Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen anmäler Bomstad för brott mot strandskyddet: ”Det de gjort kräver dispens”

Publicerad:
Reporter Morgan Schmidt
Morgan Schmidt
morgan.schmidt@vf.se
Ett stort område har röjts och gjorts i ordning för den kommande campingsäsongen. Men nödvändiga tillstånd har inte sökts.
Ett stort område har röjts och gjorts i ordning för den kommande campingsäsongen. Men nödvändiga tillstånd har inte sökts. Foto: Peter Bäcker

I de östra delarna av Bomstad har ett stort område kalhuggits och förvandlats till en campingplats för ett dussintal husvagnar.

Och det har gjorts utan godkännande från kommunen.

– Det här är åtgärder som kräver både bygglov och strandskyddsdispens, säger Anna Lindström, tillsynshandläggare på Karlstads kommun.

Efter att det blivit klart att udden vid Bomstad inte kommer att få användas för campinggäster framöver så har Bomstadbaden börjat utvidga sin campingplats österut, något som VF skrev om för ett par veckor sedan. Vid sidan av den tidigare slutpunkten för campingen har träd tagits ned, det har dragits in avlopp och el och en stor yta har plattas ut för att göra rum för ett dussintal campingplatser som sträcker sig ända ned till strandkanten.

Något bygglov för åtgärden har Bomstadbaden inte sökt hos Karlstads kommun och heller inte någon dispens från strandskyddet.

– Vår bedömning är att det är en bygglovspliktig åtgärd, eftersom de inte har bedrivit den typen av åtgärd på den marken tidigare. Och det är även ett brott mot strandskyddet, eftersom det här är någonting som kräver strandskyddsdispens, säger Anna Lindström.

Kan behöva återställa

Bomstadbaden har enligt Anna Lindström ansett att marken redan är ianspråktagen, vilket kommunen alltså inte håller med om. Kommunen ger därför Bomstadbaden två alternativ i nuläget.

– De ges möjlighet att söka lov och dispens i efterhand, alternativt så kan de återställa mark och göra någon form av återplantering, eftersom det är ganska mycket träd som har fällts.

Kommunen har även lämnat över ärendet till åklagare.

– Vi är skyldiga att göra en anmälan. Det räcker med att det bara finns en misstanke om brott mot strandskyddet så måste vi anmäla. Sedan blir det deras sak att göra en egen bedömning utifrån sin straffskala, säger Anna Lindström.

Hur uppenbart var det här brottet för er?

– Vi har ju tittat på kartor för att se vad som har gjorts på platsen sedan innan, eftersom campingen har hävdat att det är mark som är ianspråktagen. Och när vi hade gjort den granskningen då kunde vi konstatera att det rör sig om en överträdelse.

Friat snarare än fällt

Karlstads kommun har även granskat ett flertal andra anmälningar som kommit in mot Bomstadbaden och som rör överträdelser av strandskyddet. I de fallen har kommunen dock i de flesta fallen valt att fria snarare än att fälla.

– De flesta ärendena har vi valt att avsluta utan att ingripa. Det finns också några fall där det har gjorts rättelser, bland annat är det gäller ett avlopp som gick från en husvagn ut i strandkanten och en brygga med rutschkana som plockats bort, säger Anna Lindström.

Att det har tagits ned träd på Bomstad har också anmälts till kommunen, men där har kommunen valt att skriva av ärendet.
Att det har tagits ned träd på Bomstad har också anmälts till kommunen, men där har kommunen valt att skriva av ärendet. Foto: Peter Bäcker

Ärenden som kommun skrivit av rör sig bland annat om träd som har tagits ned, ställplatser som fått asfaltsplattor och om nya campingstugor som byggts.

– Där har vi bedömt att det följer bygglov eller att det inte har haft någon inverkan, säger Anna Lindström.

Kan behöva rivas

Sedan flera år tillbaka finns också ett ärende på kommunen som gäller de stora utbyggnader som finns kring en rad av campingplatserna, med så kallade spiketält, skärmtak och avgränsande plank. Där har kommunen för flera år sedan kommunicerat att allt sådant måste bort inom det strandskyddade området, men i och med att kommunen gjort en ny detaljplan så kommer mycket av det godkännas när planen vunnit laga kraft.

Dock kommer vissa byggnationer inte att vara tillåtna framöver heller.

– Det rör främst skärmtak och plank som satts upp och som måste rivas. Där kommer vi tillsammans med campingplatsen att kommunicera vad som gäller och sedan kommer vi att följa upp det till våren, säger Anna Lindström.

Den 30 november ska Bomstadbaden komma in med ett svar på vilket av alternativen de går på. Väljer de en ansökan om lov och dispens så ska den vara inne den 30 december och väljer Bomstadbaden att göra en rättelse så har de till den 30 april 2024 på sig.

Peter Sörensen har reagerat på en stor mängd saker ute vid Bomstad som han menar strider mot strandskyddet.
Peter Sörensen har reagerat på en stor mängd saker ute vid Bomstad som han menar strider mot strandskyddet. Foto: Peter Bäcker

Bakom en stor del av anmälningarna står Karlstadspartiet Livskvalitet och deras talesperson Peter Sörensen (KPL). Han berättar att han kommer att överklaga kommunens beslut gällande ärenden som skrivits av och de strandskyddsdispenser som givits, och han har även utlovat att han kommer att överklaga detaljplanen för Bomstad genom föreningen Strandskyddarna.

– Den hårdhänta och omfattande exploateringen av den strandskyddade zonen på Bomstadbaden som sker i detta nu och som pågått de senaste åren bryter, menar vi, mot miljöbalken och strandskyddsreglerna. Här menar vi att kommunen, men också länsstyrelsen har brustit i sitt myndighetsutövande, säger Peter Sörensen.

VF söker Bomstadbaden för en kommentar.

Läs också

Artikeltaggar

BomstadBomstadbadenBostad och byggenBrottBygglovCampingHusvagnarKarlstadKarlstads kommunTrafik

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.