Hoppa till huvudinnehållet

Befriande när Tabita lämnar världsläget och återgår till senaste svampinfektionen

Publicerad:
”Stora skärmar värdiga rockstjärnor visar Tabitas ciggrökande i närbild och Gulletussans nya glitterstring i närgången detalj. Pyroteknik och rökeffekter är på plats och det hela skapar en riktigt stor föreställning”, skriver Ingeborg Paulsrud.
”Stora skärmar värdiga rockstjärnor visar Tabitas ciggrökande i närbild och Gulletussans nya glitterstring i närgången detalj. Pyroteknik och rökeffekter är på plats och det hela skapar en riktigt stor föreställning”, skriver Ingeborg Paulsrud. Foto: ANNIKA BERGLUND

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Inramningen är mäktig och storslagen när Mia Skäringer och Hampus Nessvold premiärshowar i Löfbergs Arena. VF:s recensent tycker däremot att Skäringer komplicerar sina folkliga figurer Gulletussan och Tabita i onödan.

Just idag mår vi bra

Med Mia Skäringer och Hampus Nessvold

Löfbergs Arena, Karlstad, torsdag

Publik: 5 400

Mia Skäringer återvänder till Värmland tillsammans med sin senaste parhäst och podcast-partner Hampus Nessvold. Med sig har duon en helt ny föreställning med premiär i Karlstad. Inte mindre än 5 400 förväntansfulla personer sammanstrålar i Löfbergs Arena för att uppleva ny komedi och gamla godingar. Skäringers Gulletussan och Tabita delar scenen med Nessvolds ambivalenta Präst-Björn och SVT-aktuella ”Terese i kassan”.

Utgångspunkten för showen är den gemensamma podcasten ”Skäringer & Nessvold”. När duon står på scenen tillsammans fungerar det så bra. Skäringer tar på sig en slags mammaroll till den 19 år yngre komikern. Deras prat och småtjafs är riktigt kul. Det som är lite synd är att de rätt snart delar på sig för att göra sina respektive karaktärer en i taget och inte strålar samman igen förrän helt i slutet. Jag hade velat se mer av duon tillsammans, även om jag så klart vill se alla de karaktärer som kommer fram också.

Showen är som bäst när Nessvold och Skäringer är tillsammans på scenen, tycker recensenten.
Showen är som bäst när Nessvold och Skäringer är tillsammans på scenen, tycker recensenten. Foto: ANNIKA BERGLUND

En stor fördel som Nessvold har är att hans karaktärer är såpass nya att han kan ta ut svängarna ordentligt, vilket han också gör. Han är dessutom en formidabel dansare och det ger en riktigt fin krydda till föreställningen, speciellt glänser Nessvold i ett go go-inspirerat solonummer.

Skäringers älskade karaktärer befinner sig i ett mer komplicerat stadium. De är så etablerade att publiken känner dem lika väl som Skäringer, åtminstone så mycket det är möjligt. När böcker blir lästa, filmer sedda och sketcher sända på SVT ägs plötsligt en del av karaktärerna av publiken. Därför blir det lite fel när Gulletussan förklarar kulturell appropriering och Tabita har åsikter om världspolitik och kärnvapenkrig.

När vi sedan får en koppling till den senares välkända svampinfektioner känns det mer som en räddning än något annat. Jag vill så gärna tro att i en värld som brinner av kris efter kris så är Gulletussan fortfarande lika upptagen av att skvallra i frisörsalongen, och att Tabitas viktigaste politiska fråga är hur mammor ska kunna unna sig ännu mer. Det är som att det är för mörkt runt oss för att till och med de ska få behålla sin naivitet.

Showen kretsar i och för sig runt en besatthet av krisberedskap kombinerat med vardagsliv, och som tema gör det sig absolut påmint. Vi får också en noggrann genomgång av hur pass användbar Hampus Nessvold skulle bli eller inte bli om kriget bryter ut.

Inramningen är det inget fel på.
Inramningen är det inget fel på. Foto: annika berglund

För att en sådan här show ska fungera på en så stor arena krävs det en del satsningar, och upplägget är verkligen mäktigt. Stora skärmar värdiga rockstjärnor visar Tabitas ciggrökande i närbild och Gulletussans nya glitterstring i närgången detalj. Pyroteknik och rökeffekter är på plats och det hela skapar en riktigt stor föreställning.

Jag tror att de flesta som ser föreställningen kan komma överens om två saker:

1. Det är en storslagen premiär.

2. Att Hampus Nessvold tar värvning kommer inte göra någon varken lugnare eller tryggare.

Mia Skäringer om nya ”Solsidan” och Sverigepremiären i Karlstad: ”Alltid dödsångest”

Artikeltaggar

FöreställningarHampus NessvoldKarlstadLöfbergs ArenaMia SkäringerNöje/KulturPodcastPremiärerShowerSVTVärmlands län