Hoppa till huvudinnehållet

Måste renovera badhus och skola – kommunen sätter skyhöga resultatmål: ”Blir tre tuffa år”

Publicerad:
Reporter Daniel Olausson
Daniel Olausson
daniel.olausson@vf.se
500 000 kronor har satts undan till en utredning om Torsbybadets framtid. Att simhallen är i stora renoveringsbehov är känt sedan tidigare.
500 000 kronor har satts undan till en utredning om Torsbybadets framtid. Att simhallen är i stora renoveringsbehov är känt sedan tidigare. Foto: Daniel Olausson

Torsby ser ut att gå mot ett starkt 2023.

Med investeringar i både badhuset och Kvistbergsskolan framför sig spänner kommunen bågen inför kommande år – rejält.

– Men det blir tre tuffa år, säger Torbjörn Olsson (SD), som fick vikariera som kommunstyrelsens ordförande i veckan.

Varken Peter Jonsson (S) eller Ronnie Walfridsson (M) har kvar sina poster som ordförande och första vice ordförande i kommunstyrelsen, det har en dom i förvaltningsrätten slagit fast, vilket också NWT har rapporterat.

Valet förra året genomfördes utan en sluten omröstning, ett tillvägagångssätt som överklagades och som alltså bifölls.

– Vi har inte följt kommunallagen så som rätten tolkar det. Så vi får göra om och göra rätt, säger Peter Jonsson vars omval görs vid ett extra kommunfullmäktigesammanträde den 13 november.

Finns det beslut som du varit delaktig i det senaste året som kan tänkas vara upphävt på grund av detta?

– Nej, det står i domen att det är från det datum vi fick domen förra fredagen, så allt vi har gjort före det är giltigt. Annars hade det varit svettigt för oss.

Kvistbergsskolan ska renoveras och byggas om, vilket lär bli en stor utgiftspost för Torsby kommun framöver.
Kvistbergsskolan ska renoveras och byggas om, vilket lär bli en stor utgiftspost för Torsby kommun framöver. Foto: Daniel Olausson

Så det blev alltså Torbjörn Olsson som fick leda kommunstyrelsen vid sammanträdet tidigare i veckan. Här var budgeten för den kommande treårsperioden den stora punkten och det är alltså här som kommunen både förmår tillgodose nämndernas äskanden om mer pengar och kan budgetera med ovanligt stora resultat.

Stort plusresultat

Till 2024 förväntas kommunen gå plus med hela 35 miljoner kronor och sett över den kommande treårsperioden beräknas kommunen göra ett sammanlagt resultat på närmare 155 miljoner kronor.

– Det är ett högt resultat, men det behöver vi ha eftersom vi har flera investeringar både nästkommande år och åren därefter. Plus att det är osäkra tider med olika kostnadsökningar, så det är bra att ha en buffert också, säger Marianne O’Hare, ny ekonomichef på Torsby kommun.

– Ja, vi var före mötet och tittade på badhuset också som har renoveringsbehov, vi har Kvistbergsskolan, infrastruktursatsningar kring Note och det nya industriområdet där, bostäder och villaområde så det är klart att vi behöver pengar. Det är en bra och stark budget vi går till kommunfullmäktige med, säger Peter Jonsson.

Tillsättningen av Ronnie Walfridsson (M) och Peter Jonsson (S) som ordförande och vide ordförande i kommunstyrelsen har inte gått rätt till, varpå Torbjörn Olsson (SD) har fått träda in i deras ställe den här veckan.
Tillsättningen av Ronnie Walfridsson (M) och Peter Jonsson (S) som ordförande och vide ordförande i kommunstyrelsen har inte gått rätt till, varpå Torbjörn Olsson (SD) har fått träda in i deras ställe den här veckan. Foto: Daniel Olausson

Många andra kommuner och även SKR larmar om riktigt tuffa tider, hur kommer det sig att ni har det här utrymmet?

– Jag tror vi har gjort en del av det arbete som andra kommuner står inför, jag tror vi har gjort vår hemläxa redan. Sedan tror jag att både socialnämnden, tekniska och barn- och utbildningsnämnden kommer få det tufft med sina anpassningar, men jag tror ändå vi klarar av det.

– Vi kan ändå inte heller bara sluta att utveckla kommunen. Det behövs fler bostäder, bättre infrastruktur och ge plats för nya företag. Lägger vi pengar bara på drift så får vi det jobbigt. Vi tror på att vi behöver göra det här, och vi har varit helt eniga i kommunstyrelsen, stabilitet är viktigt.

Artikeltaggar

BudgetarEkonomiKommunfullmäktigeKommunstyrelsenKvistbergsskolanModeraternaNämnderPeter JonssonPolitikRonnie WalfridssonSocialdemokraternaSverigedemokraternaTorbjörn OlssonTorsbyTorsby kommunTorsbybadet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.