Hoppa till huvudinnehållet

Mammor vabbar allt mer – men här är kommunen där pappor tar ut flest dagar

Publicerad:
Reporter Värmlands Folkblad
Värmlands Folkblad
redaktion@vf.se
I Sunne kommun peakade pappornas uttag hösten 2021 då kommunens fäder var uppe i 43 procent av vabbdagarna.
I Sunne kommun peakade pappornas uttag hösten 2021 då kommunens fäder var uppe i 43 procent av vabbdagarna. Foto: Christine Olsson

Trenden har vänt. Pappor stannar allt mer sällan hemma när barnen är sjuka. Men Sunne kommun sticker ut med ett av Värmlands mest jämställda vabbuttag.

November är den månad då vabbsäsongen drar igång på allvar. Föräldrar i Sunne kommer vara hemma med sjuka barn nästan 1 200 dagar bara den här månaden – och mammorna kommer att dra det största lasset.

I en typisk svensk familj är de mer sannolikt att det är mamman som stannar hemma än pappan. Papporna har tagit allt ett större ansvar under det senaste decenniet, men under sedan 2021 har kurvan vänt. Pappornas andel av vabbdagarna minskat i riket som helhet.

I Sunne kommun peakade pappornas uttag hösten 2021 då kommunens fäder var uppe i 43 procent av vabbdagarna [1]. Under de senaste tolv månaderna har männen stått för 42 procent av vabb i kommunen.

En pikant detalj är den enskilda månad då svenska män tagit ut störst andel av vabbdagarna var i juli 2006 – en månad då fotbolls-VM avgjordes i Tyskland.

Samtidigt färgas statistiken av att kvinnor är överrepresenterade bland ensamstående föräldrar. Det finns drygt 300 000 ensamstående mammor, jämfört med knappt 100 000 ensamstående pappor. Om vabbandet skulle vara helt jämnt fördelat i hushåll med två föräldrar skulle kvinnor på totalen stå för omkring 55 procent av alla vabbdagar, på grund av överrepresentationen i ensamhushåll[2].

Verkligheten är alltså något mer jämställd än siffrorna kan ge sken av, men även om vi beaktar att det finns fler ensamstående mammor än pappor så kvarstår en skevhet i fördelningen av vabbdagar.

Kraftigt ökat vabbande

En annan trend är föräldrar generellt vabbar mer nu än tidigare. Sedan slutet av 00-talet har vabbuttaget nästan fördubblats i riket som helhet.

Grafen nedan visar utvecklingen i Sunne kommun.

Ljusnarsbergspappor vabbar mest

Pappor i Sunne vabbar mer än rikssnittet (39 procent) och även mer än andra män i Värmlands län (39 procent). Andelen är högst i länet. Skillnaderna inom landet är stora. Ingen kommun i landet når 50–50-fördelning. I Ljusnarsberg har papporna tagit ut 45 procent av alla vabbdagar under det senaste året. Det är mest i landet.

Fotnoter:

[1] Räknat som ett snitt för de föregående tolv månaderna.

[2] Det här är en schablonmässig beräkning som inte beaktar att föräldrapar kan vara samkönade.

Jens Finnäs, Newsworthy

Artikeltaggar

HushållJämställdhetNewsworthyPrivatekonomiSamhälleStatistikSunneTrenderTysklandVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.