Hoppa till huvudinnehållet

Mohammed, 36, skulle utbilda sig på universitet – gör karriär inom Mcdonalds

Publicerad:
Mohammed Kasems plan var att utbilda sig på universitet. Drygt tio år senare är han i stället restaurangchef på Mcdonalds Säffle.
Mohammed Kasems plan var att utbilda sig på universitet. Drygt tio år senare är han i stället restaurangchef på Mcdonalds Säffle. Foto: HP Skoglund

Han började på golvet för att bli skiftledare och sedan första assistent. Nu är han restaurangchef i Säffle. Mohammed Kasem är ett bevis på att det går att göra karriär inom Mcdonalds.

Med sina 400 anställda i Värmland tillhör de en av länets största arbetsgivare inom restaurangbranschen. VF har pratat med anställda inom Mcdonalds som befinner sig på olika stadier av karriärstegen.

I Värmland är medarbetarna allt ifrån 15 till 64 år och 57 procent av de anställda är män.

Mohammed Kasen, 36, tillhör det äldre gardet medarbetare på Mcdonalds restauranger i Värmland. När han kom till Sverige från Syrien för drygt tio år sedan var planen att studera på universitet. Föga anade han då att Mcdonalds skulle bli hans karriär.

– Jag ville utvecklas och utbilda mig. Inte bli fast på något tillfälligt jobb, säger han.

Innan han startade universitetsstudier behövde han emellertid kunna det svenska språket bättre och började att läsa svenska för invandrare.

– I samband med det ville jag arbeta vid sidan om. Då sökte jag extrajobb på Mcdonalds, där fanns inte något språkkrav, säger Mohammed Kasem som gjorde sitt första pass på Mcdonalds Våxnäs för nio år sedan.

Månadens medarbetare

Inte nog med att han trivdes på sitt nya jobb. Han fick öva på sin svenska som ständigt blev bättre och upptäckte att han hade läggning för arbetsuppgifterna.

– Att vara serviceinriktad ligger i mitt blod. Vi är parfymförsäljare i familjen och jag märkte att det kundfokus jag lärt mig hemifrån underlättade på Mcdonalds, säger Mohammed Kasem.

Vi är parfymförsäljare i familjen och jag märkte att det kundfokus jag lärt mig hemifrån underlättade på Mcdonalds.
Mohammed Kasem

Dessutom uppskattade både medarbetarna på golvet och skiftledaren hans driv. Alla goda egenskaper gjorde att restaurangchefen utsåg honom till månadens medarbetare redan efter två månader.

– Jag blev jättestolt av den utmärkelsen. Det var en bekräftelse på att restaurangchefen uppskattade att jag jobbade hårt.

Med fler karriärmål

Samtidigt började han att omvärdera sina universitetsplaner.

– Eftersom arbetet passade mig perfekt tyckte jag det var onödigt att börja plugga. Det var bättre att göra karriär på Mcdonalds, säger Mohammed Kasem och fortsätter:

– Jag visste också att företaget erbjuder interna utbildningar för den som ville avancera inom bolaget. På det viset kunde jag skaffa mig teoretiska kunskaper utan att läsa på universitet, säger han.

Jag visste också att företaget erbjuder interna utbildningar för den som ville avancera inom bolaget.
Mohammed Kasem

Efter ett år blev han skiftledare. Efter ytterligare några år blev han första assistent, en roll som innebär att den anställda är en hjälpande hand till restaurangchefen. Tjänsten som restaurangchef i Säffle tog han själv senare över.

– Jag ansvarar för hela restaurangen. I uppgifterna ingår att ha koll på utrustning till att ta hand om personalfrågor.

Han är nöjd med vad han har åstadkommit, men karriärmålen är inte slut.

– Jag älskar att utvecklas och i framtiden siktar jag på att bli regionchef. Skillnaden mot att vara restaurangchef är att jag får ansvar över fler enheter, säger Mohammed Kasem.

LÄS OCKSÅ:

Läs också

Artikeltaggar

ArbeteKarriärMcDonaldsRestaurangerSyrienSäffleUnga i karriärenUniversitetUtbildningVåxnäs

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.