Hoppa till huvudinnehållet

18-årige Sakeus jobbar som journalist: ”En adrenalinkick att vara först på plats”

Publicerad:
Reporter Isabelle Karlsson
Isabelle Karlsson
isabelle.karlsson@vf.se
18-årige Sakeus Berg från Arvika önskar att fler unga i dag får upp ögonen för journalistik.
18-årige Sakeus Berg från Arvika önskar att fler unga i dag får upp ögonen för journalistik. Foto: Sofie Borg

Arvikabon Sakeus Berg är bara 18 år gammal men har redan flera års erfarenhet av att jobba som journalist.

På högstadiet startade han en egen nyhetssajt och nu jobbar han, utöver gymnasieplugget, som reporter på Arvika Nyheter.

– Det ger en adrenalinkick att vara först på plats och rapportera, säger han.

Tidningar har bytts ut mot appar, och trovärdiga nyhetstexter har bytts ut mot ”fake news” som inte källgranskas av den unga publiken. Det menar i alla fall 18-årige Sakeus Berg som inte bara har insikt i journalistbranschen, utan även i den yngre generationen.

I tidiga tonår fick han upp ett stort intresse för nyheter och valde som 14-åring att starta den egna nyhetssajten ”Arvikamagasinet”.

– Det började när jag gick i åttonde klass på högstadiet. Jag läste redan mycket nyheter på lokal- och riksnivå då, men fick i skolan lära mig om att bygga hemsidor. Det blev starten på min egen nyhetssajt, säger han.

Landade journalistjobb

Under åren som Sakeus Berg engagerade sig i den egna nyhetssidan dök han upp på många pressträffar och blev ett igenkänt ansikte bland de andra, lite äldre, i branschen.

Allra roligast tycker den unga journalisten det var att rapportera snabbt om det lokala.

– Jag har varit ute på många olycksplatser och rapporterat sedan jag började skriva nyhetstexter. Det ger en kick, vilket också har varit lite drivkraften bakom. Att kunna vara först på plats när någonting har hänt alltså, men även att se på statistiken efteråt att folk har tagit del av mina nyheter, säger han.

– Jag cyklade ofta ut till olycksplatsen, tog bilder och pratade med folk.

Egen nättidning och journalistjobb på Arvika Nyheter – Sakeus Berg har ägnat sig åt journalistiken i flera år.
Egen nättidning och journalistjobb på Arvika Nyheter – Sakeus Berg har ägnat sig åt journalistiken i flera år. Foto: Sofie Borg

Parallellt med artiklarna på Arvikamagasinet, som en bra månad kunde generera mellan 40 000 och 60 000 läsare, fick Sakeus Berg erbjudande om att skriva om sport på Arvika Nyheter.

– Där har jag jobbat sedan 2020 på helger, men även i sommar.

I samband med det nya kapitlet i livet som kräver större fokus på jobb och skola blev artiklarna allt färre på sajten, och till slut lades Arvikamagasinet ned.

Men journalistdrömmarna består, och – inte minst – förfrågningar om att delta i olika forum för journalistik.

Gäst på Anderseminariet

Under torsdagens årliga journalistseminarium på Karlstads universitet, det så kallade Anderseminariet i journalistik, står Sakeus Berg med på programmet som en av gästerna.

Där kommer han, tillsammans med andra namn inom branschen, bland annat samtala kring att unga i allt större utsträckning i dag inte läser nyheterna.

– Jag tycker det är synd att unga i dag inte fördjupar sig så mycket, men jag tror inte att det är så att unga inte pratar om nyheter eller bryr sig, utan snarare att man inte lägger ned tiden som ung.

I dag är det många tidningar som har gått från att bara ge ut nyheter i tidningen och på nätet till att även synas i olika sociala kanaler av just den anledningen – att finnas där unga är.

Allt fler redaktioner väljer att finnas i sociala kanaler. Något som Sakeus Berg ser som både en möjlighet och risk.
Allt fler redaktioner väljer att finnas i sociala kanaler. Något som Sakeus Berg ser som både en möjlighet och risk. Foto: Beate Oma Dahle

Något som Sakeus Berg ser som en risk för journalistiken, men samtidigt som en möjlighet.

– Jag skulle säga att det både är en risk att anpassa sig till de nya medierna, och att inte göra det. Det tar resurser från framförallt de mindre redaktionerna att vara aktiva på sociala plattformar, men genom att finnas i kanaler där unga är och där det inte finns samma källkritik kan det ju bli en större blandning, vilket är bra för då kan inte de falska nyheterna ”vinna”.

Är det rätt väg framåt, tror du?

– Det kan låta motsägelsefullt men jag gillar den äldre, lite mer fördjupande, journalistiken. Tiktok i all ära, men jag tycker om det äldre hantverket. Att nå ut till unga tror jag handlar om att leverera korta och snabba nyheter, men det allra viktigaste är att få unga att bli intresserade av nyheter på riktigt. Att de lär sig att alltid undersöka källan, för som det ser ut i dag är unga inte jättebra på källkritik.

Sakeus Berg har tredje ring kvar på Solbergagymnasiet i Arvika där han läser media-inriktningen på samhällsprogrammet, men har redan planer för den fortsatta karriären.

– Jag vill inte fastna någonstans utan tänker att jag ska försöka prova lite olika saker inom journalistiken. Om det blir TV, tidning eller något annat, det återstår att se. Jag är öppen för allt.

Framgångarna hittills tar han med sig på vägen som en erfarenhet, men däremot inte som någon biljett till drömjobbet.

– Man kan inte glida på sina framgångar hur länge som helst, utan man måste fortsätta att jobba hårt precis som alla andra i branschen.

Artikeltaggar

ApparArvikaArvika NyheterJournalistikKarlstads universitetMedierNöje/KulturSolbergagymnasietTidningar

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.