Hoppa till huvudinnehållet

Lästips för höstlovslediga – rysare, kärlek och a-traktorer: ”Det lånas jättemycket!”

Publicerad:
Reporter Veronica Sjöblom
Veronica Sjöblom
veronica.sjoblom@vf.se
Bibliotekarierna Susanne Lindén och Maria Jansson tipsar om läsning in för höstlovet, eller läslovet som det också kallas.
Bibliotekarierna Susanne Lindén och Maria Jansson tipsar om läsning in för höstlovet, eller läslovet som det också kallas. Foto: HP Skoglund

Läslovet – eller höstlovet – börjar och biblioteken är rustade för en anstormning av barn och föräldrar som vill låna böcker.

Här är några tips till lovlediga bokslukare, men även de som är motsträviga sidvändare.

– Åtta av de tio mest lästa böckerna i Värmland just nu handlar om a-traktorer, säger bibliotekarien Susanne Lindén.

Efter långa skolveckor är det nu äntligen dags för lov och ledighet. Kanske väntar sovmorgnar och tid till att läsa spännande och roliga böcker.

Susanne Lindén och Maria Jansson är bibliotekarier på barnavdelningen på Stadsbiblioteket i Karlstad. De har valt ut ett tjugotal böcker som de vurmar lite extra för och en del som redan är populära på lånelistan.

I rutan här nere finner ni tipsen som spänner genom litterära världar av rysare, kärlek och lite jul-feeling.

– Det kommer vara jättemycket folk här under lovet. Många lediga barn som ska resa till mormor eller farmor. Det lånas jättemycket! Under höstlovet är det väldigt stor efterfrågan på spännande böcker, men alla tycker inte om det så vi försöker tipsa om lite blandat, säger Maria Jansson.

Böcker med rysartema är extra populära under höstlovet.
Böcker med rysartema är extra populära under höstlovet. Foto: HP Skoglund

Hon och Susanne Lindén försöker tillsammans med sina kollegor att lyfta fram ”underdogs” till böcker som låntagarna annars riskerar att missa. Men många barn har också siktet inställt och vet precis vad de vill läsa om.

– Vi får frågor minst 17 gånger om dagen – var är böcker om Pokémon? Var är böcker om Minecraft? Det är det som gäller för de som är lite yngre, säger Maria Jansson.

Fotboll och a-traktorer

Även böcker om kända fotbollsspelare som ”Messi äger” och ”Ronaldo äger” och de som handlar om dinosaurier är populära.

– Det lånas jättemycket! Det är kul att det finns böcker om barnens intresse. Åtta av de tio mest lästa böckerna i Värmland just nu handlar om a-traktorer, säger Susanne Lindén.

  • Foto: HP Skoglund
  • Foto: HP Skoglund
  • Foto: HP Skoglund
  • Foto: HP Skoglund
  • Foto: HP Skoglund
  • Foto: HP Skoglund
  • Foto: HP Skoglund
  • Foto: HP Skoglund
  • Foto: HP Skoglund

Och för dem som inte lärt sig läsa än eller inte fastnat och blivit bokslukare finns det några tricks att ta till.

– Det är bara att traggla, traggla och traggla. Till slut hittar de förhoppningsvis den genren som de tycker om. Det finns böcker som man kan läsa tillsammans, där föräldrarna läser den svåra texten och barnet pratbubblorna med stora bokstäver. Då blir det en kul aktivitet att göra ihop. Eller göra en läsutmaning där barnen får guldstjärnor när de läst färdigt, säger Maria Jansson.

LÄSTIPS TILL HÖSTLOVET:

6-9 år:

Odjuret i borgen – Jo Salmson

– Fantasyserie för de yngre i tre delar hittills. Riktigt bra skrivna!

Julegrisen – J.K. Rowling

– Perfekt högläsning för de yngre eller att läsa själv för äldre. Spännande äventyr som utspelar sig under julen, men man kan läsa den året om. Ett favoritgosedjur försvinner och sen börjar jakten på att hitta det.

Manfred och den försvunna flamingon – Eva Whitebrook och Marcus-Gunnar Pettersson

– Korpen Manfred är tillbaka och även hans lilla kompis måsungen Måses. Manfred är detektiv och har fått i uppdrag att hitta ett borttappat gosedjur, en flamingo, åt kråkbebisen Åke. Fantastiska illustrationer av Marcus-Gunnar Pettersson. Rolig och en blivande klassiker.

