Hoppa till huvudinnehållet

Kanske orangutangerna får flytta till Kiruna?

Publicerad:
Reporter Kent Sjögren
Kent Sjögren
kent.sjogren@vf.se
Foto: P O Lindström / TT / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Just nu pågår en av de mest fascinerande projekten i svensk historia, då Kiruna centrum flyttas några kilometer. I ett globalt perspektiv räcker det dock inte långt. Jag tänker närmast på Jakarta.

Indonesiens huvudstad är en av världens största städer, med en befolkning på drygt 30 miljoner. Men snart ligger hela rasket under vatten.

Problemen är flera: bristen på färskvatten har gjort att hela berggrunden under staden fullständigt perforerats av tjyvborrade brunnar. Klimatförändringarna har också bidragit till fler och fler svåra översvämningar, och återkommande jordbävningar hjälper inte heller till.

För några år sedan togs beslutet: Jakarta ska överges. I stället ska en helt ny huvudstad anläggas – och här handlar det inte om en flytt på några futtiga kilometer. Nej, det bär drygt 100 mil nordösterut, från Java till östra Borneo.

Mitt lilla huvud räcker inte till för att greppa alla praktiska och teoretiska problem detta medför, för att inte tala om kostnaderna. Klart är dock att risken för översvämningar och jordbävningar blir betydligt mindre i den nyanlagda staden, då den på 2030-talet kan börja befolkas.

Värre är att ett stort stycke av den känsliga regnskogen på Borneo kommer behöva mejas undan för att ge plats till presidentpalats och skyskrapor och mångmiljonbefolkning.

Orangutangerna? Tja, de kanske måste flytta till Kiruna vad det lider.

Artikeltaggar

BorneoDjur och naturJakartaJordbävningarKirunaKlimatMiljöVattenVärmlands länÖversvämningar