Hoppa till huvudinnehållet

”Det här var en maktdemonstration av Färjestad – både på och utanför isen”

Publicerad:
Reporter Johan Ekberg
Johan Ekberg
johan.ekberg@vf.se
David Tomasek stannar i Färjestad efter att FBK använt sina ekonomiska muskler på exakt rätt sätt, menar VF-sportens krönikör Johan Ekberg.
David Tomasek stannar i Färjestad efter att FBK använt sina ekonomiska muskler på exakt rätt sätt, menar VF-sportens krönikör Johan Ekberg. Foto: Tommy Pedersen/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

VF-sportens krönikör Johan Ekberg om Färjestads kross i toppmötet och Tomásek-förlängningen.

En maktdemonstration.

Det var vad vi fick se från Färjestad i kväll.

En maktdemonstration, både på och utanför isen.

Det började utanför med offentliggörandet av David Tomáseks nya tvåårsförlängning.

Utan klausuler.

Nu finns inte KHL som något alternativ för vettigt fôlk – men alla schweiziska storklubbar som ställt in siktet på tjecken till nästa säsong står där nu med lång näsa – i Europa är det bara Färjestad som gäller för Tomásek.

Färjestad är SHL:s rikaste klubb. 20 miljoner i vinst förra säsongen, högst omsättning och högst eget kapital. Störst och mäktigast.

Och exakt och precis som nu är det som de musklerna ska användas.

SHL har utvecklats till en urtajt liga där alla alltid kan slå alla. Och där alla gör det. Konstant relativt jämna matcher där små detaljer avgör – och där mönsterbrytare avgör.

Man behövde inte se David Tomásek många träningar i augusti för att se att han skulle addera en krydda till Färjestads centerbesättning som man inte hade. En mönsterbrytare a’la Dick Axelsson som med en oväntad fint kan öppna upp vilket disciplinerat Luleå- eller Växjöförsvar som helst.

En spelare som kan kliva in och göra det oväntade i en match där spelet gått i stå – en spelare som publiken faktiskt av just den anledningen vill betala pengar för att gå och se.

Eller för den delen: Som ståplats efter ett par veckor redan hade givit en egen ramsa, något som sportdirektör Wallin (läs mer här) lyfte fram som en nyckel bakom förlängningen.

Men publikfaktorn är det på mer än ett sätt.

För medan det finns vissa SHL-klubbar som är sponsordrivna – när det behövs några extra miljoner kliver någon företagare eller stormrik supporter in – är Färjestad en ekonomisk vinstmaskin som främst drivs av publiken.

Näst högst publiksnitt i SHL i en arena som man äger och driver själv. Det gör att intäkten per åskådare blir så mycket mer än ”bara” biljettpriset – bara förra säsongen var nettointäkten av försäljning i arenan 47 miljoner.

För att sätta det i perspektiv: Hela kostnaden för herrtruppen – Färjestads överlägset största utgift – ligger bara en sju-åtta miljoner högre.

Och den där spelartruppen, den stod för torsdagens andra maktdemonstration.

2–0 redan efter 40 sekunder gav såklart både vind i seglen och en ledning att spela på.

Men det jag imponerades mest var att man satte sin egen agenda, tvingade Luleå att spela en annan hockey än de vill. Det var höghastighetshockey, det var en 3–0-ledning efter en första period där FBK trots det bränt tre stycken fempluschanser.

Det var 5–0 efter en andra där SHL:s bästa boxplay på nytt visade sin klass.

Det blev till sist 7–3 efter en tredje där man rycktes med väl mycket i karnevalstämningen snarare än att spela av.

Men likväl: Höstens 2023 kan vi konstatera att Färjestad BK mår väldigt, väldigt bra.

Både på och utanför isen.

Och på läktarna.

Torsdagens behållning var det FBK-pojklag som höll låda från innan nedsläpp, som växelsjöng med ståplats och som stundtals var de som styrde sångrepertoaren därifrån.

Återväxten är säkrad – endera på isen eller på läktaren.

Läs också

Artikeltaggar

David TomášekDick AxelssonEuropaFärjestadFärjestad BK HerrIshockeyKHLSHLSportkrönika