Hoppa till huvudinnehållet

De vill motverka stress med fysisk träning – och dagligt stöd av fysioterapeut

Publicerad:
Reporter Kent Sjögren
Kent Sjögren
kent.sjogren@vf.se
Lars Klinghagen och Marcus Eng har slagit sina påsar ihop med en satsning för att motverka stressrelaterad ohälsa. Detta genom en digital tjänst som ger daglig kontakt med fysioterapeut.
Lars Klinghagen och Marcus Eng har slagit sina påsar ihop med en satsning för att motverka stressrelaterad ohälsa. Detta genom en digital tjänst som ger daglig kontakt med fysioterapeut. Foto: Peter Bäcker

Karlstadsbaserade företaget Physact har nyligen lanserat en helt ny digital tjänst. Syftet: att motverka stressrelaterad ohälsa.

– Vi vill nå dem som har det jobbigt att hantera stress men inte får till sin träning, säger vd:n Marcus Eng – som har folket bakom vårdappen Kry och gymprofilen Lars Klinghagen i ryggen.

Ulvsbybördige Marcus Eng är själv fysioterapeut i grunden, och fick idén utifrån att han kom i kontakt med en annan liknande digital tjänst. Den riktar sig till patienter med ledproblem och artros, och bygger på dagliga fysiska övningar under överinseende av expertis.

Hans tanke: Varför inte överföra samma princip till den stora gruppen arbetstagare som lider av stressrelaterad ohälsa?

– Grundidén är att vi vänder oss till arbetsgivarna, som får lösa licenser som sedan deras anställda kan använda. De vi vill nå är dem som har svårt att få till regelbunden träning, som aldrig använder friskvårdsbidraget. Många av dem har säkert försökt, men av olika orsaker blir det inte av. I en del fall kan säkert stressen vara en faktor: man orkar helt enkelt inte, säger Marcus Eng.

Marcus Eng hoppas att Physact kan slå brett, då konceptet ger vinster för såväl samhället som arbetsgivare och arbetstagare.
Marcus Eng hoppas att Physact kan slå brett, då konceptet ger vinster för såväl samhället som arbetsgivare och arbetstagare. Foto: Peter Bäcker

Han har valt att skynda långsamt med konceptet, för att säkra upp både kapital och rätt kompetenser. Men under försommaren smög Physact igång i ”semi-skarpt” läge. Ett tiotal fysioterapeuter har knutits till företaget, och bakom kulisserna finns mycket kunskap.

Bland annat flera av nyckelpersonerna bakom den framgångsrika vårdappen Kry, en tidigare operativ chef på Joint Academy och lokala gymprofilen Lars Klinghagen.

Den sistnämnde har till och med gått in i ett aktivt delägar- och medarbetarskap:

– Det här träffar så perfekt i allt det jag brinner för, med friskvård och träning för att må bättre. Jag drev ju gym i Karlstad i 25 års tid och kan inte ens räkna hur många gymkort vi sålde som nästan aldrig användes alls, säger Klinghagen.

Han fortsätter:

– När jag senare jobbade som vd på Selma Spa och satt med medarbetare som hade utmattningssymtom, som behövde hjälp, då hade jag verkligen behövt nånting som Physact att hänvisa till. Just för det dagliga stödet och bekräftelsen.

Flera av de mest framgångsrika aktörerna i den digitala hälsovärlden har slutit upp bakom Physact. Bland annat folket bakom appen Kry.
Flera av de mest framgångsrika aktörerna i den digitala hälsovärlden har slutit upp bakom Physact. Bland annat folket bakom appen Kry. Foto: Peter Bäcker

Så hur funkar då det hela?

Jo, företaget/kommunen/arbetsgivaren löser ett antal licenser, som sedan kan tas i bruk av de medarbetare som bedöms ha behov. Deltagaren får göra en hälsodeklaration och träffa en fysioterapeut som hen knyts till under processens gång. I grundutförandet sex månader – men det kan bli mer eller mindre.

Deltagaren får därefter ett individuellt anpassat program, som följs via en app där det även finns videoexempel på hur övningarna ska göras. Det kan handla om allt från korta promenader till benböj och annan träning som kan göras i hemmet.

Träningen ska sedan summeras i dagliga rapporter, som fysioterapeuten kan kommentera.

– Det viktiga är att det är träning utan trösklar. Och dessutom finns alltid möjligheten till feedback, fysioterapeuten svarar på frågor inom ett dygn, säger Marcus Eng.

Bara på den korta testtiden har stora framsteg noterats bland deltagarna som hittills testat. De orkar mer, upplever sig må bättre – och den absoluta majoriteten som påbörjat sin träning fortsätter över tid.

Vilket inte är det vanliga för just denna målgrupp.

– Det är ju en beteendeförändring vi är ute efter, att man ska hitta den träning som passar. I slutänden blir det en win-win för alla inblandade. Stressrelaterad ohälsa kostar både arbetsgivarna och samhället i stort enorma pengar – förutom allt lidande för individerna, säger Marcus Eng.

Physacts huvudsyfte är att motverka stressrelaterad ohälsa med träning. Lars Klinghagen tände så på idén att han gått in aktivt i ett delägarskap.
Physacts huvudsyfte är att motverka stressrelaterad ohälsa med träning. Lars Klinghagen tände så på idén att han gått in aktivt i ett delägarskap. Foto: Peter Bäcker

Artikeltaggar

ArbetsgivareKarlstadLars KlinghagenMotion och hälsaNäringslivPsykisk ohälsaStressTräningVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.