Hoppa till huvudinnehållet

Grannfejd om kattbajs blev ärende för polisen: ”Känner oss övervakade”

Publicerad:
Reporter Ida Myrin
Ida Myrin
ida.myrin@vf.se
74-åringens kattskrämmor ska ha gjort att grannfamiljen inte har kunnat vistas fritt i deras trädgård.
74-åringens kattskrämmor ska ha gjort att grannfamiljen inte har kunnat vistas fritt i deras trädgård. Foto: Polisen

En grannfejd om kattbajs och högljudda kattskrämmor har nu lett till att en 74-årig värmlänning åtalas för ofredande.

– Vi mår psykiskt dåligt över detta, menar mannen vars familjs katter rört upp känslor hos den 74-årige grannen.

– Jag känner mig trakasserad, säger 74-åringen som hävdar att grannparet bara hittar på.

Flera gånger mellan april 2022 och september 2023 kontaktade en man polisen för att hans granne – en 74-årig man – satt upp kattskrämmor som mannen ansåg var både för känsliga och för högljudda.

Mannen har under hela perioden menat att skrämmorna, som enligt 74-åringen är till för att jaga bort familjens två katter, egentligen bara har satts upp för att irritera, att rörelsesensorerna också reagerar på minsta lilla rörelse från en människa – och att de ger ifrån sig ett mycket högt ljud.

– Vi känner oss övervakade och mår psykiskt dåligt av detta, har mannen sagt till polisen.

Ett av familjens barn ska vid åtminstone ett tillfälle ha börjat gråta och sagt att det gjort ont i öronen på grund av kattskrämmornas ljud och enligt mannen ska familjen inte ha kunnat röra sig i deras trädgård utan att det har börjat tjuta.

Bajsar i rabatterna

När 74-åringen hörts i ärendet har han berättat att grannarnas katter har klöst och bajsat i hans rabatter och att han upplever att ingenting har gjorts för att råda bot på problemet.

– Jag känner mig trakasserad. De gör ingenting för att hålla katterna borta, säger han i förhör.

Han hävdar att hans grannar ljuger och att de omöjligt kan ha hört så höga ljud som de påstår. Han säger också att skrämmorna inte alls aktiveras om grannarna rör sig på deras tomt.

Olika bedömningar

Av polisens tjänsteanteckningar att döma har det varit ett svårbedömt fall. I början av 2023 åkte en patrull ut till adressen varpå kattskrämmorna beslagtogs. De lämnades tillbaka någon månad senare med krav på att de skulle riktas in mot den egna fastigheten och vara inställda på lägsta volym.

I maj åkte man ut till adressen igen men då valde man att inte beslagta något alls för att man ansåg att just de kattskrämmorna, som verkar ha varit en ny sort, gav ifrån sig så minimalt med ljud att grannfamiljen omöjligt kan ha störts.

Men i flera filmer och bilder som skickats in från målsäganden till polisen hörs och syns det tydligt att skrämmorna i flera omgångar har varit vända mot deras tomt och att de gett ifrån sig ett högt ljud.

Hur tingsrätten väljer att döma fallet återstår att se.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBrott, lag och rättFastigheterMänskligtOfredandeÅtal

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.