Hoppa till huvudinnehållet

Nya toppkedjan – och här är förklaringen bakom anmärkningsvärda statistiken

Publicerad:
Reporter Jonas Griberg
Jonas Griberg
jonas.griberg@vf.se
Reporter Simon Hennix
Simon Hennix
simon.hennix@vf.se
Josefine Svarfvar ingår i KIBF:s nya toppkedja.
Josefine Svarfvar ingår i KIBF:s nya toppkedja. Foto: Helena Karlsson

Damerna jagar alltjämt sin första seger för säsongen – då har man satt ihop en ny toppkedja.

Samtidigt ställs herrarna inför tuffast möjliga utmaning när man gästar serieledande Storvreta.

I damtruppen kom allsvenska poängdrottningen Josefine Svarfvar som ett prestigeförvärv från Kais Mora.

Men inledningen i Karlstads IBF har varit strulig för forwarden som dragits med skador som gjort att hon missat två matcher.

Dels har 23-åringen haft en bristning i vaden och dessutom störts av andra känningar, men i senaste omgången mot Kalmarsund kunde hon fullfölja en hel match spel utan att ha ont.

– Skönt, synd bara att vi inte fick med oss en seger. Jag tycker att vi gör en bra match och förtjänade mer, men vi faller på en dålig tredjeperiod. Väldigt irriterande, suckar Svarfvar.

Karlstad får dock en snabb chans till revansch.

För på lördagen gästar man bottenkonkurrenten Åkersberga, som bara ligger två poäng före de blårandiga som fortsatt är jumbo i SSL.

– Vi har goda chanser att ta med oss en vinst där ifrån, men då behöver vi göra en bra insats över tre perioder. Alla är taggade och redo, trots en knackig start är det många som fortsätter hålla humöret uppe och sprider energi.

Ny toppkedja

Offensivt behöver det snart lossna för KIBF där Josefine Svarfvar är delad etta i den interna poängligan tillsammans med Maja Hane.

Båda står på fyra poäng.

Men kanske kan en ny toppformation lösa knutarna för värmländskorna som nu placerat Svarfvar tillsammans med stjärnparet Alexandra Terner och Linnéa Wallgren.

– Det är två väldigt duktiga spelare så jag förstår att vi har höga förväntningar på oss att göra mål. Det är inte så konstigt att ha den pressen i och med att alla tre är poängspelare.

– Samtidigt tycker jag att alla våra femmor har potential att bidra framåt.

”Släppt handbromsen”

På herrsidan då.

En seger på sex matcher är vad Karlstad IBF lyckats åstadkomma i upptakten av SSL. Och redan går det att se ett tydligt mönster i nykomlingens inledning.

Skulle Karlstad börja matcherna som de slutar, hade tabelläget sett annorlunda ut.
Skulle Karlstad börja matcherna som de slutar, hade tabelläget sett annorlunda ut. Foto: HP Skoglund

Fem förluster och en målskillnad på minus 11 – kontra tre segrar och plus 3. Det motsvarar Karlstad IBF i första respektive sista perioden.

– Det där är intressant och något vi tryckt mycket på inom laget. Det är jättemånga faktorer bakom detta såklart, framför allt måste vi börja vara med i matcherna från start. det är inte hållbart att vi ger motståndarna ett försprång, det är samtliga lag för bra för – vilket även statistiken visar, säger KIBF:s assisterande tränare, Andreas ”Karlan” Karlsson.

Går det sätta fingret på vad ni gör annorlunda?

– I tredje perioden har vi släppt handbromsen och kört på, vi har spelat den innebandy vi vill stå för. Känslan är att vi kommit ut i matcherna och haft lite för stor respekt för motståndarna och genom det hamnat lite på mellis i vissa situationer. Nyckeln blir att vara med från start, vilket jag tror vi kommer vara på lördag.

KIBF efter sex matcher

FÖRSTA PERIODEN

Resultat (seger–oavgjort–förlust): 1–0–5.

Målskillnad: 2–13.

ANDRA PERIODEN

Resultat: 1–2–3.

Målskillnad: 10–13.

TREDJE PERIODEN

Resultat: 3–1–2.

Målskillnad: 14–11.

”Ska göra ont”

Det låter som en klok inställning när serieledande Storvreta, i deras hemmaborg, står för motståndet.

– Det går knappast att få en tuffare matchvecka med Falun (i onsdags) och Storvreta på bortaplan. Vi går alltid in i en match med skön känsla, det krävs att man ser det här som den roligaste utmaningen för att ha en chans på poäng. Sedan är det trots allt människor man möter. Har vi en bra dag och lyckas få deras stjärnor ur balans, finns det alltid en chans. Det ska göra ont att möta Karlstad.

Vad är den stora SSL-läxan sex matcher in i säsongen?

– Att man blir otroligt straffad för minsta lilla misstag och att det krävs otroligt mycket för att ta poäng i den här serien. Varje lag är lite bättre, lite starkare och lite snabbare. Men allt är också lite roligare när man får tampas mot de bästa lagen, det är här föreningen hör hemma.

Skadeläget

Efter förra veckans cupförlust hemma mot Falun, valde man till veckans returmatch på bortaplan, att vila kvartetten Anton Vestlund, Simon Sjögren, Sebastian Degeryd och Jesper Karlsson.

– Ett vilodrag, kan man kalla det. De har axlat många minuter samtidigt som vi nu fick möjlighet att få igång lite fler spelare – ge andra chansen. Det var roligt att se hur de yngre spelarna verkligen tog för sig, säger ”Karlan”.

Andreas Karlsson, tillsammans med spelargruppen, bussar till Uppsala under lördagsförmiddagen.
Andreas Karlsson, tillsammans med spelargruppen, bussar till Uppsala under lördagsförmiddagen. Foto: HP Skoglund

Matchen slutade med förlust 6–9 (totalt 11–17), där Daniel Svensson, 19, mäktade med ett hattrick och Isak Olsson, 22, vaktade KIBF-målet.

Till Uppsala är det endast knäskadade Emil Saverstam som saknas.

– Resten är tillgängliga och Pontus (Zarins) hoppar in mellan stolparna igen.

Artikeltaggar

Andreas KarlssonInnebandyJosefin SvarfvarKarlstad IBF DamKarlstad IBF HerrSSL

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.