Hoppa till huvudinnehållet

Asbest i golven – nu måste skolan renoveras: ”Har kommit lite hastigt på”

Publicerad:
Reporter Daniel Olausson
Daniel Olausson
daniel.olausson@vf.se
Prästbols skola i Östra Ämtervik måste renoveras och det lite tidigare än planerat eftersom den är i så pass dåligt skick.
Prästbols skola i Östra Ämtervik måste renoveras och det lite tidigare än planerat eftersom den är i så pass dåligt skick. Foto: Daniel Olausson

Asbest i golvmattor, fuktskador och allmänt slitna lokaler.

Prästbols skola måste renoveras, frågan är hur räkningen ska betalas.

– Skolan står på tur, den är bara tvungen att göras några år tidigare än beräknat, säger kommunalrådet Henrik Frykberger (M).

Byggd i slutet på 1950-talet har visserligen grundskolan i Östra Ämtervik både renoverats och byggts ut i etapper genom åren.

Men den är sliten och i behov av större insatser, varpå miljö- och bygglovsnämndens senaste föreläggande fått Sunne kommun att flytta upp skolan på prioriteringslistan.

– Den har kommit lite hastigt på här eftersom den inte är med i investeringsbudgeten och det vållar oss en del huvudbry, säger Henrik Frykberger.

– Och det är framför allt för att man har upptäckt asbest i en del av golvmaterialen, vilket inte är förvånande med tanke på att det var ett väldigt vanligt inslag i byggmaterialet när skolan byggdes. Men jag vill påpeka att det inte finns asbest i luften, det är bara i bundet material. Så det är ingen fara att vistas i lokalerna.

Henrik Frykberger (M) förklarar hur kommunstyrelsen återremitterade frågan för att lyfta den på nytt vid nästa möte i december.
Henrik Frykberger (M) förklarar hur kommunstyrelsen återremitterade frågan för att lyfta den på nytt vid nästa möte i december. Foto: Daniel Olausson

Att renovera och bygga om skolan skulle kosta runt 23,6 miljoner kronor och frågan är alltså hur det ska finansieras. På torsdagens kommunstyrelsesammanträde diskuterades huruvida det gick att ta kostnaden från den reinvesteringspott som utökats inför 2024, men det ser inte Henrik Frykberger som ett alternativ.

– Det man däremot kan göra är att ta hela eller delar av kostnaden från den investeringsramen, men konsekvensen kan bli att de energibesparingar vi önskar göra inte blir gjorda, säger han.

Kommunstyrelsen valde därför att återremittera ärendet för att ge förvaltningen till nästa möte på sig att se över alternativ till finansieringar.

– Och det fanns ingen oenighet om det i politiken.

Artikeltaggar

AsbestBostad och byggenHenrik FrykbergerKommunstyrelsenModeraternaSunneÖstra Ämtervik

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.