Hoppa till huvudinnehållet

Treorna får inte spela volleyboll – elevkåren rasar: ”Känner oss överkörda”

Publicerad:
Reporter Daniel Olausson
Daniel Olausson
daniel.olausson@vf.se
Volleybollturneringen på Älvstrandsgymnasiet är en årligt återkommande tradition vars förändringar nu alltså har fått treorna att reagera.
Volleybollturneringen på Älvstrandsgymnasiet är en årligt återkommande tradition vars förändringar nu alltså har fått treorna att reagera. Foto: Daniel Olausson

Älvstrandsgymnasiets treor har alltid deltagit i den traditionsenliga volleybollturneringen på skolan.

Men i år är det stopp.

– Vi känner oss överkörda, konstaterar elevkåren.

VF träffar tre tjejer ur kåren på Älvstrandsgymnasiet som inte vill ha sina namn publicerade, de säger sig bara framföra det treorna tycker i frågan.

Och de är besvikna på att inte få delta på den volleybollturnering mellan gymnasieskolans olika program och årskurser som avgörs den 21 november.

– Rektorerna tog ett beslut om att vi treor inte ska vara med eftersom vi ska ha gymnasiearbete den dagen och det tycker inte vi är rätt. Vi tycker volleyboll är kul och det går också att ha en heldag för gymnasiearbeten längre fram, säger tjejerna.

Skolan informerade om förändringen redan i början av terminen och ja, det må bara handla om en volleybollturnering, men det har uppenbarligen upprört såpass att flera olika möten har anordnats och flera kompromissförslag presenterats.

Har samlat in namn

Men ingen gemensam lösning står för dörren. Elevkåren har samlat ett 70-tal namnunderskrifter till stöd för sin sak.

– Vi har hållit på ett tag för att få vår önskan igenom, men det har inte hjälpt så mycket, säger tjejerna i kåren.

– Det som också är en grej är att de tar bort mer och mer möjligheter för oss att röra på oss, så de borde vara glada att vi elever visar att vi vill röra oss? Nu bromsar de oss bara istället.

Har sett över friluftsdagarna

Gymnasierektor Carina Ek-Stenmark poängterar att hon uppskattar hur tjejerna har drivit frågan, men önskar också nu när parterna inte kommit fram till någon lösning att man kan blicka framåt.

– Det är inget just mot de här treorna och det är olyckligt att de känner så här, men vi har gjort en översyn av alla våra friluftsdagar. Vi har väldigt många friluftsdagar redan och behöver se på dem kopplat till vilket syfte de har. Vi måste vara säkra på att vi gör det som står i våra styrdokument, säger hon och tillägger hur inte heller alla tvåor har möjlighet att vara med på turneringen eftersom de är på praktik.

– Dessutom har vi flera elever i årskurs tre som varit till oss och tycker detta beslut är bra.

Carina Ek-Stenmark, en av rektorerna på Älvstrandsgymnasiet, förklarar hur man har resonerat från skolans sida i den här frågan.
Carina Ek-Stenmark, en av rektorerna på Älvstrandsgymnasiet, förklarar hur man har resonerat från skolans sida i den här frågan. Foto: Daniel Olausson

Hon förklarar vidare:

– Vi såg över det här i slutet på förra läsåret och när vi landade i ett nytt upplägg över våra friluftsdagar så har vi sett över vår planering för läsåret. Vi har efter det arbetat för att eleverna i årskurs 3 ska jobba med sitt gymnasiearbete den här dagen, alla elever måste ha ett godkänt gymnasiearbete för att få sin examen. Och vi har provat olika modeller och varianter tidigare.

Från skolans håll har man enligt Carina Ek-Stenmark erbjudit upplägget att anordna en turnering dagen före jullovet istället, men det har förkastats av elevrådet.

Har inte lyckats kompromissa

Och ingen av parterna känner att respektive part har försökt mötas på mitten, varpå oenigheten i frågan är tydlig.

– De föreslog att vi skulle ordna det endast med treorna, men det som är roligt med turneringen är ju att man ska få köra mot alla klasser och vi tycker inte att det är något vi ska göra när det redan finns en sådan aktivitet, säger tjejerna i elevrådet.

– Det är stor skillnad på om det är två klasser som är borta eller en hel årskurs. Så vi känner tyvärr inte att de har försökt möta oss på mitten.

Carina Ek-Stenmark:

– Vi följer våra styrdokument och man kan ha synpunkter på hur det var tidigare, men behov och förutsättningar ändras över tid. De har fullföljt sitt uppdrag som elevkår och framfört vad de tycker, men till slut kommer man till vägs ände. Vi ser över det här för att få till en progression och variation i våra friluftsdagar.

Artikeltaggar

BeslutGymnasieskolanHagforsMotion och hälsaSkola och utbildningTurneringarVolleybollÄlvstrandsgymnasiet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.