Hoppa till huvudinnehållet

Oväntad turistgrupp lockas till Värmland: ”Ett himmelrike för dem”

Publicerad:
Reporter Isabelle Karlsson
Isabelle Karlsson
isabelle.karlsson@vf.se
Mia Landin, VD för Visit Värmland, ser en ökning av turister i regionen.
Mia Landin, VD för Visit Värmland, ser en ökning av turister i regionen. Foto: Peter Bäcker

Den svaga kronan lockar allt fler turister till Värmland.

Bland dessa är det framförallt en grupp som sticker ut i statistiken.

– Vi ser en jättestor ökning, säger Mia Landin, VD för Visit Värmland.

Många svenskar upplever det dyrt att resa just nu i och med de förhöjda priserna. En känsla som inte delas av alla nordiska grannar.

Visit Värmland, som arbetar för besöksnäringen i Värmland, märker framförallt att danskar i högre utsträckning lockas till länet.

– Jag tror att det är en kombination mellan nyfikenhet, erbjudanden och en lust att resa efter pandemin som danskarna kommer hit allt mer. Men den främsta anledningen till den stora ökningen är valutan, helt klart, säger Mia Landin.

– Det är ett himmelrike för dem att komma hit.

”En fördubbling”

Ökningen kan Visit Värmland fastställa genom statistik på antalet kommersiella övernattningar, det vill säga hur många turister som har bott på hotell, pensionat, stugbyar och camping i regionen.

En siffra som Mia Landin menar har ökat som allra mest bland danskar, men även inom andra, lite oväntade, grupper.

– Vi ser en fördubbling av danska besökare om man jämför med förra sommaren. Ett resultat av att vi har mycket att erbjuda danskarna i form av natur och kultur, och att det är billigare här än i Danmark. Vi ser också en ökning av besökare från Sydkorea.

Mia Landin ser en trend bland turistern som håller i sig efter pandemin.
Mia Landin ser en trend bland turistern som håller i sig efter pandemin. Foto: Peter Bäcker

Vad tror du lockar turister till just Värmland?

– Det fantastiska med Värmland är att vi erbjuder en året runt-säsong. Nu när vintern kommer har vi ju våra vinteranläggningar bland annat, där Branäs utgör den största i alla kategorier.

”Ser en trend”

Trots en fortsatt efterfrågan på turism i Värmland, som för första gången är tillbaka på liknande nivåer som innan pandemin, känner Mia Landin en viss oro inför framtiden.

– Inte för Visit Värmland men för besöksnäringen. Just nu är det ett hårt ekonomiskt läge som påverkar oss alla, så det är klart det finns massor med orosmoln, säger Mia Landin och fortsätter:

– Vi ser också trenden att folk bokar senare och senare, det vill säga allt närmre ankomstdag, vilket i sin tur gör det svårare för anläggningar att planera sin verksamhet.

Vad beror trenden på, tror du?

– Jag tror att det är en kvarleva från pandemin som håller i sig, men det är såklart många olika parametrar. Just nu ser bokningsläget bra ut inför vintern, men det är fortfarande lite tidigt att säga. Vi hoppas på mycket snö och låga elpriser.

Hur ser du på framtiden i dessa tider?

– Det finns många faktorer som verkar på den negativa sidan, men jag måste ändå säga att jag ser med tillförsikt på vårt breda utbud i Värmland och hoppas att vi kommer fortsätta stå starka. För att bygga välfärd behöver vi bibehålla ett starkt näringsliv, det hoppas jag att folk förstår.

Foto: Johan Nilsson/TT

Artikeltaggar

BesöksnäringBranäsDanmarkMia LandinNäringslivResorStatistikTrenderTurismVisit VärmlandVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.