Hoppa till huvudinnehållet

Snart 20 år på restaurangen – nu börjar makarna se slutet: ”Skulle vilja ha semester”

Publicerad:
Reporter Daniel Olausson
Daniel Olausson
daniel.olausson@vf.se
Åsa och Roland Neubauer har drivit Saffran och vitlök i sin regi under 20 års tid och har de senaste 15 åren hållit till i biblioteksbyggnaden mitt i Sunne.
Åsa och Roland Neubauer har drivit Saffran och vitlök i sin regi under 20 års tid och har de senaste 15 åren hållit till i biblioteksbyggnaden mitt i Sunne. Foto: Daniel Olausson

De har överlevt pyttelokalerna på Storgatan, pandemin och rekordhöga råvarupriser.

Men efter snart 20 år börjar makarna Åsa och Roland Neubauer på Saffran och vitlök snegla mot slutet.

– Ja, det finns ett slut också, säger Roland.

Det är tisdag, färsdag. Pannbiffarna är redan klara och väntar på dagens lunchgäster.

– Roland är en tidig människa, du brukar vara inne vid fyra även om jag inte tror att du behöver vara det varje gång. Men jag tror att du hellre lagar maten i lugn och ro och utan oss andra som kommer in vid åtta. Då har du haft din bänkyta och slipper ha oss i vägen.

Åsa Neubauer vänder sig mot sin make och ler. Arvikatjejen och österrikaren har varit ett par sedan de träffades i köket på ett kryssningsfartyg i mitten av 1990-talet och driver sedan 2004 restaurangen Saffran och vitlök tillsammans.

Det är tjugo år i mars.

– Vi är ganska unika på det sättet, säger Roland.

– Vi lever ihop och jobbar ihop och det är det inte många som gör, men vi vet inget annat för vi har gjort det sedan vi träffades.

– En anledning till att vi orkar hålla i är att vi har verkligen höga krav på oss själva, säger Åsa och förklarar hur restaurangens koncept bygger på mat lagad från grunden som de själva skulle vilja äta hemma.

– Det gör att vi har ett personligt ansvar för det vi gör och det har vi aldrig släppt på något vis. En kan tro att en blir bekväm i det, men jag känner snarare tvärtom – det nästan växer istället. Folk kommer ändå hit och betalar, de lägger sina pengar på oss och då vill vi ändå att de ska vara nöjda när de går ut. Och jag tror att vi hade tröttnat långt innan om vi hade serverat typ någon standardlåda från frysen.

De båda träffades i köket på en kryssningsbåt under mitten av 1990-talet och har arbetat tillsammans mer eller mindre sedan dess.
De båda träffades i köket på en kryssningsbåt under mitten av 1990-talet och har arbetat tillsammans mer eller mindre sedan dess. Foto: Daniel Olausson

Nej, det stannade inte vid de här 2-3 åren som paret siktade mot när de först tog över verksamheten i mars 2004. I då för ändamålet otjänliga lokaler i ”det blå huset”, som Roland Neubauer kallar det och vägg i vägg med Hembageriet.

– Du vet, jag hade vanlig hushållsspis där med fyra plattor, säger han och spärrar upp ögonen.

– Ja, tänk att stå och steka pannbiffar åt 150 personer på en sådan. Det var ett under att det gick så länge. Jag tror vi var där i nästan exakt fem år. Det var ett elände, ler Åsa.

Rekordmånga bröllop

Från de lilla och trånga och i flera fall knappt godkända lokalerna hamnade verksamheten som granne till det nyetablerade biblioteket. Och här har Åsa och Roland blivit kvar. Dåtidens 24 sittplatser är numera uppe i över hundra och makarna pustar nu ut efter en intensiv sommar av sällan skådat slag.

Pandemin må vara över och den satte verksamheten på prov och det är i spåren av det som restaurangen upplevde en rejäl ketchupeffekt i år.

– Somrarna har ju ändå varit okej för då kunde folk sitta ute, men i år skulle alla gifta sig för det vågade de inte förra året. Så det har varit helt stôlligt, säger Åsa Neubauer och höftar till det med att de lagat mat åt kanske 15-20 bröllop.

– Och då har vi nog sagt nej till lika många, tillägger Roland.

– Men jag skulle inte säga så att pandemin i sig var något bra, men där vi blev omskakade var vi också tvungna att hitta på något nytt. Det vi hade gjort funkade inte längre och i början var det ren och skär skräck, säger Åsa.

I en ständigt föränderlig värld fick Åsa och Roland tänka till extra mycket i samband med pandemin och dess utmaningar kopplade till restaurangbranschen. Och nu är det nya utmaningar med höga priser på i stort sett allt.
I en ständigt föränderlig värld fick Åsa och Roland tänka till extra mycket i samband med pandemin och dess utmaningar kopplade till restaurangbranschen. Och nu är det nya utmaningar med höga priser på i stort sett allt. Foto: Daniel Olausson

Och här hittar vi nog en annan del i varför paret har förmått hålla i så länge. Pandemin och alla dess utmaningar krävde en nytändning och snart erbjöd Saffran och vitlök både julbord på catering, hämtmats-after work och numera också bubbelfredagar.

Man står aldrig still, det är tydligt. Lika tydligt är det att de båda sneglar mot något annat.

– Jag fyller 55 år snart och han fyller nästa år. Så nu börjar vi nog förstå att det inte blir något 30-årsfirande i alla fall, även om en skulle kunna klämma in det innan pensionen, säger Åsa Neubauer och utvecklar:

– Under pandemiåren byggde vi ett året runt-hus på sommarstugetomten vi har i Uddevalla. Eftersom vi aldrig har semester på sommaren så åker vi dit nu varannan helg när vi är lediga och det är väldigt skönt. Så det har nog kanske gjort att vi känner att vi också skulle vilja ha semester som alla andra någon gång, och våra barn blir äldre och får förr eller senare barnbarn. Då skulle inte jag vilja stå här sex dagar i veckan, tolv timmar om dagen.

Än är paret inte där, även om det leks med tanken. Nu finns det nya utmaningar kopplade till inflationen att hugga tag i och det kommer ju ett nytt år så småningom.

– Ja, vi har redan bokat upp fem bröllop, ler Åsa Neubauer.

Artikeltaggar

BarnBröllopHandelMänskligtRestaurangerSemesterSunneUddevallaÅsa Neubauer

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.