Hoppa till huvudinnehållet

Mer resurser till förskolor i utsatta områden

Publicerad:
Bristande resurser hos förskolor i Karlstads utsatta områden straffar såväl personal som barn, menar insändarskribenten.
Bristande resurser hos förskolor i Karlstads utsatta områden straffar såväl personal som barn, menar insändarskribenten. Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Min dotter arbetar som förskolelärare i ett av Karlstads mer utsatta områden. Barnen på hennes avdelning får undervisning 15 timmar i veckan, helt avgiftsfritt, vilket innebär att de genererar inte pengar till att anställa personal.

Det finns därmed inte resurser till att anställa den personal som behövs. Flera av barnen har särskilda behov och några kanske inte har de bästa hemförhållanden vilket gör att tiden med de vuxna på förskolan är särskilt viktig för deras utveckling.

Personalen ser och förtvivlar och orkar inte i längden. De blir sjukskrivna av stressen och barnen, som är i extra behov av stabilitet, får ofta tillfällig vikarierande personal att förhålla sig till.

Detta ger inte grundlag för en hälsosam utveckling och i tider som dessa, där vi ser resultaten i form av ungdomsgängskriminalitet måste detta beaktas av våra politiker. Bilden jag får i mitt huvud är, ett litet barn med två förskolepersonal att hålla i handen kontra ett äldre barn med två häktespersonal på vardera sida. Vilket kommer att kosta samhället minst i längden?

Finns det verkligen inte resurser som kommunen kan stöta till i förskolan i dessa av Karlstads mer utsatta områden?

Förtvivlad samhällsåskådare

Artikeltaggar

BarnFörskolorKarlstadSkola och utbildningStressUndervisning