Hoppa till huvudinnehållet

Här är unika bilderna från Beatles-giget i Karlstad – köptes för 15 000: ”Häftigt”

Publicerad:
Reporter Stefan Mitander
Stefan Mitander
stefan.mitander@vf.se
När brittiska rockmemorabiliaföretaget Track Ltd besökte Karlstad kunde man köpa in ett gäng unika fotografier från Beatles-konserten i Sundstaaulan 1963.
När brittiska rockmemorabiliaföretaget Track Ltd besökte Karlstad kunde man köpa in ett gäng unika fotografier från Beatles-konserten i Sundstaaulan 1963. Foto: Kjell Rydahl

I samband med 60-årsjubileet av Beatlesspelningen i Karlstad var brittiska rockmemorabiliaföretaget Tracks Ltd i Karlstad för att hitta spår efter den legendariska konserten. Det lyckades man med.

– Jag har aldrig sett en bild på medlemmarna på scen under Karlstadskonserten förut, säger experten Jason Cornthwaite.

Värmlänningar med gamla rock- och pop-klenoder i gömmorna hade chansen att få dem värderade när Tracks Ltd besökte Karlstad, i samband med Beatlesjubileet. Kunde man dessutom tänka sig att skiljas från dyrgriparna fanns chansen att tjäna en hacka – något som i alla fall några besökare passade på att göra.

Bland inköpen som Tracks Ltd gjorde märks rättigheterna till åtta fotografier från Beatles-konserten 1963 – något man betalade 15 000 kronor för.

– Jag har aldrig sett bilder på Beatles på scenen i Karlstad förut, så det var häftigt, säger Jason Cornthwaite, som sysslat med rockmemorabilia i 30 år.

Ytterligare en av sammanlagt åtta bilder på Beatles i Sundstaaulan som köptes in av Tracks Ltd.
Ytterligare en av sammanlagt åtta bilder på Beatles i Sundstaaulan som köptes in av Tracks Ltd. Foto: Kjell Rydahl

Nu har ni köpt rättigheterna till bilderna, men vad gör ni med dem sen?

– I ärlighetens namn så gör vi inte så där väldigt mycket med dem. Men de kan komma till användning om någon gör en ny bok eller film om Beatles, till exempel, säger Jason Cornthwaite.

Men fotografierna var inte det enda man fick med sig från Karlstad. En biljett från konserten köptes också in. Bandnamnet står inte på biljetten, men besökaren hade själv skrivit dit vilka som uppträdde, samt omdömet ”jättebra”.

– Det är väldigt ovanligt med biljetter från den konserten, just för att bandnamnet inte står med. Jag har inte sett någon på säkert 25 år, konstaterar Jason Cornthwaite.

Biljetten till Beatles-konserten hade inte namnet på bandet utskrivet, men det löste den här besökaren själv.
Biljetten till Beatles-konserten hade inte namnet på bandet utskrivet, men det löste den här besökaren själv.

Ett par autografer från Beatles säkrades också, från Ringo Starr och Paul McCartney för att vara specifik. De skrevs utanför Stadshotellet morgonen efter spelningen.

– Hon som fick dem tog reda på vilket hotell de bodde på och väntade på dem och hade turen att möta Paul och Ringo.

En del häftiga föremål som för tillfället inte var till salu passerade också genom värderingen.

– Det var bland annat ett fullt signerat album, och en signerad poster från en svensk spelning. Men ägarna ville inte sälja för tillfället, säger Jason Cornthwaite.

Paul McCartney och Ringo Starr-autografer, skrivna utanför Stadshotellet i Karlstad 1963.
Paul McCartney och Ringo Starr-autografer, skrivna utanför Stadshotellet i Karlstad 1963.

Det blir eventuellt fler chanser, Tracks Ltd kan mycket väl komma tillbaka om några år för att åter söka gamla dyrgripar.

Och om man har något man tror kan vara av intresse för företaget, med Beatles eller något annat klassiskt band, kan man mejla Jason Cornthwaite på jason@tracks.co.uk.

Läs också:

Läs också

Artikeltaggar

FotograferingKarlstadKonserterMusikNöje/KulturPaul McCartneyRingo StarrSkådespelareSpelningarThe Beatles

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.