidigare skulle det bli en omstart. I så fall skulle vi behöva ha en mer omfattande diskussion med regionen. Jag tror inte att beviljar något bidrag, säger hon.

I beslutsunderlaget lyfter förvaltningen fram nyttan av ett digitalt personregister som är tillgängligt för fler – men menar att det är inte kommunalt ansvar.

”Den huvudman som övertar och driver Kinship Centers verksamhet och arkiv vidare ansvarar lämpligen också för hur man vill förvalta det framdeles, liksom hantering av kostnaderna”, skriver förvaltningen.

Artikeltaggar

BeslutFörvaltningKarlstadKarlstads kommunKommunstyrelsenLinda LarssonRegion VärmlandSamhälle

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.