Hoppa till huvudinnehållet

Örebrokvinna drack skumpa på morgonen – sen åkte hon till värmländska pojkvännen

Publicerad:
Reporter Simon Strinnholm
Simon Strinnholm
simon.strinnholm@vf.se
Kvinnan har nu åtalats vid tingsrätten.
Kvinnan har nu åtalats vid tingsrätten. Foto: Helena Karlsson

Det började med ett par glas bubbel på morgonen – och slutade med ett åtal om grovt rattfylleri.

Eller ja, slutat har det ännu inte gjort eftersom åtminstone en domstol ska avgöra ärendet. Den 45-åriga Örebrokvinnan är hur som helst misstänkt för att ha kört bil med alldeles för mycket alkohol i kroppen.

På fredagskvällen den 22 september i år upptäckte ett vittne hur en bilist på E18, i höjd med Väse, körde vingligt över vägbanan. I höjd med Universitetsmotet i Karlstad fick vittnet möjlighet att köra om och såg då den kvinnliga föraren framåtlutad mot ratten, till synes halvsovandes.

Det var i det läget som vittnet beslutade sig för att följa efter kvinnan samtidigt som han ringde efter polisen. Turen fortsatte vidare och i höjd med Gustaf Fröding Hotell i Karlstad svängde kvinnan av E18 för att fortsätta sin färd på 63:an mot Molkom.

Vittnet har i förhört berättat om hur kvinnan gasade kraftigt när det var enfiligt bara för att sakta ner när det blev tvåfiligt: ”När de passerar Karlstad golfklubb uppskattar [vittnet] hennes hastighet till ca 120 km/h”, står det noterat i utredningen.

Den vingliga färden blev snart ännu vådligare och efter att ha kört av 63:an mot Forshaga var kvinnan bara ett fåtal meter från att frontalkrocka med en mötande bilist. Färden tog till slut stopp vid en fastighet utanför Forshaga – den plats som kvinnan hela tiden haft sikte på, sin pojkväns bostad.

Polisen var snart på plats och i det förhör som hölls med kvinnan berättar hon helt oblygt om hur hon drack ”bubbel” på morgonen och därefter ”någon alkoholhaltig dryck” från Systembolaget. Därefter blev det ”flera glas vin” – innan hon till slut bestämde sig för att köra de många milen mellan Örebro och Forshaga: ”Hon drack även under färden, två burkar av samma alkoholhaltiga dryck från systemet som hon drack tidigare under dagen”, har polisen noterat efter förhöret.

Nu har hon åtalats för grovt rattfylleri – hon hade lite mer än 2,3 promille alkohol i blodet när hon kontrollerades av polisen. Hon erkänner brott.

Artikeltaggar

AlkoholBrott, lag och rättDryckerE18ForshagaKarlstadMat och dryckRattfylleriSystembolagetÅtal

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.