Det spökar – Janina Kastevik

– Ny bok i serien om Livat på Lingonstigen och den här gången spökar det. Lättlästa och välskrivna böcker som är skrivna för nybörjare och finns i fyra olika nivåer.

Bilmysteriet – Peter Lindström och Mattias Andersson

– Kompisarna Abbe och Alva gillar att lösa mysterium och kallar sig för Deckarna på uppfinnargränd. Något för dem som gillar Lassemajas detektivbyrå.

Fallet med den gråtande gasten – Kristina Ohlsson

– Femte delen i serien om Spökbyrån skriven av deckardrottningen Kristina Ohlsson. Hennes böcker lånas mycket av både vuxna och barn.

9-12 år:

Mot okänt land – Camilla Lagerqvist

– Andra världskriget i Finland. Två systrar skickas till Sverige för att komma i säkerhet. Första delen i en planerad serie. En författare som är suverän på att skriva historiska böcker om barns tillvaro.

Böckerna om Ottilia – Marie Hammar och Abbe Wahlquist

– Humoristisk serie i tre delar hittills. Handlar om Ottilia som flyttar från en mindre ort till Lidingö och första boken heter ”Rutiga byxor funkar inte här”. Mamma är pinsam, storebror är störig och hon startar en vlogg och förskönar sanningen om sitt liv.

Nattgästen och Skuggmannen – J.A Darke

– Korta rysare på cirka 100 sidor. Har inspirerats av gamla, klassiska skräckfilmer.

Kopian Oscar 1.0 – Sandra Schwartz

– Lättläst och spänning. Oscar vill inte göra sina läxor och köper en kopia av sig själv, så kan han spela tv-spel i stället. Men kopian tar över och manövrerar ut Oscar. Passar de som är nybörjarläsare som är lite större.

Spökkameran – Tobias Söderlund

– Serie i tre delar som är riktigt läskigt för de som är runt 11-12 år eller yngre. En youtuber bryter sig in i ett spökhus för att få fart på sina siffror och då fastnar ett spöke i hennes kamera.

2039 Framtidshistorier för orädda – Åsa Anderberg Strollo och Andreas Palmaer

– Dystopiskt om framtiden. Ny teknik som inte blir som den var tänkt och detta blir den röda tråden mellan kapitlen. Vuxna kan känna igen temat från tv-serien Black mirror.

Ingen kommer levande härifrån – Gustav Boman

– En bok med skräckhumor. Efter att ha haft problem på sin tidigare skola byter Aldo till Bödelhögens grundskola. Redan första dagen märker han att det verkar hända mystiska saker på skolan.

Frostaftons hemlighet – Stina Nilsson och Ludwig Sandbacka

– En helt ny adventsbok med 24 kapitel om troll, vättar och underjorden. Hur ska de komma upp till människornas värld? Härliga illustrationer!

Snösystern: En julberättelse – Maja Lunde

– En vacker, men också lite sorglig bok som rekommenderas. Handlar om Julian som är född på julafton och älskar julen, men den här gången är inget som vanligt.

Ungdom:

Fyra serier om a-traktorer:

Sävaträsk – Pär Sahlin

Sävaträsk spinn-off – Per Sahlin

Epa-liv – Magnus Ljunggren

Anton och Hilda – Ann-Charlotte Ekensten

– Serierna finns i flera delar. Lättlästa, inte så tjocka böcker.

Heartstopper – Alice Oseman

– Böcker om första kärleken. Fyra delar på svenska hittills och bok nummer fem kommer i december. Finns även som tv-serie på Netflix där ingen blir oberörd.

Afrodite och döden – Ritta Jacobsson

– Thrillerserie som handlar Afrodite vars ena klasskompis försvinner. Hon blir indragen och tvingas lösa mysteriet.

Pestblommor – Mats Strandberg

– En av författarna bakom populära Engelsforstrilogin. Nu handlar det om två systrar på 1700-talet som förlorar sin mamma i pesten som härjar i Stockholm. De tvingas bo hos en moster som avskyr dem och har hemligheter.

Faktaböcker:

Pokémon – extra stora handboken

Minecraft: Bli en minecraftmästare – Megan Miller

Artikeltaggar

BöckerKarlstadKristina OhlssonLitteraturNetflixRitta JacobssonRonaldoSandra SchwartzStadsbiblioteketVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.