Hoppa till huvudinnehållet

KF-profilens skarpa dom: ”Pratar man – då gäller det att visa det på planen också”

Publicerad:
Reporter Johan Ekberg
Johan Ekberg
johan.ekberg@vf.se
Jacob Ericsson kom hem till Karlstad för att fixa elitfotboll i hemstaden – men efter tre år står man kvar sportsligt på samma nivå.
Jacob Ericsson kom hem till Karlstad för att fixa elitfotboll i hemstaden – men efter tre år står man kvar sportsligt på samma nivå. Foto: Fredrik Karlsson

Han vände hem med allsvenska meriter 2020 och målet var tydligt: Fixa elitfotboll hemma i Karlstad.

Fyra huvudtränare senare går treårskontraktet ut – men glöden att nå målet brinner fortfarande hos Jacob Ericsson.

– Jag vill göra något bra av fotbollen här i stan, säger 30-åringen.

AIK, Örgryte, Gefle och Falkenberg – det var med matcher med dem i allsvenskan och superettan som Jacob Ericsson som 27-åring blev en riktig prestigevärvning då han för tre år sedan skrev på för Karlstad Fotboll.

Sommarro IF-produkten pratade då om hur han inte på något sätt vände hem för att varva ned, hur han fortfarande ville utvecklas och hur målet var att ta Karlstad Fotboll upp i den elitfotboll han själv precis lämnade.

Tre år senare konstaterar den nu 30-årige Ericsson:

– Sen jag kom... Första året var det bästa. Medan de andra varit lite röriga. Det gäller att vi hittar en stabilitet i det vi gör, även utanför fotbollen med allt som sker. Det händer massor – vi skapar något stort i Karlstad. Ett intresse, och det gäller att vi möter upp de förväntningarna. Bygger något hållbart.

Ericsson lyfter själv huvudtränarfrågan. När han värvades var det med Kostas Panagopoulos som ansvarig, han ersattes av Ulf Buskqvist som blev Albert Bunjaki och till den Kjell Jonevret som basar nu.

– Så det har varit rörigt även där.

”En besvikelse”

Rörigt, det är även ett av de första orden som kommer upp i Jacob Ericssons huvud då han ska beskriva säsongen 2023.

– En besvikelse att det har blivit så här när vi haft högre förväntningar att slåss i toppen. Men det handlar om att man är ödmjuk inför uppgiften, man kan inte sväva iväg. Pratar man – då gäller det att visa det också på plan.

Jacob Ericsson menar att Karlstad Fotboll kom fel in i säsongen – och det blev kostsamt.
Jacob Ericsson menar att Karlstad Fotboll kom fel in i säsongen – och det blev kostsamt. Foto: Oliver Thyberg

Ericsson:

– Inget snack om att vi hade hoppats på bättre resultat.

Trodde ni att ni var bättre än ni var, hade ni en skev självbild?

– Svårt att säga vad alla i gruppen tänkt. Vi hade en målsättning och någonstans behöver vi vara lite mer ödmjuka. Vi hade inte den bästa försäsongen, och det kände man av tidigt på säsongen när vi inte riktigt var där när vi skulle vara redo.

Stort fotbollsintresse

Positivt: 834 åskådare har man haft i snitt på Sola Arena – i särklass i topp i Ettan Norra tillsammans med serieledande Sandviken.

Och faktiskt en procentuell publikökning med 66 procent!

– Vi har alltid sagt att det finns ett fotbollsintresse i den här stan. Och det har vi fått se i år. Vi har kanske till och med haft mer folk på våra matcher än vi förtjänat. Så är det faktiskt. För publik kommer med resultat, säger Ericsson och fortsätter:

– Men generellt har de fotbollsintresserade verkligen slutit upp, de har fortsatt att komma och stötta oss även fast vi som lag inte har mött upp till förväntningarna under matcherna.

Jacob Ericsson har haft fjärde mest speltid i KF efter Mathias Karlsson, Andreas Bellander och Takuto Yasuoka.
Jacob Ericsson har haft fjärde mest speltid i KF efter Mathias Karlsson, Andreas Bellander och Takuto Yasuoka. Foto: Tommy Andersson

11 segrar, 4 oavgjorda och 13 förluster är Karlstads facit på 28 matcher i Ettan Norra.

Skulle man vinna de två matcher som återstår landar man bara två poäng från förra årets 45 poäng som då gav en femteplats.

– Det här är en serie där alla lag slår alla. Speciellt bottenlagen. Jag kan inte minnas när jag spelat att det krävts så mycket poäng för att klara sig kvar. Verkligen jämnt, vilket det även är i den södra serien.

2–1-segern förra helgen borta mot Dalkurd betydde mycket.

– Väldigt skön seger. Och väldigt starkt av oss, en så svår bortamatch i det läget. Det visar på vilken styrka vi har.

”Aldrig vara säker”

Fem poäng – och fyra tabellplaceringar – skiljer nu till negativt med två omgångar kvar.

Som tabellnia Karlstad har 14:e-placerade Motala borta på söndag innan man sju dagar senare avslutar mot Stocksund, just nu på 13:e plats.

Kontraktet bör som sagt vara säkrat, men det finns likväl ett ”bör” i den meningen.

– Ärligt talat, i den här serien kan man aldrig vara säker. Vi ska göra vårt nu på slutet, två raka vinster nu och fortsätta den trenden så vi avslutar på ett nytt sätt. Sen lite vila och ladda upp igen.

Jacob Ericsson skrev själv ett treårskontrakt när han vände hem till Värmland 2020.

– Så nu sitter jag på utgående kontrakt.

Hur tänker du kring framtiden?

– Först och främst nu har jag fokuserat på att avsluta den här säsongen. Sen får jag och klubben utvärdera. Jag vill fortfarande väldigt mycket, då gäller det att göra något som känns spännande. Känna att vi rör oss i rätt riktning, säger 30-åringen och fortsätter:

Jacob Ericsson har blivit tvåbarnspappa sedan han flyttade hem.
Jacob Ericsson har blivit tvåbarnspappa sedan han flyttade hem. Foto: Tommy Andersson

– Man lär sig alltid något efter en säsong, hur man ska jobba vidare. Men jag tror fortfarande att vi kan hitta nycklarna. Vi bygger något runt om, har en sportchef (Thomas Andersson) som nyligen förlängde och som har en erfarenhet hur man skapar lag.

Det låter ändå som du är nyfiken på vad som kan hända i KF?

– Så är det självklart. Dessutom har jag andra fortutsättningar vid sidan av fotbollen nu med familj och jobb.

”Brinner fortfarande”

När han flyttade hem hade familjen en ettåring, nu finns där en fyraåring och en tvååring samtidigt som Ericsson trivs på jobbet där han jobbar deltid som fastighetsskötare.

– Det funkar väldigt bra. Skulle jag jobba heltid och ha fotbollen också, då hade det blivit svårt att hinna träffa barnen. En tvååring och en fyraåring hemma – det är fullt ös, skrattar Ericsson.

– Jag brinner fortfarande för fotbollen. Vill fortfarande göra något bra här i stan. Så självklart finns en hunger. Så vi ska avsluta säsongen – sen får vi sätta oss ned och snacka.

Artikeltaggar

Ettan norraFotbollIF Karlstad FotbollJacob EricssonKarlstad

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.