Hoppa till huvudinnehållet

Man misstänks ha stulit smycken och trosor från Lundsbergselever: ”Från nåt av mina ex”

Publicerad:
Reporter Simon Strinnholm
Simon Strinnholm
simon.strinnholm@vf.se
Lundsbergs skola utanför Storfors.
Lundsbergs skola utanför Storfors. Foto: Tommy Andersson

I mannens stuga hittades mängder av stöldgods, däribland stulna trosor och hörlurar från Lundsberg och en stulen cykel från Dalarna. Nu har han åtalats för en stöldräd i början av september.

Under tiden som ungdomarna på Lundsbergs skola utanför Storfors, på eftermiddagen den 10 september i år, befann sig vid fotbollsplanen passade någon på att gå igenom deras rum på ett av elevhemmen. Smycken, hörlurar, kläder och annat försvann – och nu har en 36-årig Kristinehamnare kunnat åtalas misstänkt för inbrottsstölderna.

En av eleverna blev av med sina airpods men eftersom hon hade hitta-funktionen installerad så kunde hon se att de hade hamnat på en camping utanför Karlskoga.

Där bodde endast en person vid den aktuella tidpunkten och vid den efterföljande husrannsakan hos honom var det jackpot vad gäller stöldgods. I stugan låg handdukar från ett inbrott på en turistverksamhet i Fredriksberg, bilnycklar tillhörande den bil som stals den 8 september i Ludvika, en cykel som stals från en bostad i Grängesberg – och, bland mycket annat, trosor och airpods stulna från Lundsberg.

I förhör lämnar han, till viss del, förklaringar till varför stöldgods hittats hos honom. Bilen, säger han, fick han låna av ägaren – som han inte vet vad hon heter.

– Sen hittade inte jag tillbaka dit. Men jag har i alla fall lånat bilen.

När det gäller Lundsbergsstölderna är han inte helt pigg på att i förhör förklara sig.

– Det tar vi en annan gång, svarar han.

Senare säger han att han ”har inte varit i Lundsberg och snott dem i alla fall” – och att han inte har varit på Lundsberg. Kläderna som hittades i stugan, samma kläder som stals från Lundsberg, påstår han var hans egna. Trosorna skulle kunna vara ”från nåt av mina ex, inte vet jag”.

Det totala värdet på stöldgodset från inbrotten i bostäderna på Lundsberg ska enligt åtalet uppgå till knappt 100 000 kronor.

Mannen misstänks nu för grov stöld, inbrottsstöld och två fall av stölder efter räden runt i Dalarna och östra Värmland.

Fler brott än så

36-åringen misstänks även för vårdslöshet i trafik och för grov olovlig körning efter att den 1 september, en vecka innan stölderna på Lundsbergs skola, ha krockat med en annan bilist i samband med att han försökte köra om i utkanten av Degerfors. Om hade körkort? Nepp.

Han har även åtalats för stöld, misstänkt för att i slutet av juli ha stulit en åtelkamera i Degerforstrakten.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättDalarnaInbrottKarlskogaLundsbergOlovlig körningStölderStöldgods

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.