Hoppa till huvudinnehållet

Mer narkotika beslagtaget vid gränsen – närmare 100 kilo hasch hittat i husbil

Publicerad:
Reporter Simon Strinnholm
Simon Strinnholm
simon.strinnholm@vf.se
Bild från kontrollerna i Hån.
Bild från kontrollerna i Hån. Foto: Tullverket

Två personer greps i torsdags efter ett större haschfynd i deras husbil – och med sig hade de också en treårig pojke.

– Det är alltid tråkigt när det är barn inblandade, säger Stefan Ekenbäck, gruppchef vid tullen i Hån.

I onsdags förra veckan inledde Tullverket en omfattande operation längs med gränsen mot Norge, från Svinesund i syd till hela vägen upp mot norra Sverige.

– Det var tredje året som vi samlade ihop oss med personal från både område öst och syd och även andra delar av nord, säger Stefan Ekenbäck, gruppchef vid tullen i Hån.

Och inte långt efter att operationen inleddes blev det jackpot. En litauiskregistrerad husbil stoppades vid gränsövergången i Hån.

– Det var en tullpatrull som såg den här bilen och tog med den till tullstationen. Där gjorde vi en visitation och vi använde en narkotikasökhund som också markerade i bilen. När man sedan tittade närmare hittade man större mängder cannabisharts.

Exakt hur mycket som hittades är ännu oklart men det kan ligga uppåt 100-kilosgränsen.

– Vi har inte den fastställda vikten på det än eftersom det är iväg på forensisk undersökning men det går nog upp emot 100 kilo i alla fall.

I husbilen färdades tre personer: en man, en kvinna – och ett treårigt barn.

– De två vuxna greps och anhölls och sedan häktades de i söndags. Barnet omhändertogs av socialtjänsten, säger Stefan Ekenbäck.

Hasch, beslagtaget vid ett annat tillfälle och på en annan plats.
Hasch, beslagtaget vid ett annat tillfälle och på en annan plats. Foto: Poppe, Cornelius

Utöver det tillslaget har det hittats mindre mängder narkotika i fordon på olika platser längs med gränsen.

– Det har gjorts flera andra narkotikabeslag och man har även hittat knivar och pepparsprej, bland annat. Jag skulle säga att det var en ganska lyckad operation överlag. Om man bara tittar på det tullmässiga så uppdagades ju undandragna avgifter på totalt 620 000 kronor som drogs in.

Totalt gjordes omkring 2 000 kontroller av personbilar, lastbilar och bussar – och fler än 2 400 rattfyllerikontroller genomfördes.

– Tullen i Eda hade personal från Skåne och Stockholm på plats och här i Hån hade vi förstärkning från den norska tullen. Även Länsstyrelsen var på plats vid flera gränsövergångar och de tittade efter avfallstransporter. Ett 40-tal såna transporter hade inte allt i ordning när de kom så de stoppades.

Operationen pågick i fyra dagar och avslutades därmed den 29 oktober.

– Som sagt: en lyckad operation, men det är alltid tråkigt när barn blir inblandade. Det lägger sordi på stämningen, avslutar Stefan Ekenbäck.

LÄS OCKSÅ:

Tullhunden Doffen ska stoppa knarkets väg in i länet – följ med i hans vardag

Artikeltaggar

Brott, lag och rättEdaHusbilarNarkotikaNorgeStockholmTullTullverket

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.