Hoppa till huvudinnehållet

Skjuter till 50 miljoner – här görs största satsningen: ”Viktigt att unga klarar skolan”

Publicerad:
Reporter Joakim Strand
Joakim Strand
joakim.strand@vf.se
Det grönröda styrets kommunalråd Frida Nilsson (C) Anders Tallgren (S), Linda Larsson (S) och Monika Bubholz (MP) presenterade på måndagen ändringsbudgeten för 2024.
Det grönröda styrets kommunalråd Frida Nilsson (C) Anders Tallgren (S), Linda Larsson (S) och Monika Bubholz (MP) presenterade på måndagen ändringsbudgeten för 2024. Foto: Joakim Strand

Karlstads grönröda styre skjuter till 50 miljoner kronor i ändringsbudgeten.

Den största satsningen på 20 miljoner görs på barn och unga.

– Det är väldigt viktigt att barn och unga klarar skolan och kan starta sitt eget liv med arbete och försörjning, säger Linda Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Karlstads kommun fick 63 miljoner kronor i generella statsbidrag i regeringens höstbudget. Pengar som inte var kända när kommunpolitikerna i juni klubbade budgeten för 2024. Det tillsammans med ökade skatteintäkter och tekniska justeringar gör att det grönröda styret föreslår ett extra budgettillskott på 50 miljoner för kommunfullmäktige den 7 december.

– Redan i juni gjorde vi riktade satsningar på 60 miljoner kronor plus två procent i ramuppräkning för nämnderna. Det är vi väldigt tacksamma över att vi kan göra i dessa tuffa ekonomiska tider, säger Linda Larsson.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet sätter sin tilltro till att de ekonomiska hjulen börjar snurra i snabbare takt igen under 2025. Det är vad prognoserna säger.

– Det viktigaste vi kan göra nu är att skapa ett lugn. Det är ingen kris i Karlstad. Vi ska överbrygga 2023 och 2024 och det ser det ut som våra nämnder och bolag klarar alldeles finemang, säger Linda Larsson.

Enligt delårsbokslutet för årets åtta första månader landar årets resultat på 43 miljoner kronor. Det är visserligen 80 miljoner sämre än budget, men ett rejält steg framåt sedan delårsbokslutet efter fyra månader.

– Då trodde vi på plus/minus-noll i resultat. Då ska man komma ihåg att vi har ett resultatmål på två procent. Nu pekar det på 43 miljoner plus och vi vet att vi brukar kunna hämta in lite till i slutet på åren, säger Linda Larsson.

Ändringsbudgeten har ett plus på 127,9 miljoner på sista raden för 2024. Infrias prognoserna stundar än ljusare tider 2025 (343 miljoner) och 2026 (464 miljoner).

– Vi har stor respekt för att många har det tufft. Den prioritering som vi gör nu är för att Karlstad ska stå sig starkt och orka gasa när det vänder, säger Frida Nilsson (C) kommunalråd.

Vård- och omsorgsnämnden förstärks med åtta miljoner som öronmärks för hemtjänsten.

– Vi har tagit bort minutstyrningen för att i stället satsa på tillitsstyrning, något som innebär bättre arbetsvillkor för personalen. Det blir också bättre kvalité för brukarna som får färre besök och kan lära känna personalen. Med åtta miljoner kan vi breddinföra tillitsstyrning i all hemtjänstverksamhet, säger Linda Larsson.

Under 2025 tillkommer tre miljoner för digitala hjälpmedel.

– Så att de som behöver hemtjänst klarar sig själva så länge som möjligt.

Vidare lägger det grönröda styret 5,5 miljoner kronor på vuxenutbildningen och yrkes-SFI. Utbildningar som genom åren visat sig ge goda resultat i form av arbeten.

Arbetsmarknads- och socialförvaltningens budget utökas med nio miljoner. Att få fler i arbete ger en win win-situation för såväl den enskilde som för kommunens ekonomi. Linda Larsson tar Borås som ett exempel.

– Där jobbar man strategiskt med att stegförflytta människor mot arbete och har halverat försörjningsstödet på tio år, säger hon.

I Karlstad skulle det motsvara en besparing på 50 till 60 miljoner.

FAKTA

Det grönröda styret i Karlstad gör satsningar på 50 miljoner kronor i ändringsbudgeten som ska upp för beslut i fullmäktige den 7 december.

20 miljoner. Resursförstärkning (barn- och ungdomsnämnden)

8 miljoner. Tillitsbaserad hemtjänst (vård- och omsorgsnämden)

7,6 miljoner. Resursförstärkning (arbetsmarknads- och socialnämnden)

5,5 miljoner. Vuxenutbildning och yrkes-SFI (gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden)

2 miljoner. Stärkt föreningsliv (kultur- och fritidsnämnden)

1,5 miljoner. Evenemang (kommunstyrelsen)

1,5 miljoner. Bygg- och möbelåterbruk (teknik- och fastighetsnämnden)

1,4 miljoner. Bygg- och möbelåterbruk (arbetsmarknads- och socialnämnden)

1 miljon. Resursförstärkning (kultur- och fritidsnämnden)

1 miljon. Strategisk miljöarbete (miljönämnden)

KÄLLA: Karlstads kommun

Artikeltaggar

BoråsBudgetarCenterpartietEkonomiHemtjänstKarlstadKarlstads kommunKommunstyrelsenLinda LarssonMiljöpartietNämnderPolitikSocialdemokraterna

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.