Hoppa till huvudinnehållet

Präst skickade in vigselbevis – utan att vigsel ägt rum

Publicerad:
Reporter Stefan Mitander
Stefan Mitander
stefan.mitander@vf.se
Ett vigselbevis trillade ner hos Skatteverket – trots att någon vigsel inte ägt rum.
Ett vigselbevis trillade ner hos Skatteverket – trots att någon vigsel inte ägt rum. Foto: JESSICA GOW / TT

En präst inom Karlstads stift skickade in ett vigselintyg till Skatteverket trots att någon vigsel inte ägt rum. Domkapitlet nöjer sig med att kritisera prästen, som dock mist rätten att förrätta vigslar.

Någon vigsel hade inte ägt rum, men trots det dök ett vigselbevis upp på Skattemyndigheten. Enligt det skulle prästen ha genomfört en vigsel i juni 2023 - trots att så alltså inte skett.

Händelsen ledde till att Kammarkollegiet drog in prästens förordnande att förrätta vigslar, och domkapitlet i Karlstad inledde en utredning.

Enligt prästen hade paret som skulle vigas det aktuella datumet blivit sjuka, men han hade redan fyllt i vigselintyget för att posta efter vigseln. Han råkade sedan förväxla intyget med ett annat, och det var därför det dök upp på Skatteverkets bord. Prästen ska ha vidtagit åtgärder för att det inträffade inte ska kunna hända igen.

Domkapitlet konstaterar att prästen agerat oaktsamt, men att det får anses vara en engångsföreteelse. Därför nöjer man sig med att rikta kritik mot prästen, utan vidare åtgärd.

Artikeltaggar

KammarkollegietKarlstadKarlstads stiftMänskligtSkatteverketVigslarÅtgärder

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.