Hoppa till huvudinnehållet

21-åring lurade man till Gubbholmen för att råna honom: ”Skrattade åt det”

Publicerad:
Reporter Simon Strinnholm
Simon Strinnholm
simon.strinnholm@vf.se
Gubbholmen i centrala Karlstad.
Gubbholmen i centrala Karlstad. Foto: Tony Welam

Han stämde träff med en man i centrala Karlstad under helt falska förespeglingar – sen rånade han honom och misshandlade honom grovt. Nu har en 21-årig Karlstadsbo åtalats.

På natten mot den 9 november för två år sen begav sig en man i 30-årsåldern till Gubbholmen i centrala Karlstad. Där hade han stämt träff med en annan man – en nu 21-årig man, som hade ett helt annat syfte med träffen: att misshandla och råna den andre.

När mannen befann sig på Gubbholmen fick han ett meddelande från 21-åringen om att han i stället skulle gå till Hagaborgsskolan, knappt fem minuters promenad från där han befann sig.

Då kommer ”två killar” på en elsparkcykel och stannar bredvid honom. I förhör har han berättat hur de klev av och tydligt förklarade att de skulle råna honom. När han vägrade lämna ifrån sig sina värdesaker började misshandeln.

En smäll mot ansiktet fick honom ner på marken, ”fem-tio” slag mot huvudet där gjorde honom groggy och stamparna och sparkarna mot skallen gjorde att han skrek för sitt liv, vilket fick de båda angriparna att upphöra och fly från platsen.

Den 21-årige mannen pekades tidigt ut som en av de två och när han först förhördes hade han en helt annan förklaring.

– Jag skulle träffa honom. Han skulle köpa knark av mig.

Sen förklarade han för polisen att den andre mannen drog kniv och försökte tvinga till sig narkotikan men att 21-åringen lyckades vända på situationen. Först vid ett förhör som hölls med honom i mars i år erkänner han allting. han som blev rånad när han skulle sälja narkotika till den andre mannen. Först vid förhöret i mars i år erkänner han att det gick till precis så som den rånade mannen berättat.

– Jag har gjort det liksom. Jag har gjort det helt enkelt. Jag är skyldig till brottet. Ska jag berätta hur?

Du får gärna berätta mer”, säger förhörsledaren då.

– Det var så här att jag och min vän lurade hit han, till just den platsen för att råna han delvis, fortsätter 21-åringen – och levererar ytterligare ett antal påstående om varför de valde just honom, bland annat att mannen tidigare ska ha skickat meddelanden om sex till en 15-åring.

Sedan berättar 21-åringen vidare, helt kyligt, att tanken alltid var att misshandla honom.

– Jag slog honom hårt i huvudet så han föll ner i backen, stampade han i ansiktet, sparkade i magen, tog telefonen, ja men fortsatte att sparka mot huvudet. Jag tänkte ”nu dödar jag jäveln”. Men min vän sa ”sluta, sluta, det räcker”. Jag hade inget stopp liksom.

Polisen frågar igen om vad själva syftet med träffen var.

– Att göra så mycket skada på honom och råna honom, det var syftet. Slå honom, grovt misshandla honom. Det var syftet, och att råna honom då, säger 21-åringen.

Efter den råa misshandeln försvann duon till 21-åringens flickvän som hade en bostad inte långt från platsen.

– Vi var där och bara skrattade åt det, förklarar han i förhör.

Kvar på bron mellan Gubbholmen och Norrstrand låg den misshandlade mannen innan han lyckades söka hjälp vid en bostad intill. Polisen frågar 21-åringen om hur de tänkte kring att lämna honom där.

– Nej, jag brydde mig inte, om han dog så dog han. Det var nästan så att jag tänkte döda honom, det var så aggressivt liksom.

21-åringen är nu åtalad för grovt rån. Den andre mannen har enligt honom lämnat landet.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättFörhörGubbholmenHagaborgsskolanKarlstadNorrstrandRånÅtal

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.