Hoppa till huvudinnehållet

Wallin om FBK-fansens betydelse för Tomáseks förlängning: ”Ska ha en eloge”

Publicerad:
Reporter Johan Ekberg
Johan Ekberg
johan.ekberg@vf.se
David Tomasek firade nya kontraktet med ett nytt mål.
David Tomasek firade nya kontraktet med ett nytt mål. Foto: JEANETTE DAHLSTRÖM

NHL kan alla spelare lämna för.

Men i Europa – där är David Tomásek Färjestads spelare till 2026.

– Ja, han har skrivit ett kontrakt utan klausuler, avslöjar sportdirektör Rickard Wallin och berättar detaljerna bakom förlängningen med den tjeckiska stjärnan.

Det var en energibomb som fick hela arenan att explodera redan innan nedsläpp då David Tomásek dök upp på mediekuben och berättade att han skrivit nytt tvåårskontrakt med Färjestad till 2026.

– Men det ska inte jag ta äran för, det var medieteamet med Stefan Eriksson som tyckte det skulle vara en bra idé. Och David tyckte också att det kändes skönt att få det presenterat så snart som möjligt. Få in den energin och få en sån start – tacksamt, säger Rickard Wallin när han i första periodpausen av toppmötet mellan Färjestad och Luleå berättar om förlängningen.

Två nya år som adderades till det ettårskontrakt som redan fanns där. David Tomásek är Färjestads spelare till 2026.

– Det är klart det är en viktig pusselbit. Att från start känna oss för med ett ettårskontrakt passade båda, men vi tycker att vi fått det vi hoppats av honom så här långt, säger Wallin och fortsätter:

– Sen förväntade vi oss kanske att det kanske skulle bli en liten inkörsport att spela center i SHL. Och det finns detaljer där som kan bli bättre i spelet i stort, det är ganska vanligt att importer som kommer till SHL först kan gå lite på rus – sen gäller det att ”komma på” ligan.

Enkla förhandlingar

Att David Tomásek ska göra det är Wallin inte det minsta orolig för.

– Det vi sett hittills är en kille som är väldigt villig att lära. Han stannar kvar och skjuter puckar sist på träning, lägger sig i diskussioner om boxplay även om han inte ens spelar där, skrattar Wallin.

– Just det har han fått sluta med, lägga sin energi på de spelformer han faktiskt spelar i. Han är ambitiös, vill mycket.

Förhandlingarna om ett nytt avtal var relativt smärtfria.

– Det har egentligen varit noll saker som vi varit oense om. Han gillar att vara här. Vi hade samma bild av väldigt mycket, och om båda parter vill samma sak brukar det vara ganska lätt att få till en överenskommelse. Två år till kändes rimligt.

Hann prislappen gå upp efter den här inledningen?

– Haha, vi är nöjda båda parter. För det fanns ju såklart – efter den starten – intresse från andra ligor redan nu. Ni kan bara gissa vilka var. Sen har han ambitionen när han kom hit att ta sig till NHL, hur realistisk den målbilden är i den åldern spelar ingen roll – att ha den drivkraften tycker jag säger något.

”Inga klausuler”

NHL kan som bekant alla spelare alltid lämna för innan den 30 juni.

Men ni har säkrat honom i Europa?

– Ja. Det finns inga klausuler i kontraktet vilket såklart också känns bra. Det är ju Schweiz som är den stora konkurrenten nu. Jättekul.

Har han till och med överraskat dig?

– Vi såg hans spetskvaliteter med skottet, förmågan att luckra upp försvar och vara kreativ även mot stängda försvar trodde vi skulle vara en bra egenskap att ha i SHL – där det är stängt. Så jag är inte överraskad att han fått en sån start, men jag är glad.

– Med offensiva kreativa spelare kan självförtroendet ofta vara avgörande, därav var det skönt att han fick göra mål i första matchen. Men redan från första träningen såg vi hans egenskaper, och det han bidrar med var det vi kände att vi behövde addera till den stabila, genuina kärna vi har.

Redan publikfavorit

Tomásek har adderat en krydda Färjestad inte hade.

Och omedelbart blivit en stor publikfavorit.

– Det är lite speciella spelare som kan få den energin och den kemin med publiken. Det är något som gjort att han också känt sig väldigt omhändertagen och uppskattad. Där ska vår publik ha en eloge i att han trivts så bra.

Det tog bara några veckor innan Tomásek fick en egen ramsa.

– Vissa spelare har en elektrisk stämning. Han syns, på ett bra sätt. Få förunnat.

Fick du själv ens en egen ramsa?

– Nej, på min tid skulle man ju bara vinka från båset när man gjort mål. Det var tider det, ler Wallin.

– När inramningen är som i dag, då är det här en häftig byggnad att spela i. Det är en del i att det förhoppningsvis är lättare att få folk att vilja spela här.

Artikeltaggar

David TomášekEuropaFärjestadFärjestad BK HerrIshockeyNHLRickard WallinSchweizSHL

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.