Hoppa till huvudinnehållet

Spelarna drar åt sig intresse – men klubben kan bara titta på: ”Inte optimalt”

Publicerad:
Reporter Simon Hennix
Simon Hennix
simon.hennix@vf.se
Mallbackens IF tar steg i sin ekonomiska återhämtning.
Mallbackens IF tar steg i sin ekonomiska återhämtning. Foto: Tommy Andersson

Även om man kommit en bra bit på vägen, är Mallbackens ekonomiska kris fortsatt ett faktum.

Osäkerheterna gör att de sportsliga förutsättningarna försämras avsevärt inför nästa säsong.

– Vi får ligga lite lågt och helt enkelt se var alla bitar hamnar, säger sportchefen Christer Eriksson.

Kommunen sponsrar krisande Mallbacken: ”Damfotbollen är på frammarsch”Drömmen i uppfyllelse – värmländskan på väg mot landslagsdebut: ”Var i chock”

Med tre raka segrar har Mallbacken ett bra utgångsläge inför slutspurten av Elitettan. Samtidigt fortsätter det ekonomiska läget vara prekärt.

Klubben vädjande för första gången om ekonomiskt stöd i mitten på september och är nu – cirka en och en halv månad senare – uppe i drygt 700 000 kronor, av den miljon man satte som mål.

– Hopplöst känns det i alla fall inte. Det är bra att vi kommit så pass långt, även om vi måste få in en del till, säger Christer Eriksson.

Något exakt datum för när pengarna behöver vara i hamn har inte tagits fram.

”Så snart som möjligt”, är snarare ordförande Evelina Nilssons förhoppning.

– Vi behöver ha in pengarna oavsett tidpunkt, de beror på hur snälla leverantörerna är. Vi har därför ingen deadline på det viset, vi hade egentligen behövt pengarna redan nu.

Om ni fortsätter i samma tempo som ni hållit fram till nu, kommer ni klara det?

– Vi kommer oavsett vad behöva göra en analys inför nästa år, hur vi ska fixa kraven med elitlicens som 2024 är nytt för Elitettan. Styrelsen behöver bland annat skicka in en plan till Svenska fotbollsförbundet på hur man ska klara ekonomin, vilket för oss är omöjligt i dagsläget, berättar Evelina Nilsson.

Begränsat arbete

Vid den här tidpunkten brukar Christer Eriksson vanligtvis vara en bit in i nästa säsongs lagbygge.

Men pågående läget gör att det konkreta förberedelsearbetet snarare behövt legat på is.

– Vi har jobbat fram en plan, vilka spelare jag vill bygga kring och så vidare för att hålla oss kvar i Elitettan. Men därifrån har jag i princip inte hunnit göra någonting ännu.

Mallbacken gick målfira vid fem tillfällen hemma mot Eskilstuna.
Mallbacken gick målfira vid fem tillfällen hemma mot Eskilstuna. Foto: Olle Persson

Värmländskornas 5–0-seger mot Eskilstuna i lördags gör att man ligger på niondeplats med en marginal på tre poäng och bättre målskillnad ner till nedflyttningsstrecket, med två matcher kvar.

– Skulle det gå lyckligt i nästa match kan jag börja ta tag i arbetet på allvar.

Kommer ni behöva dra ner på lönekostnaderna inför nästa säsong?

– Det är svårt att säga hur mycket man ska dra ner, den dåliga ekonomin är inte på grund av det här året, utan snarare löpande skulder från fem-sex år tillbaka. Vi har inte spenderat så mycket pengar i år. Lyckas vi gå in i nästa säsong med ett nollresultat kommer det genast se mycket bättre ut, säger Christer Eriksson och fortsätter:

– Det är egentligen tre delar som behöver bli uppfyllt för att hänga kvar. Först och främst behöver vi lyckas sportsligt, vilket ser bra ut i dagsläget. Andra grejen är den ekonomiska aspekten – och att vi uppfyller elitlicensens krav för 2024.

Kriterier för Elitettans elitlicens, 2024

Här är några av kriterierna som måste uppfyllas för licensen ska beviljas, såvida inte särskilda skäl föreligger:

Ekonomikriterier

• Per den 31 augusti får föreningen inte ha några klara och förfallna skulder (inklusive tjänstepensionsbetalningar) till professionell spelare, klubbdirektör, huvudtränare A-lag, assisterande tränare eller A-lags- eller ungdomsansvarig.

• Förening får inte heller ha någon klar och förfallen skuld på betydande belopp, som inte kan kvittas mot klar och förfallen fordran, till annan medlemsförening eller utländska klubb avseende spelarövergång.

• Eventuella skulder ska styrkas genom ett skriftligt intyg, underskrivet av såväl föreningsstyrelse som auktoriserad eller godkänd revisor/revisorer – och skickas in till Licensnämnden senast den 1 oktober.

• Föreningen ska senast den 1 oktober även kunna visa att den har ekonomiska förutsättningar att fortsätta driva verksamheten under hela nästkommande år. Om föreningens bedömning om fortsatt drift är orealistisk ska föreningen inte beviljas licens.

Övriga kriterier

• Huvudtränare ska som lägst inneha en giltig UEFA A-licens, alternativt påbörjat utbildning för UEFA A-licens, eller inneha annan motsvarande licens utfärdat av annan konfederation inom FIFA.

Källa: Svenska fotbollsförbundet

”Hoppet lever”

”Tålamod” är ett av förhållningssätten Mallbacken behöver utgå ifrån framöver.

– Vi får ligga lite lågt och helt enkelt se var alla bitar hamnar. På ett sätt blir det lite klurigt med lagbygget i och med att många lag redan hunnit värva spelare. Det finns klubbar som även börjat rycka i våra spelare, vilket inte är helt optimalt för oss.

Kan en ny strategi bli att satsa ännu mer på yngre förmågor från lägre divisioner?

– Det är inte helt enkelt att ta klivet från lägre divisioner upp i elitfotbollen. Det är en enormt stor skillnad där en stomme Elitettanspelare behövs för att hålla sig kvar. Vi har satsat på yngre under en längre tid och har bland annat vårt F19-lag som kan producera spelare. Med det sagt kommer vi titta över sortimentet i Värmland.

Triss i landslag

Något som inte ska underskattas i läget som rådet är klubbens sportsliga framfart. Den positiva trend man just nu är inne i, är något som smittar av sig till hela organisationen.

– Det inger en optimism, en extra glöd till hela klubben. Det hade varit värre om vi gick dåligt sportsligt också. Nu lever ändå hoppet att kunna rädda klubben, säger Christer Eriksson.

Mallbackens ordförande, Evelina Nilsson.
Mallbackens ordförande, Evelina Nilsson. Foto: Jonas Griberg

Evelina Nilsson:

– Man brukar prata om att så som styrelsen jobbar, ser det även ut sportsligt – och tvärtom. Allt hänger samman så sett.

Damernas seriespel har matchledigt till helgen på grund av landsuppehåll. Mallbacken har tre spelare som tagits ut till olika landslag.

Andréa Staum Eriksson, Sveriges F17, Venera Rexhi, Kosovo och Ritah Kivumbi, Uganda.

– Det är väldigt länge sen som vi hade tre spelare i väg samtidigt. Det visar ändå att en liten klubb på landsbygden också kan få fram landslagsspelare. Jag är jätteglad för att även Mallbacken kan bli uppmärksammade på högsta nivån, säger Eriksson.

Artikeltaggar

Christer ErikssonElitettanEvelina NilssonFotbollMallbackens IF

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.